Z Kuşağı Dinamikleri Değiştiriyor

Paylaşmayı unutmayın.

Z Kuşağı Dinamikleri Değiştiriyor – Jenerasyonlar arasındaki farklılık ve değişiklikler sürekli gündemde. Özellikle Covid-19 pandemisinin bütün sektörlerdeki dinamikleri yerinden oynatması yeni alışkanlıklar ortaya çıkardı. Bu noktada trendleri belirleyen olarak adlandırılan jenerasyon milenyum kuşağı ile başladı fakat Z kuşağı bu trend belirleme olayını daha da ileriye taşımakla kalmıyor hızlandırıyor da. Zaman kavramına yüksek derecede değer veren Z kuşağı kökten değişimlerin kısa zamanlarda gerçekleşmesine öncülük ediyor.

Özellikle son yıllarda birçok araştırmanın Z jenerasyonu üzerine eğilmesi pandemiyle birlikte yapılan araştırmaları gün yüzüne çıkardı.

Peki gün yüzüne çıkan bu Z kuşağı kimlerden oluşuyor?

Z Kuşağı Dinamikleri Değiştiriyor

Z Jenerasyonu

Sürekli jenerasyonu karıştıranlardansanız ya da aralarındaki küçük ayrımlara dikkat etmeyenlerdesiniz doğru yerdesiniz. Jenerasyonlar aslında tarihsel gelişim boyunca kılcal damarlara ayrılmış yapılar. Çoğumuz tarih bazında değerlendiriyoruz. Örneğin 1980 öncesi dünyaya gelenler Y jenerasyonu gibi. Fakat jenerasyonlar sadece tarih bazında ayrılmıyor. Alışkanlıklar, değişime olan istikrarlar, zeka yapıları ve karar yapılarına göre ayrımlar yapılıyor. Ve Z jenerasyonu da bu ayrımları net bir şekilde ortaya koyan bir kuşak.

z-kusagi-dinamikleri-degistiriyor
@openAI

Z jenerasyonu 1997-2012 arası dünyaya gelmiş kişileri kapsıyor. Tam da teknolojinin yeni yeni hayatımıza entegre olmaya başladığı yıllar olan 1990’lı yılların sonunda dünyaya gelen bu kuşak dünyayı değiştiriyor. Çünkü Z jenerasyonu teknolojinin göbeğinde dünyaya geldi. Alışkanlıkları, zekaları ,tepkileri ve yaşam tarzları da haliyle bulundukları çağa göre şekillendi. Bir önceki jenerasyonlarından çok çok farklı düşünüyorlar. Hatta onları değiştirmeye çağa ayak uydurmaya çağırıyorlar. Hızlı yaşıyorlar. Çevrelerinde dikkatlerini verebilecekleri birçok teknolojik araç olduğu için her daim tepkiye hazırlar. Teknolojileri geliştiren ,ileriye götüren onlar. Kalıpları yıkmakta üstlerine henüz yetişmiş bir kuşak yok. Ve dünyanın en güçlü nüfusunu onlar oluşturuyorlar.

Pazarlama Süreçlerini Şekillendiriyorlar – Z Kuşağı Dinamikleri Değiştiriyor

Günümüzde pazarlama çok çok önemli bir yerde. Teknolojinin yaygın olmadığı, ikame ürünlerin/hizmetlerin  bulunmadığı zamanlarda pazarlama stratejilerine gerek yoktu. Çünkü her ürünün/hizmetin  bir alıcısı vardı. Ve müşterinin başka bir seçeneği yoktu. Fakat neredeyse teknoloji 4.0 ‘a entegre olmaya çalışılan günümüzde pazarlamanın yeri ilk sırada. Bir ürünü ya da hizmeti pazarlama stratejisi oluşturmadan satmanızın mümkünatı maalesef ki yok. Ve Z kuşağı bunu son derece kullanabilen bir kuşak. Çünkü bu jenerasyonun istediği sadece bir ürün ya da hizmet değil. Yapılan araştırmalara göre, söylenenle olan birbirini tutmadığında bu kuşak, marka değişikliğine gitmeyi seçiyor. Dolayısıyla markaların söylemlerinde doğru ve tutarlı olmaları müşteri sadakati açısından büyük öneme sahip.

z-kusagi-dinamikleri-degistiriyor
@kallenmedia

Aynı zamanda bu jenerasyonun satın alma tercihlerinde ‘yeni’ olanı deneyimlemek çok önemli bir yere sahip. Bu nedenle tüketici ürünleri kategorilerinde küçük ölçekli markaların diğer markalara göre çok daha hızlı büyüdükleri göze çarpıyor. Çünkü Z jenerasyonu için marka değil, markanın sunduğu deneyim önemli. Ürünün ya da hizmetin nasıl bir deneyim sunacağı daha güçlü bir tercih kriteri.

Dolaysıyla markaların ürünleri ve hizmetlerini sürekli olarak güncellemeleri gerekiyor. İnovatif ürünler/hizmetler sağlamalılar. Ve bunları tüm satış kanallarında aynı inovasyon derecesinde sunmalılar. Sonucunda müşterilerin onları yeniden ziyaret etmeleri için bir nedenleri olmalı.

Z Jenerasyonunun 3 Temel Tüketim Alışkanlığı

Yapılan araştırmalara göre Z jenerasyonun göze çarpan 3 temel tüketim alışkanlığı şu şekilde;

  • Fiyat odaklılar: Bir ürün ya da hizmete ne kadar para ayırdıkları konusunda hassaslar.
  • Kalite odaklılar: En yüksek kalitede ve ihtiyaçlarına tam olarak yanıt verecek ürün almak isteyen ve bunun için para harcamaktan çekinmeyen.
  • İmaj odaklılar: Kendilerini yansıtan ürün ve hizmetlerin peşinde olanlar. Bu grup içerisinde dış görünüşlerini önemseyen ve bu nedenle alışveriş yapanlar olduğu kadar kendi içlerinden geldikleri gibi alışveriş yapanlar da var. Ve bunlar çoğunlukta.

Z jenerasyonun gücü özellikle pandemiyle birlikte daha çok göze çarptı. Ve markaların pazarlama stratejilerinin ana konusu bu jenerasyonun tercihlerini, tüketim alışkanlıklarını ve değer yargılarını anlamaya yoğunlaştırdığı aşikar. Çünkü dünyanın en güçlü nüfusundan bahsediyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar