Tarımda Devrim – Susuz Tarımda Kadın Gücü

Paylaşmayı unutmayın.

Tarımda Devrim – Susuz Tarımda Kadın Gücü – Su, hayatımızın vazgeçilmezi. Ne yazık ki insanoğlunun dünyaya verdiği zarar su krizini tetikledi. Gelecek yıllarda su kıtlığının doğuracağı sonuçlar hepimizi tedirgin ediyor. Ancak gelişen teknoloji ile yıktığımızı düzeltmek de yine bizlerin elinde.

Kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olan Burdur Gölü çevresinde 16 yıldır susuz tarım uygulamaları yapılıyor. Kısaca susuz tarım, çok düşük seviyelerde su kullanılarak tarım faaliyetlerinin yürütülmesi anlamına geliyor. Ekim sırasında can suyu verilerek bitkilerin yağmur suyu ve topraktaki nem ile yetiştirilmesidir. Bu sayede, Burdur Gölü’nde bu zamana kadar 30 milyon tona yakın su tasarrufu sağlandı.

Aynı zamanda taşlık arazide tarıma olanak veriyor. Çünkü taş; topraktaki nemi tutuyor.

tarimda-devrim-susuz-tarimda-kadin-gucu
@pexels by Olga Lioncat

İklimsel problemlerin yanında, büyükşehirlerde yoğun stres altında çalışan her beyaz yakalının da ortak bir hayali var. Sakin bir sahil kasabasına yerleşmek, toprakla haşır neşir olmak ve stresten uzak durmak. Aslında pandemi ile birlikte birçok kişi yaşam tarzını değiştirmek için harekete geçti. Belki bu yazımız içinizde yanan kıvılcımı ateşler, ve başlamak istediğiniz yola ışık olur.

Tarımda Devrim – Susuz Tarımda Kadın Gücü

Amerika’dan Burdur’a

Susuz tarıma gönlünü, hayatını veren sıra dışı bir kadın. Dr. Aynur Ece Onur. ODTÜ Uluslararası ilişkiler mezuniyeti, ardından ABD’de yüksek lisans ve doktora. Bambaşka planlar yaparken, dedesinin vefatıyla, ilk kez köyüne gider. Köyün neredeyse terk edilmiş hali kardeşi ve kendisini çok etkilemiş. Amerika’ya geri dönüp ülkeye kesin dönüş yapması 6-7 yılını almış.

Kayalı köyünde şu anda lavanta, ölmez otu, medikal papatya, adaçayı, biberiye ve kekik yetiştiriliyor. Önümüzdeki aylarda ıtır, aynısefa ve civanperçemi yetiştirilmeye başlanacak. Ayrıca, tüm bu ürünlerden kurduğu fabrika saf yağ elde ediliyor. İstihdam ettiği kadın çalışanların da bir adı var; Toprağın Melekleri.

Susuz Tarımda Yerli Yöntem – Tarımda Devrim

tarimda-devrim-susuz-tarimda-kadin-gucu

Konya’daki ağaçlandırma projesinin önünde engel olan kuraklık, yeni bir ürün geliştirilmesine sebep oldu. Ekofen Tarım tarafından geliştirilen ürünün adı Ekobox. Fidelerinin, hayatta kaldıkları sürece16 litre su kullanarak yetişmesini ve kökünün topraktaki su kaynağına ulaşmasını sağlıyor. Kurak ve taşlık alanlarda ve çölde dahi meyve ve sebzecilik yapılmasına imkan veriyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar