2020’de Yapılan En Dikkat Çekici Bilimsel Gelişmeler

Paylaşmayı unutmayın.

2020’de Yapılan En Dikkat Çekici Bilimsel Gelişmeler – Geride bıraktığımız 2020’de bir hayli felaket yaşanmış ve kötü anılacak bir yıl olsa da, bilim adına da oldukça önemli ve dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Bilim insanlarının sadece Covid-19’a çare aramadığını hatırlatan bu bilimsel gelişmeler, insanlığa tekrar umut oldu. Bu gelişmelerin bazıları yakın gelecekte, bazıları da uzun vade de hayatımızı etkileyeceğe benziyor. Onlarca gelişmenin arasından seçtiğimiz en dikkat çekici 5 bilimsel gelişme arasında, dünya dışı gök cisimleri ile ilgili iki gelişme de mevcut. İşte tüm detaylarıyla 2020’de Yapılan En Dikkat Çekici Bilimsel Gelişmeler ve onların olası getirileri…

bilimsel gelişmeler
bilimsel gelişmeler

2020’de Yapılan En Dikkat Çekici Bilimsel Gelişmeler

bilimsel gelişmeler uzay dünya
Görsel: Behance

Venüs’te Fosfin Gazı Bulunması

Venüs’te fosfin gazının bulunması, 2020’nin en önemli bilimsel gelişmelerinden biridir. Yıllardır Mars’ta yaşam izi bulmaya çalışan ve diğer gezegenleri koşullar açısından dezavantajlı olmaları sebebiyle ikinci plana atan bilim dünyası, bu gelişme ile tekrar yönünü Venüs’e çevirdi. Neden önemli peki bu fosfin gazı derseniz de, fosfin gazı (bilimin bildiği kadarıyla) sadece canlılar tarafından veya laboratuvar ortamında üretilebilen bir gazdır. Venüs’ün bulutlarında yüksek miktarda bu gazın bulunması, Venüs’te canlı yaşamın olduğunu gösterebilir. Tabi hiç bilmediğimiz bir reaksiyon sonucu ortaya çıkma ihtimali de mevcut elbette. Ancak bilim dünyası bu pek de hafife alınmayacak ihtimalin peşinden gidecek. Venüs’ün yaşam için elverişli olma ihtimali Mars’a oranla daha düşük olsa da, bu gelişme Venüs’ü bir adım öne çıkardı. Özellikle Nasa’nın Venüs programları ile durum netleşinceye dek heyecanla beklemeye devam edeceğiz.

bilimsel gelişmeler venüs
Görsel: NYPost

Gen Mühendisliği Çalışmalarındaki İlerleme

Geride bıraktığımız 2020’de Nobel ödülüne layık görülen, uzun süredir üzerinde çalışılan, çok ciddi bir ilerleme kat edilen bilimsel çalışma; Crispr Gen Mühendisliği. 2020’de ödüle layık görülen aslında CRISPR-CAS9 tekniği. İnsanı her anlamıyla şekillendiren DNA diziliminin değiştirilebilmesini mümkün kılan bu teknik, bilimin hayranlıkla karşıladığı bir çalışma oldu. Bu teknik ile DNA’nın değiştirilmesi, düzenlenmesi mümkün hale geldi. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; bu teknik ile ebeveynler dilerlerse çocuklarının göz renklerini dahi belirleyebilecekler. Ancak bu çalışmalar oldukça da tehlikeli görünüyor. Maddi açıdan üst sınıf ailelerin bu teknoloji ile kendilerini hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebileceği, çocuklarını süper insana dönüştürebilecekleri endişesini de beraberinde getiriyor. Yine 2020 yılı içerisinde Çin’de ortaya çıkan “süper bebekler” ile ilgili haberler de bu endişeleri bir hayli arttırdı. Bilimin bir insanı ölümsüz yapabilme ihtimali, devletlerin bir sırrı koruyabilme ihtimalinden daha yüksek. Özetle bu gelişmeler için tek endişe, eşitsizliğin artması.

bilimsel gelişmeler dna crispr cas-9
Görsel: CGTN

COVID-19 Aşıları

Tüm dünyanın tek gündemi Covid-19 iken, bu konuda yapılan aşı çalışmalarının ne olursa olsun en önemli bilimsel gelişmelerden biri olması kaçınılmazdır. 2020’nin son çeyreğinde aşı konusunda atılan adımlar, özellikle de Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği aşı tüm dünyaya umut oldu. Birçok şirketin bu konuda aşı geliştirebilmesi ve bu aşıların yüksek oranda başarılı olması, Corona Virüs salgınının bitmesi konusunda ve hayatın normale dönmesi konusunda gerçekleşen en önemli gelişme. Aşıların ne derece başarılı olacağını zaman gösterse de bu aşıların geliştirilebilmiş olması bile sevindirici. 

pfizer biontech aşı covid-19 corona virüsü
Görsel: Khaleej

Tek Bir Atomun Fotoğrafının Çekilebilmesi

Geride bıraktığımız yılda gerçekleşen bir diğer önemli bilimsel gelişme ise ilk kez bir atomun fotoğrafının çekilebilmesi oldu. Tam anlamıyla çekilebildiğini söyleyemesek de farklı bir yöntem ile atoma en yakın görüntü elde edildi diyebiliriz. Kuantum Fizikçi David Nadlinger bu bilimsel gelişmenin baş kahramanı. Stronsiyum elementinin bir atomunu, güçlü mıknatıslar kullanarak hapseden ve üzerine yüksek enerjili lazer ışıkları gönderen Nadlinger, atomun bu sayede elde ettiği yüksek enerjiyi atarak etrafa ışınlar saçmasını sağladı. Bu sayede atomun yaydığı ışınlar görülebildi, bir nevi tek bir atom da görülebilmiş oldu. Bu gelecekte oldukça faydalı olacak bir gelişme çünkü atomların dizilimlerini görebilmek, onların dizilimlerini değiştirebilmeyi de mümkün kılacak. Atomların dizilimlerini değiştirebilmek ise maddeyi daha da güçlendirebilmek anlamına geliyor. Anlaşılan gelecek, süper insanları ve süper maddeleri getirecek.

atom, fotoğraf, bilimsel gelişmeler
Görsel: Gridam

En Dikkat Çekici Bilimsel Gelişmeler – Çin’in Ay Görevleri

Çin’in başarı ile sonuçlanan Ay’dan taş getirme görevi, 2020 yılında gerçekleşen en dikkat çekici bilimsel gelişmeler listemize de girdi. Aslında 1970’lerde ABD ve Sovyetler Birliği, Ay’dan taş getirme görevlerini başarı ile gerçekleştirmiştir. Bu sebeple Çin’in bu adımı bir ilk değildir. Bir imkansız da değildir. Ancak 44 yıldır yapılmayan görevleri yeniden gündeme getirmiş, uzay savaşını yeniden ateşlemiştir. Yine Çin’in Ay’ın bizim göremediğimiz (karanlık diye bilinen) yüzüne araç göndermesi ve veri toplaması da bu alandaki çalışmaları tetiklemiştir. Çin’in Ay’dan Chang’e 5 görevi kapsamında 2 kilogram taş getirmesi tek başına bakıldığında olağanüstü bir olay gibi görünmese de, bu görevin sonuçları ve tetikledikleri oldukça önemlidir. Çünkü rekabet daima başarıyı ve ileriye gitmeyi getirir. Çin’in bu adımı başta ABD olmak üzere diğer büyük dünya ülkelerini de ateşledi ve bu ülkeler uzay görevlerinin sayısını ve hatta hedeflerini arttırdılar. Çin bu girişimi ile bu alanda 100 yıllar sonra yapılabilecek keşifleri belki de oldukça erkene çekmiş olacak. Ayrıca Çin bu görev kapsamında daha önceki görevlerde gidilmemiş bir noktadan taş topladı. Daha önce toplanan taşlara göre en genç taşları toplayan Çin, incelemelerden sonra Ay’ın nasıl oluştuğu hakkında önemli veriler elde edecek. Bilimsel gelişmeler ile ilgili dolu dolu geçen bir 2021 yılı dileriz.

çin ay uzay
Görsel: OD

👉 Yemeksepeti 2020’deki Müthiş Başarısını Verilerle Duyurdu

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar