2020’nin En İyi Üniversiteleri – En İyi 5 Üniversite

Paylaşmayı unutmayın.

2020’nin En İyi Üniversiteleri – En İyi 5 Üniversite – Dünyada 25.000’den fazla üniversite 6 farklı kıtada faaliyet gösteriyor. Bu üniversiteler birçok alanda binlerce öğrenciye yüksek eğitim imkanı sunuyorlar. Fakat bazıları var ki bunlar alanlarında dünyanın en iyileri. Dünyanın en yetenekli öğrencileri alabilecekleri en iyi eğitim için bu üniversitelere koşuyorlar.

Fakat bu üniversiteleri iyi yapan sadece verdikleri eğitimin kalitesi değil. Bunlar öğrencilere eğitim vermekle birlikte aynı zamanda bilim ve araştırmanın kalesi konumunda bulunuyorlar. Dünyanın en yetenekli akademisyenleri günlerini bu üniversitelerde dünyayı anlamaya, değiştirmeye ve daha güzel bir yer haline getirme çalışıyor. Peki bu üniversiteler hangileri diye mi soruyorsunuz? Sizi aşağıya bekliyoruz. 

Bu araştırma yazısında timeshighereducation.com, 2020 verileri kullanılmıştır. 

2020’nin En İyi Üniversiteleri – En İyi 5 Üniversite

5. Massachusetts Institute of Technology

@thecollegepost

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Cambridge, Massachusetts şehrinde bulunan bağımsız, karma eğitim veren, özel bir araştırma üniversitesidir.

1861’de kurulan MIT,  “bilim, teknoloji ve diğer çalışma alanlarında bugün ulusa ve dünyaya en iyi şekilde fayda sağlayacak olan öğrencileri hazırlamayı” hedefler. “Zihin ve El” anlamına gelen “Mens et Manus” MIT’nin sloganıdır.

Üniversite, 85 Nobel Ödülü Sahibi, 58 Ulusal Bilim Madalyası kazananı, 45 MacArthur Bursiyerine en sahipliği yapmaktadır. Etkileyici mezunları arasında Kofi Annan, Andrea Wong, Michael J. Massimino, Buzz Aldrin, Richard Feynman gibi isimler bulunur. 

MIT tarafından akredite edilen bilimsel keşifler ve teknolojik gelişmeler arasında penisilinin ilk kimyasal sentezi, radarın geliştirilmesi, kuarkların keşfi ve dijital bilgisayarların geliştirilmesini sağlayan manyetik çekirdek belleğin icadı bulunmaktadır.

4. Stanford University

@wallstreetjournal

Silikon Vadisi’nin kalbinde yer alan Stanford Üniversitesi, 1885 yılında Jane ve Leland Stanford tarafından kuruldu. 1891’de açıldığından beri, Stanford’un fakültesi ve öğrencileri, bilginin keşfi ve uygulaması yoluyla dünyanın dört bir yanındaki insanların sağlığını ve refahını iyileştirmek için çalıştılar. Stanford’daki atılımlar arasında ilk başarılı kalp-akciğer nakli, bilgisayar faresinin ilk çıkışı ve dijital müziğin geliştirilmesi yer alıyor.

Stanford, bugünkü topluluğunda 19 Nobel ödüllü sahibi, 17 astronot, 18 Turing Ödülü sahibi ve iki Fields Madalyası sahibi bulunur.  ABD’nin 31. başkanı Herbert Hoover, Stanford’ın ünlü mezunlarından biridir. 

Toplamda, Stanford iştirakleri ve mezunları tarafından kurulan şirketler, 2,7 trilyon dolardan fazla yıllık gelir elde etmektedir ve bu, dünyanın en büyük 10. ekonomisine denk gelir. Bu şirketler arasında Google, Nike, Netflix, Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Instagram ve Charles Schwab gibi dünyaca ünlü isimler bulunmaktadır. 

3. University of Cambridge

2020nin-en-iyi-universiteleri-en-iyi-5-universite
@deccanherald

Dünyanın en eski dördüncü üniversitesi olan Cambridge Üniversitesi, 800 yıllık geçmişe sahip bir araştırma üniversitesidir. Cambridge, dünyanın her yerinden ve kültürlerinden 18.000’den fazla öğrenciye hizmet vermektedir. Öğrencilerin yaklaşık 4.000’i uluslararasıdır ve 120’den fazla farklı ülkeden gelmektedir. 

Kampüs, çok sayıda koruma altındaki binaları ve Cam nehri üzerinde bulunan eski kolejlerin çoğu ile Cambridge şehrinin merkezinde yer almaktadır.

Üniversite, aralarında toplam 15 milyondan fazla kitap bulunan 100’den fazla kütüphaneye ev sahipliği yapmaktadır. Yalnızca yasal bir saklama yeri olan Cambridge Üniversitesi’nin ana kütüphanesinde sekiz milyon varlık bulunur. Üniversite ayrıca yıl boyunca halka açık olan dokuz sanat, bilim ve kültür müzesine ve bir botanik bahçesine sahiptir.

Cambridge Üniversitesi, her kategoriyi kapsayan 92 farklı Nobel Ödülüne en sahipliği yapar.

2. California Institute of Technology

2020nin-en-iyi-universiteleri-en-iyi-5-universite
@thoughtco

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech), olağanüstü fakülte ve öğrencilerin karmaşık sorulara yanıt aradıkları, yeni bilgiler keşfettikleri, yeniliğe öncülük ettikleri ve geleceği dönüştürdükleri dünyaca ünlü bir bilim ve mühendislik araştırma ve eğitim kurumudur.

Caltech’in bilim ve teknoloji araştırmasına güçlü bir vurgu yapan altı akademik bölümü vardır. Üniversite, en yetenekli öğrencilerin yalnızca küçük bir kısmının kabul edilmesini sağlayan rekabetçi bir kabul sürecine sahiptir.

Caltech, hem kampüste hem de küresel olarak birçok yüksek kaliteli tesisin yanı sıra yüksek araştırma kurumlarına sahiptir. Buna Jet Fırlatma Laboratuvarı, Caltech Sismoloji Laboratuvarı ve Uluslararası Gözlemevi Ağı dahildir.

Caltech mezunları ve fakültesi 39 Nobel Ödülü, bir Fields Madalyası, altı Turing Ödülü ve 71 ABD Ulusal Bilim veya Teknoloji Madalyası ile ödüllendirilmiştir. ABD Hava Kuvvetleri’nin dört baş bilim adamı da Caltech’e katılmıştır. 

1. University of Oxford

2020nin-en-iyi-universiteleri-en-iyi-5-universite
@indiatvnews

Oxford Üniversitesi, İngilizce konuşulan dünyadaki en eski üniversite ve dünyanın ayakta kalan en eski ikinci üniversitesidir. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, öğretimin 1096 yılına kadar gerçekleştiğine dair kanıtlar var.

Viktorya dönemi şairi Matthew Arnold tarafından ‘rüya gören kulelerin şehri’ olarak adlandırılan Oxford, İngiltere ve Galler’deki herhangi bir şehrin en genç nüfusa sahip ülkesidir: sakinlerinin yaklaşık dörtte biri üniversite öğrencileridir ve bu da Oxford’a dikkat çekici bir canlılık katar. 

Oxford, 120’den fazla Olimpiyat madalyası sahibi, 26 Nobel Ödülü sahibi, yedi şair ödüllü ve 30’dan fazla modern dünya lideri (Bill Clinton, Aung San Suu Kyi, Indira Ghandi ve 26 İngiltere Başbakanı dahil olmak üzere) 250.000’den fazla kişiden oluşan bir mezunlar ağına sahiptir.

Üniversite, Nobel Kimya Ödülü’nün 11, fizikte beş ve tıpta 16 kazanan ile ilişkilidir. Önemli Oxford düşünürleri ve bilim adamları arasında Tim Berners-Lee, Stephen Hawking ve Richard Dawkins bulunmaktadır. Oscar Wilde, Graham Greene, Vikram Seth ve Philip Pullman, Hugh Grant ve Rosamund Pike gibi aktörler de Oxford’a gitti.

Dünyanın en iyi üniversiteleri yıldan yıla, araştırmadan araştırmaya oldukça farklılık göstermektedir. Bu sebeple başka kaynaklardan baktığınızda bu isimleri göremeyebilirsiniz. Yıldan yıla konumları değişse de bildiğimiz bir şey var ki bu üniversiteler her zaman alanlarında en iyileri olmaya devam edeceklerdir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar