Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler

Paylaşmayı unutmayın.

Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler – Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 2020 yılının ikinci eğitim döneminin ortasına denk gelen COVID-19 salgınıyla birlikte uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Covid-19’un henüz hız kesmediği günümüzde 2020-21 eğitim öğretim yılında da uzaktan ve hibrit şekilde eğitime kaldığı yerden devam ediyor.

Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler

Pandemi ile birlikte başlayan uzaktan eğitimde yaşanan sorunların tekrarlanmaması adına başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm eğitim kurumları uzaktan eğitimi iyileştirmek için çaba sarf etmeye devam ediyor. Ancak bu çaba gösterilirken ailelerin endişeleri de gün geçtikçe daha da artıyor. Okul çağında çocukları olan ailelerin hepsinin kafasında bu eğitimin sağlıklı olup olmadığı ve yeterliliği de sorgulanmakta… 

DORinsight firması velilerin uzaktan eğitim sistemiyle ilgili sorunlarını ve neler beklediklerini anlamak için bir anket gerçekleştirdi. 11 – 15 Eylül 2020 tarihleri arasında online olarak yapılan araştırmaya; A-B-C1-C2 sosyo ekonomik segmente mensup eğitim çağında çocuğu bulunan ve Türkiye genelinde 1.439 kişi katıldı. 

uzaktan-egitim-ve-ebeveynler
@unsplash

Canlı ve Online Dersler 

Araştırmanın ilk sorusunda öğrencilerin uzaktan eğitime nasıl dahil oldukları sorgulandı. Araştırmaya katılan ailelerin çocuklarının yüzde 53’ü EBA TV izleyerek, yüzde 50’si EBA online platformu aracılığıyla, yüzde 56’sı çocuklarının kendi öğretmenleriyle görüntülü konuşma platformları aracılığıyla canlı şekilde ve yüzde 27’si ise özel okulundaki online eğitim platformunda interaktif ve canlı derslerine katılarak uzaktan eğitim aldıklarını söyledi

uzaktan-egitim-ve-ebeveynler
@unsplash

Adaptosyonda Zorluk

31 Ağustos’ta telafi eğitimleriyle başlayan 2020-2021 yılı eğitim öğretim dönemi için ailelere ilk 10-15 günlük dönemde çocuklarının uzaktan eğitime adapte olup olmadığı sorulduğunda ise; yüzde 40’ın hemen adapte olurken, yüzde 42’si adapte olmasının zaman aldığını, yüzde 18’i ise hala adapte olmakta zorlandığı bilgisini verdi. Araştırmanın en çarpıcı noktası ise her 10 aileden sadece 3 tanesi genelde % 29’u uzaktan eğitimden memnun…  Aileler daha verimli bir uzaktan eğitim için normal sistemde olduğu gibi günde 5 ders olması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca her dersin ortalama 30 dakikalık olması görüşündeler.

Uzaktan Eğitim ve Ebeveynler – İnteraktive Dersler ve Anlık Değerlendirme Beklentisi

DORinsight tarafından gerçekleştirilen Uzaktan Eğitim Sistemi anketi ailelerin uzaktan eğitimden en önemli beklentilerini ve nasıl geliştirilmesi gerektiği konusunda da fikirlerini aldı. Buna göre araştırmaya katılan % 78 çoğunluğun uzaktan eğitimde online sınıf ortamında olmalı. Başta öğretmenleriyle ve birbiriyle bilgi alışverişi yapılabileceği bir portal tasarımının eğitime katkısı olacağını düşünüyor. Katılımcı ailelerin yüzde 72’si ders biter bitmez o ders özelinde öğrenmenin değerlendirilebileceği bir sistem tasarımının gerekliliğinden bahsediyor.

uzaktan-egitim-ve-ebeveynler
@unsplash

Oyun Teknolojisi ve Kişiselleştirilmiş Özellikler de Devreye Girmeli 

Oyun entegrasyonu velilerin derslere katkı sağlayacağını düşündüğü başka bir beklenti…. Ankete katılan % 64’ün online sınıflarda eğitim görürken müfredatın uygun göreceği oyunlarında platformda olmasının iyi olacağını düşünüyor. Aynı zamanda kişiye özgü öğretim modelleri, ilgi alanına göre ders yönlendirmesi gibi başlıklar da velilerin daha iyi bir uzaktan eğitim için gündemlerinde yer alıyor. 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar