2021’in En Zengin İnsanı Elon Musk

Paylaşmayı unutmayın.

2021’in En Zengin İnsanı Elon Musk – 2021 yılına Jeff Bazos’ u geçerek dünyanın en zengini olarak tarihe ismini yazdıran bu adam kim? Elon Musk, mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi, ve hayırseverdir. Detay vermek gerekirse Elon Musk, 1999’da PayPal’ ı( eski adıyla X.com), 2002’de SpaceX’ i ve 2003 ‘te Tesla Motors’u kuran Güney Afrika doğumlu Amerikalı bir girişimci ve iş adamıdır. Doğduğu ülke Güney Afrika dışında, aynı zamanda Kanada ve Birleşik Devletler vatandaşıdır.

@CNBC

Musk, SpaceX’in ilk ticari aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderecek bir roket fırlattıve Mayıs 2012’de manşetlere çıktı. 2016 yılında SolarCity’ yi satın alarak portföyünü güçlendirdi. Tesla’ nın hisse fiyatındaki artış, Musk’ ı 2017’den beri en zengin kişi olan ve şu anda 184 milyar dolar değerinde olan Jeff Bezos’ u geride bıraktı . Musk’ ın geçtiğimiz yılki servet artışı, tarihin zengin insaları listesindeki en hızlı yükselişlerinden biri oldu.

2021’in En Zengin İnsanı Elon Musk

Zip2

@MrOwl

Musk 1995 yazında Silikon Vadisi’ne taşındı. Stanford Üniversitesi’nde uygulamalı fizik alanında bir doktora programına kaydoldu – ancak iki gün sonra çekildi. Elon’ dan 15 ay daha küçük olan kardeşi Kimball Musk, Queen’s Üniversitesi’nde işletme bölümünden yeni mezun olmuş ve Kaliforniya’ya gelmişti. Kardeşler birleşerek haritalarla donatılmış bir çevrimiçi iş rehberi olan Zip2’ yu kurmaya karar verdiler. Zamanla kardeşler Zip2 için kaliteli yatırımcılar buldular ve onu başarılı bir şirket haline getirdiler. 1999’da kardeşler Zip2’yi bilgisayar üreticisi Compaq’ a 307 milyon dolara sattı.

Paypal

@e-commercenation

Elon daha sonra kendi başına bir çevrimiçi finansal hizmetler şirketi olan X.com’ u kurdu. Ana rakibi, Peter Thiel ve iki kişi tarafından X.com’ dan birkaç ay sonra kurulan Confinity adlı bir şirketti ve ofisleri aynı binada bulunuyordu. İki şirket Mart 2000’de birleşti ve kişiden kişiye çevrimiçi para transferi hizmeti olan ana ürünleri PayPal’ ın adını aldı. Zamanla çevrimiçi açık artırma hizmeti Ebay’ ı da bünyesine dahil etti. Paylarının % 11,7′ si ile PayPal’ ın en büyük hissedarı olan Elon Musk, 31 yaşında 165 milyon dolarlık Ebay hissesine sahipti.

Tesla

2021in-en-zengin-insani-elon-musk
@pinterest

2006 yılında Tesla tek bir şarjla 245 mil (394 km) gidebilen ilk aracı Roadster’ ı tanıttı. Musk’ ın ilgi çekici olmadığını düşündüğü önceki elektrikli araçların çoğunun aksine, bu, dört saniyeden daha kısa bir sürede saatte 0′ dan 60 mil (97 km) gidebilen bir spor otomobildi. 2010 yılında şirketin ilk halka arzında yaklaşık 226 milyon $ artış oldu. İki yıl sonra Tesla, performansı ve tasarımıyla otomotiv eleştirmenleri tarafından beğenilen Model S Sedan’ ı tanıttı. Tesla dışında, SolarCity ve The Boring Company de temiz elektrik ve elektrikle çalışan ulaşıma geçişi hızlandırmayı hedefliyor.

SpaceX

Musk’ a göre, insanlığın uzun vadeli hayatta kalması, yalnızca bu gezegenle sınırlı kalırsa risk altında. Er ya da geç, bazı felaketler ( asteroit, süper yanardağ veya nükleer savaş ) buradaki görevimizi sona erdirecek. Musk, bizi gezegenden çıkarmak için Mayıs 2002’de Space Exploration Technologies Corp.’u, yani SpaceX’ i kurdu.

@TRTworld

Musk, SpaceX için sadece finansal yatırımla kalmadı. Roket tasarlamak için gerekli mühendislik becerilerini öğrendi ve SpaceX’ in CEO’su olduğu kadar baş teknoloji sorumlusu haline geldi. İş geliştirmeden sorumlu olan Gwynne Shotwell, erkenden işe alınan en önemli çalışandı. Kısa süre sonra SpaceX’ te Musk’ ın sağ kolu oldu. Uzay teknolojisi dünyasında bir efsane haline geldi.

OpenAl

2021in-en-zengin-insani-elon-musk
@wiredelta

Musk ve diğer düşünürler yapay genel süper zekaların (AGSI’ ler) – yani insanlardan daha akıllı makine genel zekalarının – insanlığın geleceği için muazzam bir varoluşsal risk oluşturacağını söylüyor. Bu nedenle, Aralık 2015’te “dost canlısı yapay zeka” geliştirmek için kar amacı gütmeyen OpenAI şirketini kurdu. OpenAI, gelişmiş AI araştırma sonuçlarına ücretsiz erişim sağlar; fikir, AGSI’ yi güvenli hale getirmek için teknikleri yaymak ve güçlü grupların AGSI’ yi tekeline almasını önlemektir.

2021’in En Zengin İnsanı Elon Musk – Herkesin bir kusuru vardır!

Elon Musk mükemmel, yanılmaz bir kahraman değil. Olağanüstü bir vizyon ve yeteneğin parlak bir yaratıcısı. Ama aynı zamanda, bazı eski çalışanlarının söylediğine göre çalışmak için çok zor bir adam. Haftada 80 saat çalışıyor ve mühendislerinin de çok fazla çalışmasını bekliyor.

Sık sık iş arkadaşlarına karşı sabırsızdır ve stres altındayken bazen beceriksizlik gösterileri olarak gördüğü şeyler yüzünden insanları olay yerinden kovar.

2021in-en-zengin-insani-elon-musk
@BBC

Halka açık iletişimlerinde, yargılamada bir dizi hata yaptı, bazen daha sonra özür dilemek zorunda kaldığı kışkırtıcı tweetler de gönderdi (çok tweet atıyor).

Yakın zamanda Musk, pandemi sürecinden dolayın kapalı duran, California’ da bulunan Tesla fabrikasının yeniden açılmasına izin verilmemesi durumunda şirketin gelecekteki otomobil üretimini Kaliforniya dışına taşımakla tehdit etti. (detaylı haber: dw.com)

KAYNAKLAR: CNBC, DW, BİOGRAPHY

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar