Tek Beden Birçok Karakter: Çoklu (Dissosiyatif) Kişilik Bozukluğu

tek-beden-bircok-karakter:-coklu-(dissosiyatif)-kisilik-bozuklugu

Paylaşmayı unutmayın.

Çoklu (Dissosiyatif) Kişilik Bozukluğu (DKB); Bellek, farkındalık, kimlik ve / veya algının bozulmasını içeren zihinsel bir hastalıktır. Bu durum birçok nedenden olacağı gibi genelde bunun sebebi travmadır. Kişinin ergenlikten önce yaşadığı taciz, tecavüz ve istismar gibi travmatik durumlar sebebiyet verebilir. Bazı çocuklar bunlar için çeşitli yöntemler geliştirirken bazıları da unutmayı seçer. Ama zihni yaşadığı o acının bir parçasını beyninde saklar. Yani zihin kendini bölerek orada bir kişilik daha oluşturur.

tek-beden-bircok-karakter:-coklu-(dissosiyatif)-kisilik-bozuklugu

Kişi yaşadığı diğer travmatik durumlarda da bunu tekrarlar ve tek bir zihinde birden fazla kişi ortaya çıkar. Bu oluşan kişiliklere “alter” adı verilir. Bu kişilikler en az 2 olacağı gibi 10 ve daha fazlası da olabilir.

Çoklu Kişilik Bozukluğu’nun Belirtileri Nelerdir?

tek-beden-bircok-karakter:-coklu-(dissosiyatif)-kisilik-bozuklugu
@libidodergisi

Temel olarak üç belirtiden bahsedebiliriz. Bunlar;

1- Ayrışmış zihinler kendi içlerinde sürekli bir konuşma halindedirler. Bundan dolayı kişide bir iç ses duyma söz konusudur.

2- Kimlikler arası sürekli değişimden kaynaklı olarak bir unutma hali vardır. Orijinal kimlik bedeni kontrol ederken bir alter kimlik zihni ele geçirirse unutkanlık, olup bitenden haberdar olmama ve uzaktan seyretme hali ortaya çıkar. Bu durum hiçbir şey hatırlamamaya kadar gidebilir.

3- Alter kimliklere bağlı olarak kişinin ruh halinde ve yüz ifadesinde hızlı değişimler oluşur. Örneğin kişi ağlarken birden kahkaha atabilir. Çok basit bir olaya abartılı tepkiler vermesine kadar birçok değişik tepki gözlemlenebilir.
Bu kişiler sanki içimde başka biri var, başka biri beni kontrol ediyor hissine sahip olurlar.

tek-beden-bircok-karakter:-coklu-(dissosiyatif)-kisilik-bozuklugu
@ensonhaber.com

Bu Hastalık Gerçekten Var Mı?

Birçok filme ve kitaba da konu olan bu hastalık çok nadir görülsede bilimsel olarak tanısı konulmuştur. Psikiyatrik tanı kriterlerinin yer aldığı DSM-5 tanı kriterler kitapçığında da bulunmaktadır.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Hakkında Çekilmiş Filmler

1- Split (Parçalanmış)

2016| Gerilim, Korku| IMDb: 10/7,3| 1 saat 57 dakika

Yönetmenliğini ve yapımcılığını M. Night Shyamalan’ın üstlendiği, başrölünde James McAvoy olan 2016 yapımı film şüphesiz bu hasatlığı en iyi anlatan yapımlardan biri. Filmin ana karakteri Kevin, 23 farklı kişiliğe sahip bir DKB hastası. Üç genç kızı kaçırır ve onları hapseder. Kızlar kaçmanın yollarını aramaya başlarlar. Ama ne yazık ki bu o kadar kolay değildir. Her seferinde Kevin’ın farklı kişilikleriye iletişime geçmek zorundadırlar. Bu da yetmezmiş gibi 24. ve en tehlikeli kişilik de gün yüzüne çıkmak üzeredir.
Oyuncular: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula.

2- The Three Faces of Eve ( Üç Ruhlu Kadın)

1957-| Dram, Gizem| IMDb: 10/7,2| 1 saat 31 dakika

ABD yapımı bu filmde, çoklu kişilik bozukluğu yaşayan bir kadını tedavi etmeye çalışan doktorun hikayesi anlatılıyor. Ana karakter Eve White, bir ev hanımıdır. Artan şikayetleri yüzünden doktora gider. Sürekli bayılmakta ve yaptıklarını hatırlamamaktadır. Kısa sürede doktor kişiliğinin bölündüğünü keşfeder.

Oyuncular: Lee J. Cobb, Joanne Woodward, David Wayne

3- Me Myself And Irene (Ben, Kendim Ve Sevgilim)

2000|Komedi, Dram|IMDb: 10/6,6 |1 saat 56 dakika

Yönetmenliğini Farrelly kardeşlerin üstlendiği bu film, yardımsever bir polisin hayat hikayesini anlatıyor. Filmin ana karakteri Charlie Bailygates, çoklu kişilik bozukluğu hastası ve aynı zamanda Rhode Island’da bir eyalet polisidir. Film, Charlie’nin iki kişiliğinin aynı anda aynı kadına aşık olmasıyla devam ediyor.

Oyuncular: Jim Carrey, Renée Zellweger, Anthony Anderson

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar