Telif Hakkı İhlaline Sebep Olmayan 16 Müzik Sitesi

telif ihlali ile karşılaşmak istemeyenler için müzik siteleri

Paylaşmayı unutmayın.

Telif hakkı; ”bir şeyin aslına sahip olan teferruatına da sahip olur” ilkesinden doğarak kişinin her türlü fikri/emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır. Bu hakların ihlali halinde ise ceza davası ya da tazminat davası gibi yaptırımlar söz konusu olur. Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıl olarak belirlenmiştir. Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

Müzikler de üzerinde telif hakkı sahibi olunan ürünler kapsamına girer. Bu nedenle telif problemleri ile karşılaşmak istemeyen video içerik üretenler için telifsiz müzik bulmak zor olabilir. Zira içerik oluşturucular, hak sahibinin izni olmaksızın şarkı veya şarkıların eklendiği içerikler yükledikleri takdirde çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirler. Örneğin; Facebook, kısa bir süre önce müzik endüstrisindeki en büyük üç plak şirketi ile yeni bir lisans anlaşması yaptı, bu anlaşmaya göre videolarını başka platformlarda yayınlamak isteyen influencer ve içerik oluşturucuların, müzik içeren içerik yüklemeden önce yasayı ihlal etmediklerinden emin olmaları gerekiyor. YouTube da kurallara uymayan, telif hakkı ihlali içeren videoları kaldırıyor.

Telif hakkı ihlali ile karşılaşmamak için video içerik oluşturucularına faydalı olacak telif hakkı bulunmayan 15 müzik sitesi:

1- YouTube Audio Library

YouTube Audio Library yüksek kaliteli ses parçalarından bazılarını ve telif ücretsiz ses efektlerini indirmenize ve kullanabilmenize olanak sağlar. Kanalınıza girdikten sonra ekranın sağ köşesinde  bulunan butona tıklayarak

İçerik Stüdyosu> Oluştur> Ses Kitaplığı adımlarını seçerek 

Ücretsiz müziklere veya ses efektlerine ulaşabilir ve onları indirebilirsiniz.

youtube audio library telif hakkı ihlali olmayan müzikler için bir platform

@cdn.pocket-lint.com

Ayrıca YouTube da nasıl yapılacağını anlatan ayrıntılı videolara da bir göz atabilirsiniz.

2- Vimeo Music Store

Vimeo Music Store TV, radyo yayını, videolar ya da filmler için çeşitli ve geniş bir müzik yelpazesine sahiptir.

vimeo royalty free music

@vimeo

3-  InVideo

InVideo, binlerce telifsiz ses parçasına ve ses efektine ücretsiz olarak erişmenizi sağlıyor. Türe veya ruh haline göre arama yaparak ve seçtiğiniz parçayı tek tıklamayla ekleyebilirsiniz. Videonuz için en iyi fon müziğini de hızlıca bulabilirsiniz. Storyblocks, Shutterstock ve iStock’tan müzik içeren kapsamlı bir medya kitaplığı mevcut. Videonuza eklediğiniz film müziği, hedef kitlenizde doğru duyguları uyandırarak onları kişisel düzeyde markanıza bağlamaya yardımcı olacak. Mutlaka denemelisiniz.

4- Soundcloud

SoundCloud müzik ve ses dosyalarını ücretsiz olarak dinlemeye, indirmeye ya da yüklemeye izin veren Berlin merkezli çevrimiçi web uygulamasıdır.

soundcloud

@soundcloud

Telifsiz müzikleri “copyright free musicşeklinde arama yaparak bulabilirsiniz. Müzikleri indirmek için ise SoundCloud Downloader Free eklentisinin indirilmesi gerekir.

5- Pond5

Pond5 anasayfasında bulunan Royality-Free Stock Video kısmından telifsiz eserlere ulaşabilirsiniz.

pond5 royalty free music

@pond5

6- Incompetech

Incompetech Creative Commons lisansıyla özellikle de arkaplan olarak kullanılabilecek neredeyse her türden ücretsiz müziğin bulunabileceği bir platformdur.

incompetech royalty free music

@incompetech

7- DanoSongs

DanoSongs sitesine gittiğinizde sizi şöyle bir not karşılıyor: Merhaba ben Dan-O.  Ben şarkıcı ve söz yazarıyım ve ayrıca telif ücretsiz kullanabileceğiniz enstrümantal müzik yapmaktan hoşlanıyorum.

danosongs music

@danasongs

Notun alt kısmında ise kullanabileceğiniz müziklerin sıralı bir listesi var.

8- Artlist

Ekranının sol tarafından modunuzu seçerek başlayabilirsiniz, kategorilendirilmiş onlarca seçenek çıkacak karşınıza…

artlist music

@artlistio

9- Moby Gratis

Mobygratis; bağımsız ve kar amacı gütmeyen film yapımcıları, öğrenciler ve bağımsız, kar amacı gütmeyen filmler ve videolar için ya da ücretsiz müzik isteyen herkes için bir kaynaktır.

mobygratis music

@mobygratis

Moby; basit bir çevrimiçi uygulama sistemi aracılığıyla, ücretsiz olarak lisanslanan büyük müzik kataloğundan 150’den fazla parça seçmiştir. Yeni bir hesap oluşturarak başlayabilirsiniz.

10- Free Soundtrack Music

Free Soundtrack Music kütüphanesindeki tüm müzikler, filmlerde, videolarda, video oyunlarında, YouTube videolarında veya diğer dijital multimedya yapımlarında telif ücretsiz kullanım için uygundur.

freesoundtrackmusic

@freesoundtrackmusic

Ayrıca ücretsiz olarak etiketlenen kayıtlar, bu web sitesinin besteci veya yapımcı isimleri ve URL’sinin  üretiminizin krediler bölümüne dahil edilmesi şartıyla, herhangi bir lisans ücreti ödemeden kullanılabilir. Lisans koşullarında açıklandığı gibi. “1 kredi” olarak etiketlenen parçalar, kredilerin satın alınmasıyla indirilebilir ve lisanslanabilir.

11- ccMixter

ccMixter, “Zaten izin aldınız” diyerek sitede yer alan müziklerin kullanım şartını ortaya koymuş.

ccmixter music

@ccmixter

Videolar, oyunlar ve ticari projeler için istediğiniz müziğinizi seçebilirsiniz.

12- Partners in Rhyme

Partners in Rhyme, 1996 yılından beri telif ücretsiz müzik yayınlamaktadır. Bir kerelik ücret karşılığında telifsiz alabilirsiniz.

partnersinrhyme royalty free music

@partnersinrhyme

Çoğu telif ücretsiz müzik şirketlerinden farklı olarak, proje ne kadar büyük olursa olsun, ses dizelgelerini göndermenizi ya da herhangi bir hak sahibi kuruluşa rapor vermenizi gerektirmez.

13- PacDV

PacDV, 2001’den beri film yapımcıları, ses tasarımcıları, müzik yapımcıları, sinema öğrencileri ve multimedya geliştiricileri için telifsiz sesler üretiyor ve sunulan sesler çeşitli bağımsız filmler, videolar, televizyon programları, belgeseller, reklamlar, oyunlar ve radyolarda yer alıyor. 

pacdv royalty free music

@pacdv

Bu web sitesinde, indirebilmeniz için ücretsiz olarak sunulan ses kliplerini bulabilirsiniz. Ses efektlerini ve ses kliplerini video, film, ses ve multimedya prodüksiyonlarınızda ücretsiz olarak kullanabilirsiniz ancak sesleri başkalarına tekrar satamaz, yeniden lisanslayamaz ve indirmek için bir web sitesinde yayınlayamazsınız.

14- Musopen

Basitçe söylemek gerekirse, görevimiz müziği serbest bırakmaktır.

musopen royalty free music

@musopen

Müziği serbest bırakan Musopen açık kaynaklara dayalı eğitim materyalleri oluşturarak müziğe erişimin iyileştirilmesine odaklanan kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Telif hakkı kısıtlamaları olmaksızın ücretsiz olarak herkese kayıtlar, müzik notaları sağlamaktadır.

15- ibeat

2007’de kurulan iBeat bir prodüksiyon müzik deposudur. Kayıt olmadan, gizli ücretlerle karşılaşmadan ses dosyalarına ulaşabilirsiniz.

ibeat royalty free music

@ibeat

Buradaki müzikler Creative Commons lisansı altında lisanslanmaktadır.

16- Music Vine

İngiltere merkezli bir oluşum olan Music Vine 2015 yılından beri en etkileyici müziği yapmak için çalışıyor.

musicvine telifsiz müzik sitesi

@musicvine

Music Vine kullanıcılarının deyişiyle: Müzik sadece tipik stok müziğinden uzak olmakla kalmıyor, aynı zamanda ötesine geçiyor ve orada en saygın çağdaş parçalardan birini dinlediğinizi hissettiriyor. 

Müziğin her hali güzeldir fakat paylaşmak sanıyoruz ki çok daha güzeldir…

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar