Teknolojik Bağımlılık ve Yalnızlık

teknolojki-bagimlilik

Paylaşmayı unutmayın.

günümüzde insan sosyal yaşamın her evresinde ihtiyacı olsun veya olmasın internet ile iç içe yaşayan bir varlıktır.

Kontrolsüz kullanıldığında teknolojik bağımlılık gibi kaçınılmaz bir sorunu doğurur. Kendi yarattığı sanal alemde yaşayarak kendini toplumsal hayattan soyutlar ve yalnızlaştırır. Teknolojik bağımlılık insanı içsel yalnızlığa sürüklemekle birlikte ileri dönemlerde şiddet, içe kapanıklık, çevresiyle rahat iletişim kuramama ve çekingenlik gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu durumdan kurtulmak için insanların bilinçlendirilmesi, gerekirse psikolojik yardıma başvurması gerekmektedir.

Teknolojik Bağımlılık ve Yalnızlık

Üniversite Öğrencilerinin Yarısı İnterneti Sadece Sosyal Medya İçin Kullanıyor!

Üniversite öğrencileri üzerinde uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre en fazla kullanılan iletişim aracının internet olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %65,5’i internet kullanıyor. Aynı zamanda öğrencilerin %50’si gün içerisinde 2 ile 4 saat aralığında internette geziniyor. Yani öğrencilerin yarısı interneti sadece sosyal medya için kullanıyor. Yine yapılan araştırmada sosyal medyayı hiç kullanmayan öğrencilerin oranı %8,1 iken interneti hiç kullanmayan öğrencilerin oranı %4,4.

Üç Boşanmadan İkisi İnternet Kaynaklı!

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmaya göre boşanmak için başvuran her üç insandan ikisinin aşırı ve kontrolsüz internet kullanımından kaynaklı olduğu saptanmıştır. 23 Nisan 2013’te Sabah Gazetesinde yayınlanan araştırma sonucunda son yıllarda Türkiye’de de boşanmaların hızlı bir şekilde artış gösterdiği, bu boşanmaların altında yatan en büyük sebebin ise bilgisayar ve internet kaynaklı olduğu açıklanmıştır.

teknolojik-bagimlilik-ve-yalnizlik

Bağımlılık Çocukluktan Başlıyor!

1 Ocak 2020 Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Doç. Dr. Caner Mutlu, piyasadaki tablet, telefon tutucu gibi ürünlerin çocukları erken yaşta teknolojiye bağladığını dile getiriyor. Bu noktada ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Bunun yanında You Tube gibi video paylaşım sitelerinde yer alan çizgi filmler ve sınırsız kullanım sağlayan bu sitelerde çocuklar bilinçsiz bir şekilde gezinerek bağımlılığa zemin hazırlıyor.

Kaçınılmaz Son Teknolojik Yalnızlık!

İnternet ve sosyal medya ne kadar insanlarla dolu olsa da bu kadar karmaşanın içinde insan yalnızlaşıyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar niteliktedir. Günümüzde internet ile oluşan arkadaşlık ilişkilerinin gerçek hayattaki arkadaşların yerini aldığını, bunun sonucunda da insanları internete bağımlı hale getirdiğini açıkça ifade edebiliriz.

Şöyle bir gerçek de var ki sosyal hayatta kendini yalnız hisseden insanlar bu asosyallikten kurtulmak için internet dünyasına girerek bu durumu yok etmeye çalışıyor. Ama ne yazık ki kendini daha kötü bir batağın içine sokuyor. Yani birey yaşadığı asosyal durumu ortadan kaldırmak yerine farklı bir asosyalliğin içinde buluyor kendini. Birey interneti bir nevi sığınak gibi görüyor.

teknolojik-bagimlilik-ve-yalnizlik

Siz Teknoloji Bağımlısı Mısınız?

Bu tür bir bağımlılıkla bireyin tek başına savaşması zor olabilir. Ki çoğu birey bağımlı olup olmadığının bile farkında değil. Siz de bağımlı olup olmadığınızı ilgili birçok kuruma müracaat ederek öğrenebilirsiniz. Eğer bağımlıysanız bu bağımlılığın ortadan kalkması için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunun dışında birey çeşitli sportif faaliyetlere, kulüplere ve çeşitli etkinlere katılarak ciddi derecede ilerleme kaydedebilir. Yeni arkadaşlar edinmek, sosyal çevreyi genişletmek, ilgi alanlarını keşfetmek gibi birçok faktör de bu süreçte etili olabilir.

teknolojik-bagimlilik-ve-yalnizlik

Sosyal olan insan umutları olan insandır. Hayalleri, mutlulukları, gülümsemeleri olan…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar