Türkiye’nin İlham Veren Kadınları

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’nin İlham Veren Kadınları- Bu ayki yazımızda da Türkiye’nin başarılı kadınlarına yer vermeye devam edeceğiz. Ne yazık ki binlerce genç kadın umutsuz ve bahaneler girdabında kayboluyor. Bu yüzden, birbirinden apayrı iki kadının hikayesine sizleri tanık edeceğiz. Birincisi, Gamze Cizreli ve ikincisi ise Ümmiye Koçak. Okurken ilham almanızı dileriz.

Türkiye’nin İlham Veren Kadınları

1- Gamze Cizreli

turkiyenin-ilham-veren-kadinlari
@istekadinlar.com

Big Chefs, eşinden yeni boşanmış, maddi olarak dayanağı olmayan, iki çocuklu, iyi bir fikri olan ve bu fikre gönülden inanan bir kadın tarafından kuruldu; Gamze Cizreli. Üstelik, tüm yatırımı banka kredisi olan, ailesi tarafından desteklenmeyen azimli bir kadın. Şimdi hikayeyi başa saralım.

Yemek kültürünün ve büyük sofraların içine doğan aslen Diyarbakırlı olan Gamze Cizreli, Ankara’da büyümüştür. Odtü işletme mezuniyetinden sora Savunma Sanayi projesinde çalışırken, 90lı yılların başında yaygın olmayan cafe açma fikri, 3 yıllık kurumsal hayatına noktayı koymuştur. İlk olarak, Cafemiz adlı mekanı Ankara’ya kazandırmıştır. Ardından Kuki pastane zinciri gelmiştir. Son olarak uzak doğu yemeklerini sunan Quick China açılmıştır. Bunun yanında bir de Dkny bayiliği almıştır. Tüm bunlar olurken, başlangıçta erkek arkadaşı, sonraki dönemde de hayatını birleştirdiği eşi, ortağıdır. Ancak, işteki başarıyı evlilikte gösteremeyince yollar ayrılır. Böylelikle, Big Chefs doğar. Yerel lezzetlerimizin bir çoğunu restoranlarda deneyebiliyorsunuz.

Bugün, muhteşem dekorasyonuyla, kadın eli değmiş sunumlarıyla Big Chefs, 6 ülkede 60’ı aşkın şube ile hizmet vermektedir.

2- Ümmiye Koçak

turkiyenin-ilham-veren-kadinlari
@ntv

1957 yılında Adana’da bir köyde doğan Ümmiye Koçak, 10 çocuklu bir ailede büyümüştür. Eğitimini ilkokuldan sonra devam ettirememiş olsa da okumaktan asla vazgeçmemiş, aklını ve ruhunu kitaplarla beslemiştir.

Mersin’in Aslan Köyü’ne gelin gitmiştir. Köye, Tarsus ilçesinden gelen bir tiyatro oyunu gelmiştir. Kısacası, hayatı o gün değişmiştir. Böylelikle Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu doğmuştur. 2011 yılında hayata geçen topluluk, kadınları merkezine alarak köy hayatının zorluklarını anlatmak ve kadınların sesi olmak için yola çıkar. İlk olarak Taş Bademleri isimli oyunu sergiliyorlar ve ardından Kadının Feryadı oyunuyla adlarını duyurmaya başlıyorlar. Üstelik Ümmiye koçak hem yazıyor, hem oynuyor hem de yönetmenlik yapıyor. 15 tiyatro oyunu yazmış, ve oyunları Türkiye’nin dört bir yanında 20binden fazla gösterim şansı yakalamıştır. İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler kitabında da ders konusu olarak yer almaktadır. Son olarak, kadına şiddeti anlattığı Yün Bebek filminin galası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapılmıştır. Üstelik, NY Avrasya Film Festivali’nden de ödülle dönmüştür.

Bir yanda Odtü mezunu, diğer yanda ilkokul mezunu iki kadının başarı hikayesini aktarmaya çalıştık. Mersin’in bir köyünden tahsili olmayan büyük ruhlu bir kadın Christiano Ronaldo ile reklam filmi çekebiliyorsa, bununla birlikte cebinde sadece azmi ve tecrübesi olan inançlı ve yalnız bir kadın, kurduğu markayla devleşiyor ve melek yatırımcı oluyorsa, bahaneler zincirini kırmak tüm kadınlarımızın elindedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar