Uber-NASA ortaklığı: Uçan Taksiler Geliyor

uçan taksiler

Paylaşmayı unutmayın.

Teknolojinin giderek büyümesi ve gelişmesi ile bundan birkaç yıl öncesine kadar “imkansız” dediğimiz buluşları günlük hayatta kullanmaya başladık. Hayatımızı kolaylaştırmaları şüphesiz en vazgeçilmez ve en güzel tarafları değil mi? İnsan gücünün yetersiz kaldığı, sınırlarımızın zorlandığı her durumda imdadımıza yetişen kurtarıcımız teknoloji oldu desek yanlış olmaz.

Günlük hayatımızda kimimiz işe giderken, kimimiz okul yolunda hatta en acil durumlarda yokluğunu hissettiğimiz önemli teknolojik buluşlardan biri ise “Otomobiller”. 1769 yılında Fransız mühendis Fordler Nicholas Joseph Cugnot kendi başına hareket edebilen ilk kara taşıtını icat etmişti. Ardından 1885 yılında içten yanmalı benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil Alman mühendis Karl Benz tarafından hayata geçirildi. Dolayısıyla ilk benzinle çalışan otomobili icat eden kişi Karl Benz olarak kabul edilmektedir. İşte tam bu tarihlerde otomobiller hayatımıza “Merhaba!” dedi ve bir daha asla elveda etmedi.

ilk otomobil

@paulbr75

Karada Trafik, Gökyüzünde Uçan Taksiler!

Hayatımıza yüzyıllar öncesinde giren otomobillerin sosyal hayatımızın bu kadar ayrılmaz bir parçası olacağı kimin aklına gelirdi ki? Ayrılmaz bir parçası olması için elbette bir otomobile sahip olmak da gerekmiyor. Taksi hizmeti sayesinde otomobilimiz olsun ya da olmasın rahatça istediğimiz her yere ulaşma imkanına sahip olabiliyoruz. Kurtarıcılarımız otomobillerimiz veya taksi hizmetleri bu kadar günlük hayata adapte olduğuna göre elbette bazı sorunları da beraberinde getirdi. Bunlardan en can sıkıcı olanı şüphesiz ki “Trafik sorunu”. En kısa mesafelere ulaşmak için bazen saatlerimizi verdiğimiz bile oluyor. Ki geri getirilemeyen, değiştirilemeyen, azaltılıp çoğaltılamayan tek şeyin zaman olduğu düşünülürse bizler için bu oldukça büyük bir kayıp. Uçan taksiler ile bu kaybı en aza indirmek de artık mümkün olacağa benziyor.

İşte tam da bu noktada belki de trafik derdinden bizleri kurtaracak bir buluş devreye giriyor; Uçan taksiler! Mobil uygulama üzerinden ulaşım hizmeti veren Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi şirketin uçan taksi hizmetine 5 ila 10 yıl içinde başlayacağını öngördüklerini bildirdi. NASA ile bu konu hakkında anlaşma imzalayan Uber, uçan taksi hizmetinin tamamen elektrikli olacağını ve trafikte otomobil ile 80 dakika sürecek bir yolculuğun 4 dakikaya kadar düşeceğini duyurdu. Uzun yolculuklardan hoşlanmayanlar için oldukça iyi bir haber olduğunu söylemek kaçınılmaz.

uber uçan otomobil

@Terrafugia

Uber uçakları kendisinin yapmayı planlamadığını bunun yerine yeni dikey kalkış ve iniş (VTOL) uçakları üzerinde çalışan 5 üretici ile ortaklık kuracaklarını açıkladı. Aynı zamanda şirket, iki NASA gazisi olan Mark Moore ve Tom Prevot’u sırasıyla uçak taşıtları tasarım ekibi ve hava trafik yönetimi yazılım programını çalıştırmak üzere tuttu.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uber’in bölgedeki testlerini destekleyen LA belediye başkanı Eric Garcetti : “Los Angeles her zaman yenilikçilerin, hayatlarımızı nasıl değiştirebilecek yeni fikirler üretmeye geldiği bir yer olmuştur. LA bu yeni teknoloji için mükemmel bir test zemini ve önümüzdeki yıllarda büyümek üzere olmasını umuyor” dedi.

Gartner’daki analistler Kimberly Harris-Ferrante ve Michael Ramsey ise , “Uçan özerk araç teknolojisi hızla gelişiyor ancak transformasyona göre daha yıkıcı olacak. Yüksek masraflar, emniyet endişeleri ve düzenleyici yükler, bu abartılı teknolojinin kullanımını sınırlamak için muhtemel” yorumunu yaptı.

Yaşadığımız her an hayal ettiğimiz gibi olmalı! “Asla olmaz, imkansız” gibi sözleri lügatimizden kaldırmamız gereken bir çağdayız. Uber de hayalini kurduğumuz bir fikrin peşinde adım adım ilerliyor. Umuyoruz ki hayata geçirilir ve bekleyenler sevinçten “havalara uçar” ☺

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar