2020 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

Paylaşmayı unutmayın.

2020 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu- 1901 yılından itibaren her yıl barış, fizik, kimya, edebiyat, ekonomi ve tıp alanlarında verilen Nobel Ödülleri bu yıl da sahipleriyle buluştu. Fakat diğer yıllardan farklı olarak bu yıl pandemi nedeni ile İsveç Kraliyet Akademisi tarafından Twitter’dan duyuruldu.

2020 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

2020 Nobel Kimya Ödülü

@nobelprize

Genetik alanda en büyük keşif olarak adlandırılarak bilim dünyasına büyük katkıda bulunan CRISPR/Cas9 gen düzenleme aracını keşfeden bilim insanları Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna 2020 Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi oldu. Yapılan bu akıl almaz keşif sayesinde DNA değişimi artık mümkün. Hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’sını değiştirmenin artık imkansız olmamasından ‘yaşamın kodunu yeniden yazma’ açıklamasıyla ödül verildi. Aynı zamanda bu teknolojinin kanser tedavilerinde büyük rol oynayacağı da belirtildi.

2020 Nobel Fizik Ödülü

@nobelprize

Nobel Fizik Ödülü’nü bu yıl 3 farklı bilim insanı ödülü almaya hak kazandı. Samanyolu’nun merkezinde bulunan süper kütleli bir nesneyi keşfetmelerinden dolayı Reinhard Genzel ve Andrea Ghez Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi olurken, karadelikler üzerine gerçekleştirdiği olağanüstü çalışmalarından sayesinde de Roger Penrose 2020 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

2020 Nobel Barış Ödülü

@nobelprize

Dünya Gıda Programı, açlıkla mücadelede yapmış olduğu çalışmalardan dolayı bu yıl 2020 Nobel Barış Ödülü’nü kazanmayı başardı. Birleşik Milletler’e bağlı olan Dünya Gıda Programı, dünyanın en büyük yardım kuruluşu olmasıyla birlikte her yılda 80 milyon insana yardım etmekte. Dünyadaki açlık sorunu ile büyük bir mücadele içerisinde olması ödülü almasında büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.

2020 Nobel Tıp Ödülü

2020-nobel-odulleri-sahiplerini-buldu
@nobelprize

“Hepatit C virüsünün keşfinden ötürü” açıklaması ile 2020 Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi 3 bilim insanı Harvey J. Alter, Michael Houghton ve Charles M. Rice’a oldu. Yılda 400 bin kişinin ölümüne sebep olan Hepatit C virüsü, dünyada 70 milyondan fazla insanda bulunmakta. Kan yolu ile bulaşan bu virüsün keşfinde yardımcı oldukları için de 2020 Nobel Tıp Ödülü, bu alanda önemli çalışmalarda bulunmuş 3 bilim insanına layık görüldü.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü

2020-nobel-odulleri-sahiplerini-buldu
@nobelprize

İsveç Akademisi, “Yalın bir güzellikle, bireysel varoluşu evrenselliğe ulaştıran şaşmaz şiirsel sesi” nedeni ile 2020 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldüğü açıklanan Louise Glück ödülün sahibi oldu. ABD’li şair Louise Glück, 2020 Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazananı olması ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 16’ncı kadın yazar oldu. Louise Glück bugüne kadar 12 şiir kitabını yayımlamasının yanında bu yıl verilen Nobel Ödülleri arasından en çok tartışılan isim oldu.

2020 Nobel Ekonomi Ödülü

2020-nobel-odulleri-sahiplerini-buldu
@nobelprize

İsveç Kraliyet Akademisi tarafından “açık artırma teorisini geliştirdikleri ve yeni açık artırma formatları icat ettikleri için” ifadesi ile Paul Milgrom ve Robert Wilson ödülün sahibi oldular. İhale teorisinin geliştirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı ödülü kazanan ikilinin aynı zamanda yeni ihale formatları bulmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar komite tarafından ödüle layık görüldü.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar