Amazondan Bir İlk: Amazon Go

Paylaşmayı unutmayın.

Son zamanlarda adından bolca söz ettiren dünya devi Amazon, tarihte bir ilke daha imza attı. Geçen günlerde bir süreliğine dünyanın en zengin insanı olarak rol alan Jeff Bezos, yaptığı yatırımlarla ve yeniliklerle dikkat çeken bir patron. İlk online kitap satışını 1995’te gerçekleştiren ve şuan dünyanın en büyük alışveriş ağı olan Amazon, şimdi de Amazon Go ile kasasız alışveriş yapma imkanı sunan bir market projesi tasarladı ve Amerika Seattle’ da hayata geçirdi. Amazon Go market sabah 7 ile akşam 9 arasında hizmet veriyor. Artık sıra derdi ve kasiyerlerin hata yapma ihtimalleri yok ve parayla uğraşmak da…

REUTERS/Jason Redmond – RTSUU23

Amazon Go Nedir?

Alanında ilk olan ve yaklaşık 4 yıldır tasarlanmakta olan bu proje şu şekilde çalışıyor. Akıllı sistem ürünü olan marketin raflarında özel sensörler var ve ürün raftan alındığında bunu algılayıp müşterinin kullandığı uygulamaya işliyor. Eğer müşteri ürünü geri koyarsa bunu da algılayan sistem bu sefer daha önce yaptığı işlemin tam tersini yapıyor. Alışveriş yapmak isteyen müşterilerin tek yapması gereken ise, bir Amazon hesabına sahip olmak ve akıllı telefonuna Amazon Go uygulamasını indirip mağazaya girerken bu sistemi tanıtmak. Sonrasında seçim yapıp alışveriş keyfini yaşamak… Tabi avantajlarının yanı sıra, markette bir çalışana az ihtiyaç duyuluşu (genelde mutfak bölümünde) bir handikap olarak göze çarpıyor ancak şirket müşterilere destek amaçlı eleman bulunduracağından da bahsediyor.

Amazon’un bu projesinin nasıl geri bildirimler alacağını biraz daha incelemek gerekli. Parasız alışveriş hakkında Apple’da bir çalışma yapmıştı ama kasa gibi bir durum söz konusuydu. Bezos ile birlikte Amazon, bu durumu biraz daha ileri taşıdı. Gelecek için işsizlik problemi hakkında endişe verici olsa da bu yenilikleri etrafımızda daha fazla göreceğimiz kesin gibi.

Peki teknolojinin insanın yerini aldığı ve daha başarılı olma potansiyelinin olduğu bu durum gerçekten de Black Mirror’ dan bir sahne gibi değil mi?

Teknoloji demişken, Dünden Bugüne Teknoloji başlıklı yazımızında ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Keyifli okumalar!

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar