1001 Vagonlu Ebedi Lokomotif

Paylaşmayı unutmayın.

1001 Vagonlu Ebedi Lokomotif – Netflix Top10 listesinde uzun zaman yer edinen efsanevi diziyi izleyeceğiz bu yazımızda. Hepimizin aklıma özellikle son zamanlarda acaba dünya ne zaman sona erecek bu olanlar bunun habercisi mi v.s gibi sorular geliyor. Snowpiercer bizim düşündüğümüz senaryoların belki de son zamanlarda en fazla etkisini gördüğümüz iklim değişiklikleri konusunu baz alarak yapılmış bir dizi. Aslında öncesinde 2013 yılında filmi de yapılmış. 

1001 Vagonlu Ebedi Lokomotif

Filmi de adından söz ettirip güzel bir gişe yapmış zamanında hatta yurt içi ve yurt dışı toplamında dört milyon izleyiciye beşinci gösterim gününde ulaşarak bu konuda Kore rekorunu kırdı ve 2,26 milyon izleyiciyle de ilk hafta sonunda (Cuma’dan Pazar’a) en fazla izlenen Kore filmi oldu.Dizisi de aynı şekilde listelerden uzun süre inmedi içinde bulunduğumuz durumdan dolayı güzel bir izlenme yakaladı.

İlk olarak film halinden bahsetmekle başlamak istiyorum. Filme biraz değinip daha sonra listelerin uzun süre başını çeken dizisini anlatacağız bu yazımızda.

Snowpiercer Filmi – Ebedi Lokomotif

@nytimes

Filmin yönetmeni ve senaristi ilk defa Oscar ödüllü alan Güney Koreli Bong Joon-ho .Parasite yapımıyla ilk defa uzak doğuya Oscar ödülü getiren yönetmen Bong Joon-ho Snowpiercer yapımıyla adından söz ettirmişti. Bu yapımdan  önce de yaptığı çeşitli filmlerle adından söz ettiren Bong Joon-ho daha önce de dile getirdiğimiz gibi Parazisite  filmiyle tüm dünyanın tanıdığı bir yönetmen haline gelmişti. Filmin oyuncu kadrosu Chris Evans ve Tilda Swinton gibi başarılı oyunculardan oluşuyor .

Filmin konusuna gelecek olursak  dizinini konusuyla tabi ki de aynı sadece belli farklılıklar var. Örneğin filmde lokomotife yani Snowpiercer’ın yönetildiği vagona ulaşmak için en büyük yardımı olan kişi  Namgoong ‘dur Koreli bir oyuncu.Fakat dizide bu kişi Amerikalıdır.Bu şekilde farklıklar var fakat hem dizi hali hem de film hali çok başarılı.

Filmin ve dizinin ortaya çıkış konusu küresel ısınmanın getirdiği iklim değişiklikleri dolayısıyla dünyanın aşırı ısınması. Ve bu ısı artışını durdurmak için kimyasal bir savaş diyebileceğimiz olay başlatılır. Yani  atmosfere bazı maddeler salınarak dünya soğutuluyor fakat bu soğuma fazla oluyor ve dünyada yeni bir buzul çağı başlıyor. Ve Wilford devir daim makinası gibi işleyen bir tren inşa eder tren dünyanın etrafında dolaşarak yaşamını sürdürmeye çalışan kişilerin yaşamını izlediğimiz bir film.

Trende insanlık tarihi boyunca süregelen sınıf ayrımı çok sert bir şekilde yansıtılmış. Kuyruktakilerin lokomotifi ele geçirmesiyle filmin sonu geliyor.

Netflix Listelerini Uzun Süre İşgal Eden Meşhur Dizi:Snowpiercer

Dizi çıktığı ilk günden itibaren Netflix Top10 listesinden geçtiğimiz günlere kadar düşmedi.Dizinin bu kadar beğenilmesinin nedeni sanırım adalet kavramının çağrıştırdıkları.

1001-vagonlu-ebedi-lokomotif
@forbes

Dizi Mr. Wilford ‘ın aslında sadece isminin kullanıldığı arkasında 1001 vagonlu trenin yaratıcısı Melanie Cavil’ın olduğu ve ana karakterlerden Andre Layton’un söylediği gibi ‘’Sosyal adaletsizliğin kalesi olarak görüyorum bu treni’’ repliğiyle akıllarımıza kazınan ebedi lokomotif Snowpiercer.

Dizi 1001 vagonlu bir trende geçiyor. Ve sınıflara ayrılmış bir trende. Bir tarafta bolluk içinde yaşayan 1.sınıf ve diğer tarafta hayatta kalmaya çalışan Kuyruktakiler.

Dizi de eni en çok etkileyen sahne sanırım bir suç işlendiğinde (genel olarak Kuyruktakiler bir suç işlediğinde)kol kesme denilen bir eylemin gerçekleştirilmesi. Bu işlem şu şekilde oluyordu;

Trenin dışına yani havanın -100 dereceleri aştığı bir havaya kollarının bir yerinden işaretlenip soğuğa çıkarılması ve anında kolun o kısmının buz tutup bir darbeyle tuzla buz olması.

Adalet arayışının nasıl da dalga dalga büyüdüğünü ve ebedi lokomotifin nasıl bir çıkmaza sürüklendiğini dizi de çarpıcı bir şekilde izliyoruz.

1001-vagonlu-ebedi-lokomotif
@radiotimes

Tren sınıflara ayrılmış bir şekilde düzenin 7 yıl boyunca korunduğu fakat ‘’Kuyruktakiler’’  olarak nitelendirilen trene biletsiz binen yolcuların kanlı bir şekilde isyan etmesi sonucu düzenin tamamen yıkıldığı ve ne zaman düzenin sağlanacağının belirsiz olduğu ebedi lokomotif.

Dizinin ana konusu küresel ısınma ve iklim değişikliği olarak belirlenmiş fakat dizi de yansıtılan ana düşünce bence adaletsizlik. Ve bir grubun adalet ve eşit haklar için neler yapabileceği.

Dizi konusunda fazla spoiler vermek istemiyorum. Bence henüz izlemediyseniz kesinlikle izleyin.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar