Türkiye’den Bir Elon Musk Geçti!

elon musk türkiye gezisi

Paylaşmayı unutmayın.

Sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji söz konusu olduğu zaman akıllara gelen ilk isim Space X ve Tesla‘nın CEO’su Elon Musk 8 Kasım günü Türkiye’deydi.

Elon Musk Kimdir?

Girişimleriyle Dünya genelinde büyük yankı uyandıran Elon Musk kimdir, kısaca bahsedelim.

elon musk kimdir

@myaiu

Teknolojiye ilk adımını 10 yaşında atan, Amerikalı iş adamı Elon Musk, bir Commodore bilgisayar üzerinde yazılım yazmaya başladı. 12 yaşında Blastar adını verdiği, kendi yapımı olan bir oyunun kodunu dönemin popüler dergilerinden birisine 500$’a satarak, iş dünyasına adımını attı.

18 yaşına basmadan Kanada’ya göç eden Musk, annesinin Kanada vatandaşı olmasının avantajını kullanarak Kanada vatandaşlığına sahip oldu.

1997 yılında Pensilvanya Üniversitesi fizik ve ekonomi bölümlerinden lisans derecesiyle mezun olan Musk, daha sonrasında Stanford Üniversitesi’nde doktora yapmak amacıyla California’ya taşındı. İnternet, yenilebilir teknoloji ve derin uzay konusundaki ilgisi, okulun başlamasından 2 gün sonra okulu bırakmasına sebep oldu. Musk, 2002 yılında Amerika vatandaşı olarak toplam 3 vatandaşlığın sahibi oldu.

Elon Musk’ın Yaptığı Girişimler

Zip2

1995 yılında kardeşi Kimball ile başladığı Zip2 projesi ile gazeteler için İnternet üzerinden erişilebilir bir şehir rehberi sitesi kurdular. New York Times ve Chicago Tribune gibi önemli gazetelerle anlaşan Musk, yönetim kurulunun firmanın CEO’su olmasına sıcak bakmamaları sonucunda firma satıldı.

Paypal

Zip2 girişiminden sonra 1999 yılında online ödeme kolaylığı sağlayan ve finansal servislerin bulunduğu X.com’u kurdu. Daha sonra  Confinity şirketi ile birleşerek Paypal adını aldı. Yıllar içerisinde Paypal online ödeme konusunda önde gelen firmalardan biri oldu. 2000 yılında Paypal’ın CEO koltuğundan bir anlaşmazlık yüzünden ayrılan Musk, firmanın satışıyla beraber 165 milyon dolarlık bir servete sahip oldu.

elon musk'un girişimleri

@azizanosman

SpaceX

Elon Musk 2002 yılında Space Exploration Techologies (Uzay keşif teknolojileri) adını verdiği SpaceX şirketini, 100 milyon dolarlık sermaye ile kurdu. 2008 yılında kendi üretimi olan Falcon 1 roketi ile başarıyla Dünya etrafına bir uydu oturtulmasıyla birlikte SpaceX, özel sermaye ile Dünya görüngesine ilk uydu yollanan firma unvanını kazandı. Aynı zamanda 2008 yılında NASA ile ortaklık yapan firma, Amerikan astronotlarını uzay istasyonuna gönderme görevini üstlendi.

2012 yılında Dragon adını verdikleri uzay mekiği ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kilitlenen SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan ilk özel araç yollayan firma unvanını kazandı. Roketlerin kalkıştan sonra denize düşerek tekrar kullanılamaz hale geldiğini gören ve bunun üzerinde çalışmaya karar veren Elon Musk bir çok başarısız denemenin ardından 2015 yılında firma, ilk defa bir roketi kalkıştan sonra dikey olarak indirmeyi başardı.

2040 yılında 80,000 kişilik bir nüfus ile Mars’ta koloni kurma hedefi olduğunu söyleyen Elon Musk, Eylül 2016’da Mars’ta planladığı koloni planlarını paylaştı.

Elon Musk

@elonmusk

Tesla

2003 yılında Tesla Motors adıyla Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulan Tesla, daha sonrasında Elon Musk’ın yatırımlarıyla birlikte hızlı bir şekilde büyüdü. 2012 yılında 4 kapılı sedan bir araç olan Model S’in dağıtımına başlayan firma, akabinde 2015 yılında SUV modeli olan Model X’in dağıtımına başladı. Tesla, aynı zamanda evler için şeffaf görünümlü güneş panellerinin satışını da gerçekleştiriyor.

Elon Musk Türkiye’de

Tesla ile elektrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatlerin seyrini değiştirmeye çalışan ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk, Türkiye’deydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musk’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 10 dakika sürdü.

@tcbestepe

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın Musk ile görüşmesi hakkında bilgi verdi. Kalın, Elon Musk’ın Türkiye’ye Türksat 5A-5B uydularının uzaya fırlatılması bağlamında geldiğini belirterek “Yarın bununla ilgili Airbus ile bir anlaşma yapılacak. O da bunun alt tedarikçilerinden birisi. Kendi SpaceX firması. Bunu konuştuk. Türkiye’de yapılan teknolojik yatırımları, son dönemde atılan adımları da konuştuk. Elon Musk’ın şirketi büyük bir sürdürülebilir enerji şirketi aslında. Dolayısıyla yeni nesil piller, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi konuları konuştuk. Büyükşehirlerdeki trafik sorunları nasıl aşılabilir, tünel kazma, yer altından trafiğin verilmesi gibi konuları da ele aldık. Özellikle Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar neler olabilir, bunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu.” dedi.

elon musk kimdir

@elonmusk

 Heyecan verici bu ziyaret umuyoruz ülkemiz adına faydalı bir sürecin başlangıcı olur.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar