Tüketiciler Influencerlara Güveniyor mu?

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medyada ”güven” kelimesi sizin için ne anlam ifade ediyor?  Ya da milyonlarca insana hitap edebildiğimiz ve aynı zamanda her türlü yer, bilgi ve kişiye ulaşabildiğimiz bu geniş dünya içerisinde karşılıklı ”güven” ne kadar mümkün?

Adgager, sosyal akım araştırmalarına bir yenisi daha ekledi ve sosyal medyadaki pazarlama faaliyetlerinin tüketicinin satın alma kararını nasıl etkilediğine dair başlattığı ”Sosyal Medyanın Tüketici Davranışlarına Etkisi” adlı araştırmasını tamamladı. Araştırma da Influencerlar’a olan güveni merak eden Adgager’ın raporuna birlikte göz atalım!

Araştırmanın Amacı

Sosyal medyanın günümüzde giderek yaygınlaşmasıyla işletmeler pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri yeni ve etkili bir pazar yaratmış oldu. Hızlı ve daha az maliyetli olmasının yanı sıra milyonlarca kullanıcıya ulaşabilecekleri ve kampanyalarını etkili bir şekilde yürütecekleri sosyal medya platformları da hem kullanıcı hem de işletmeler açısından değerli bir alan haline geldi. Pazarlama faaliyetleri ile maksimum faydayı yakalamak isteyen işletmeler, güvenilir ve hızlı alışveriş yapmak isteyen tüketiciler ile buluştu. Peki giderek artan faaliyetler ve küçük işletmeler için sosyal medya güven anlamında ne ifade ediyor diye düşündünüz mü?

Bir tüketici iseniz satın alma kararını vermeden önce sizi etkileyen şey ne olur bir düşünelim! Mağazada gördüğünüz bir şeyi çok beğenip internetten araştırabilirsiniz, arkadaş çevrenize danışarak onlardan bilgi alabilirsiniz, o markanın sadıklığını ve güvenilirliğini sorgulayabilir ve bildiğiniz bir marka ise güven duygusu ile hızlı karar verebilirsiniz değil mi? Peki sosyal medyada yeni doğan bir meslek haline gelen influencerlar? Değişen tüm koşulları göz önüne alırsak artık zaman kaybetmemek adına bir şeyi araştırmadan önümüze gelen ürünlerle yaşıyoruz. Almayı düşünmediğimiz bir ürünü gördüğümüzde güvendiğimiz biri o  anda o ürüne olan ihtiyacımızı hatırlatabiliyor ya da merakımızı… Ya gerçekten güvenilir değilse?

Hangi sosyal medya platformunu daha çok kullanıyoruz?

Araştırma sonuçlarına göre en çok kullanılan sosyal medya platformu %91 kullanım oranı ile Instagram olurken onu %84 kullanım oranı ile Facebook takip etmektedir. Facebook’tan sonra üçüncü sırada YouTube yer alırken sırasıyla Twitter (65%), Linkedin (56%), Pinterest (38%), Snapchat (22%), online blog platformu Tumblr (9%) ve diğer sosyal medya platformları takip etmektedir.

Sosyal medyada sevdiğimiz markaları ve influencerları takip ediyor muyuz?

Araştırmaya katılan sosyal medya kullanıcılarının %74‘ü sevdikleri markaları takip ettiğini belirtirken influencer takip oranının çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Sosyal medya kullanıcılarının influencer takip oranı ise %41 evet %59 hayır olarak karşımıza çıkıyor. Cinsiyet dağılımında ise; kadınların erkeklerden çok daha fazla marka ve influencer takip ettiğini görüyoruz.

Peki sosyal medyada markalara ve influencerlara ne kadar güveniyoruz?

”Influencer, sosyal medya kanallarında belirli bir güce ve popülerliğe sahip olan, kendisini takip eden kitlenin satın alma alışkanlıklarını etkileme gücüne sahip kişidir” (Creatorden, 2018). Markalar ürün veya hizmetlerinin pazarlama faaliyetlerini tüketiciye kimi zaman kendi sosyal medya hesaplarından yapmak yerine influencerlar aracılığıyla yaptırıp onların sosyal medyadaki gücünden faydalansa da değişen zaman ve koşullarında etkisiyle insanlar artık influencerlara o kadar da güvenmiyor.

Araştırma sonuçlarını da yaş ve cinsiyet dağılımlarında markalara olan güvenin influencerlardan çok daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bu durumda; ”Markalar kendi hesapları üzerinden mi pazarlama faaliyetlerini sürdürmeli yoksa influencer etkinliklerini mi artırmalı?” sorusu geliyor aklımıza. Markaların her şeyden önce hedef kitlesi ile doğru orantılı yürüttüğü pazarlama faaliyetlerini etkili değerlendirebilmelerine adına hazırlanan raporda; yaş, cinsiyet, gelir aralığı dağılımı oranları ayrı ayrı incelenmiş. Böylece kitleyi doğru tanıyan markalar da ”Sosyal medyada tüketicinin satın alma kararını nasıl etkilemeliyiz?” gibi sorularına yanıt bulabilecektir.

Ayrı ayrı kırılımlarla incelenen konunun raporlarını buraya sığdırmamız ne yazık ki mümkün değil fakat ”Sosyal Medyanın Tüketici Davranışlarına Etkisi” adlı araştırmanın detaylarını merak ediyorsanız hello@adgager.com adresine mail atmanız yeterli olacaktır.

 

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar