2022’de Açılacak En İyi 5 Müze

Paylaşmayı unutmayın.

Covid-19 krizi ve pandemi pek çok sektörü dönüşüme uğrattı. İlk birkaç ayın olumsuz senaryosunun ardından gelişmeler yaşanmaya devam ederken alternatif üretmek hiç de zor olmadı. Sektörler dijitalleşti, etkinlikler online platformlara taşındı. Yepyeni bir galeri fikirlerinin ortaya çıkması pek olası görünmüyordu. Hatta neredeyse imkansızdı. Ancak sanat ve tarih söz konusu olduğunda severleri fikir üretme konusunda oldukça heyecanlıydı. Dünyanın dört bir yanında sanatçılar tuhaf, çığır açan işler yaratmaya devam etti ve galeriler savaştı. Üstelik 2022 yılında eşi benzeri görülmeyen yeni alanlar yaratıldı. İşte 2022’de açılan en iyi 5 müze!

1- İstanbul Modern Sanat Müzesi

@istanbulmodern

Efsanevi mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan Modern Sanat Müzesi, geçici bir süre kapalıydı. Taşınmadan önce Karaköy sahilinin simgesi olan bu alan son teknoloji ürünü yeni bir kompleks inşa etmek için hizmete ara vermişti.

Modern’in dönüşü muhteşem olacak. Zira çok sayıda mağaza ve restoranın bulunduğu çok amaçlı bir mekan olan Galataport’un yakın zamanda sahil şeridini canlandıracak. Üstelik alanda ek olarak bir kütüphane, sinema, tasarım mağazası ve çeşitli etkinlik alanları yer alacak. İnternet sitesinde henüz açılış tarihinin net olmadığı ancak 2022’de tamamlanacağı yazıyor.

2- Büyük Mısır Müzesi

Kasım 2022’de Giza’da açılacak Büyük Mısır Müzesi’nin tek bir medeniyete adanmış dünyanın en büyük müzesi olacak. Ünlü büyük piramitleri görme mesafesinde yer alacak. Üstelik başkent Kahire’ye 40 dakikalık sürüş mesafesinde olduğu belirtiliyor. Müzenin dönüşümlü sergisi 50.000 eserden oluşacak. En önemli konuya gelelim. Ayrıca müze bir ilki daha gerçekleştirecek. Kral Tutankhamun’un hazinesinin 5.000 parçasının tamamının keşfinden bu yana ilk kez aynı yerde sergilenecek.

3- Maison Gainsbourg, Paris

@timeout

Fransız şarkıcı Serge Gainsbourg’un 1991’deki ölümünden bu yana Paris’teki şehir evi ziyarete kapalı. Ancak neredeyse her yıl burayı ziyareti yapan on binlerce hayranı var.

Hayatını müziğe ve çalışmalarına adanmış Serge Gainsbourg’un evi bir müze olarak yeniden canlanıyor. Proje, kızı – aktör ve şarkıcı Charlotte – tarafından yönetiliyor. Serge’nin piyano, art deco bar ve devasa heykel koleksiyonuyla ünlü pek çok eseri çok yakında burada sergilenecek.

4- Art Gallery of New South Wales, Sidney

@newsouthwales

1871’de kurulan New South Wales, Sidney’deki önde gelen sanat müzelerinden biri. Ayrıca Avustralya’nın önemli kültür kurumları arasında. Avustralya, Avrupa ve Asya sanatının önemli koleksiyonlarına sahip bu alan bir yenileme dönemi girmişti. Yenilenmesi ve genişletilmesinin 130 milyon Euro’ya mal olacağı söylenilen bu alan potansiyel ziyaretçilerin heyecanını artırmaya yetiyor.

Avustralya’nın en sürdürülebilir binalarından biri olacak bu galeri. Yeşil çatılar, yağmur suyu toplama ve güneş panelleri de bulunuyor. Ziyaretçiler, İkinci Dünya Savaşı petrol tankının üzerinde asılı duran geniş bir cam cepheden girecek. Yeni galeri alanlarında Aborijin ve Torres Strait Islander sanatçılarının koleksiyonlarına öncelik veriliyor.

5- Norveç Ulusal Müzesi, Oslo

@timeout

3 Ocak 2019’da geçici olarak kapanan Norveç Ulusal Müzesi, 2022 yılında yeniden açılıyor. Oslo kıyılarında, İskandinavların en büyük müzesi olacak bu alan, sanata herkesin erişmesini istiyor.

Müze koleksiyonu, Norveç Baldishol duvar halısı ve bir dizi Altın Çağ Flaman manzaraları… Tüm bunlar dahil olmak üzere yaklaşık 100.000 eser içeriyor. Üstelik yeni binanın göze çarpan özelliği, en üstteki 2.400 metrekarelik ‘Işık Salonu’ olacak. Özellikle yeni fikirler, ilham ve önemli kültürel deneyimler için göz kamaştırıcı bir alan gibi göründüğünü söyleyebiliriz.

2022 yılından beklentimiz büyük. En iyi 5 müze ile sizlere kısa bir özet sunduk. Umarız her birini ziyaret etme şansımız olur diyelim ve bol sanatlı günler dileyelim.

Öyleyse soralım en iyi 5 müze arasında sizi en çok heyecanlandıran hangisi?

Bonus: 4 Soruda Sinemanın Geleceği

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar