Web Sitenizdeki Ziyaretçileri Müşterilere Dönüştürmek İçin Etkili Bir Teknik: CRO

CRO Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

Paylaşmayı unutmayın.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (Conversion Rate Optimization) olarak ifade edilen CRO kavramı, web sitenizdeki ziyaretçileri hedeflerinize uygun olarak dönüştürebilmenize olanak verir. CRO’yu ziyaretçilerinizi müşterilere dönüştürerek satışların artması için bir yol, bazen sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ilgili formları doldurması için bir araç bazen de sunulan anketlerin cevaplanması için bir aktivite olarak değerlendirebilirsiniz.

CRO, amaçlarınıza paralel olarak web sitenizdeki eylemleri maksimize etmek ve pazarlama stratejilerini doğru organize edebilmek için bir faaliyet planı oluşturmanızı sağlayacaktır. “CRO’yu önemli bir pazarlama aracı olarak görmek; web sitenizin amaçlarınızı hangi doğrultuda gerçekleştirebildiğine dair gerçek verileri ortaya koyarak gerekli analizlerinizi yapmanıza yardımcı olacaktır”.

@PhotoMIX-Company

CRO sayesinde satışlarınız için gerçek rakamlara ulaşabilecek ve satış süreçlerinizi optimize edebileceksiniz. Örneğin, yeni bir ürün piyasaya sürmeden önce birçok pazarlama aracıyla ürününüzü tanıtarak insanları satın almaya teşvik etmek için reklamlar verdiniz. Ürününüzü web sitenizde satışa sunduğunuzda; kaç ziyaretçi tarafından ürününüzün incelendiğini, sepete eklendiğini ve satın alma eylemini gerçekleştirdiğini CRO ile görebilirsiniz.

Ortaya çıkan verilerde: tıklama sayınız 500 bin, ürünü alan müşteri sayısı 5 bin ise elde edilen rakamsal gerçek verilerle bu durumu başarı olarak kabul etmeyebilirsiniz. İşte bu noktada kullanıcıları (takipçileri vs.) müşterilere “dönüştürmek” işletmenizin en temel amacı olacaktır.

CRO’den Faydalanmak İçin Neler Yapmalısınız?

İşinde Uzman Bir Optimizasyon Ekibi Kurmalısınız!

@Free-Photos

İşletmenizin ölçeğinin ve kapsamının büyük olduğu yerde; kuracağınız ekipte bir UX tasarımcı, iş geliştirme uzmanı, müşteri araştırma uzmanı, veri uzmanı ve veri analisti yer almalıdır. Eğer daha küçük bir işletmeye sahipseniz; yarı zamanlı iş geliştirme uzmanına ve veri analistine sahip olmanız, başarılı olmanız için gereken desteği size verebilir

Doğru Araçları Bulmalısınız!

@ StartupStockPhotos

Bir web site için geliştirilen araçlar bir başka sitede çalışmayabilir. Doğru araca ulaşmak için farklı grup kullanıcı üzerinde değişikliği tespit etmek üzere A/B testleri CRO için bir ihtiyaç olabilir. CaffeineInformer internet sitesi tarafından yapılan bir çalışmada menü sekmesi için kenarlıklı menüye olan tıklama sayısı ile kenarlıksız menüye olan tıklama sayısı arasında büyük bir farkın olduğu tespit edilmiştir.

Planlama Aşamasına Zaman Ayrılmalısınız!

@ Free-Photos

CRO’nun doğru çalışması için ilk olarak planlama aşamasında ayrılan zaman çok önemlidir. İyi bir tasarım, yenilik ve yaratıcılığın önemli olduğu unutulmayarak kullanıcıların daha fazla zaman geçirmesini sağlayacak şekilde kurgulama yapmalısınız.

CRO’nun doğru çalışması için ilk olarak planlama aşamasında ayrılan zaman çok önemlidir. İyi bir tasarım, yenilik ve yaratıcılığın önemli olduğu unutulmayarak kullanıcıların daha fazla zaman geçirmesini sağlayacak şekilde kurgulama yapmalısınız.

İlgi Uyandıracak Web Tasarımları Ortaya Koymalısınız!

@FirmBee

Web sitenizin tasarımı (renklendirmesi, görsel sayısı, videolar) müşteri sayınızın artması için sürecin önemli bir parçasıdır. Doğru web tasarımlarının ziyaretçilerin daha fazla dikkatini çekerek satış yapması üzerinde etkili olduğu unutulmamalıdır.

Geri Bildirimleri Önemsemelisiniz!

@athree23

Mutlaka kullanıcılarınızın veya müşterilerinizin tepkisini öğrenmek önceliğiniz olmalıdır. Küçük anketler ile memnuniyetlerini, şikayetlerini, beklentilerini veya taleplerini ölçebiliyorsanız sonraki süreçte başarılı olmanız için doğru stratejiler geliştirebilirsiniz.

İletişim Bilgilerinizi Doğru Girmelisiniz!

@rawpixel

Müşteriler bir ürün satın alacağı zaman doğabilecek problemlere dair karşısında her zaman çabuk ulaşabilecekleri bir muhattap bulmak isteyecektir.

Verileri Doğru Analiz Etmelisiniz!

CRO Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
@rawpixel

CRO’nun başarılı olması için sadece veri elde etmek sizin için yeterli olmayacaktır. Bu verilerin doğru analiz edilmesi, uygun istatistiklerin yapılması daha önemlidir. Bunun için bir veri analistinden destek alabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar