Tarihten İçerik Pazarlama Örnekleri

Paylaşmayı unutmayın.

Her birimiz mutlaka milattan önce çizilen bir mağara resmi görmüşüzdür. Elinde mızrağıyla bir hayvan avlama veya bir hayvana karşı kendini koruma temalı mağara resimlerine pazarlama gözüyle baktığımızda “mızrak sizi vahşi hayvanlardan korur” veya “avlanmak için bir mızrağa ihtiyacın vardır” mesajını yorumlayabilir ve böylece içerik pazarlamasının tarihini milattan önceye kadar dayandırabiliriz. Ama biz o kadar eskiye gitmeden birçok şirketi kapanmaktan kurtaran ve belki de şimdiki marka değerine ulaştıran içerik pazarlaması örneklerini inceleyeceğiz.

1732-Benjamin Franklin-Zavallı Richard’ın Almanağı

İçerik pazarlamasının ilk örneğini Benjamin  Franklin’in 1732 yılında Zavallı Richard (Poor Richard) adında yayınladığı bir almanakta görüyoruz. Franklin, diğer insanların da başarılı olmalarına yardım amacıyla kendi görüşlerini paylaşmak için tipik bir Amerikan tarzı başlattı ve “kendi kendine yetme” kitaplarının ilk örneğini yayımladı. “Zavallı Richard’ın Almanağı onu zengin bir insan yaptı ve bütün sömürgelerde tanınmasını sağladı. Yararlı cesaretlendirmeler, öğütler ve gerçeklere ait bilgiler içeren bu yıllık kitapta, yaşlı Peder Abraham ve Zavallı Richard gibi eğlenceli karakterler okuyucuya özlü ve unutulmaz sözlerle akıl verirler.

Poor Richard Almanack

@Peter Harholdt

1801- Librairie Galignani-Galignani’s Messenger

Londra’da doğan Giovanni Antonio Galignani, ekonomik nedenlerden dolayı Paris’e yerleşti ve orada bir kitabevi açtı. Galignani, bu kitabevini açarken Paris’teki  İngilizce konuşan nüfusu hedef aldı ve kitabevine bir okuma odası kurdu. Bununla da yetinmeyen Galignani, Paris’te yaşayan ve İngilizce konuşanlar için bir gazete yayınladı. Bu gazetesinde dönemin etkili yazarlarından ve kitaplarından derlediği seçkin makaleleri yayınlayarak içerik pazarlamasının nasıl olması gerektiğini etkili bir şekilde gösterdi. Galignani kitabevi hala faaliyetine devam ediyor ve torunları tarafından işletiliyor.

galignani

@theconversation.com

1861-American Bee Journal-Samuel Wagner

Yayınlandığı dönemde arıcılık konusunda yeniliğin sesi olan American Bee Journal arıcılığın gelişmesi, doğru bilgilere ulaşılması ve halk içinde arıcılık konusunda coşku uyandırılmasına büyük katkıda bulundu. Dergi halen yayında ve arıcılık konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.

içerik pazarlamasında tarihsel örnekler

@wikimedia

1867 – The Locomotive-Hartford Buhar Kazanı Muayene ve Sigorta Şirketi

Hartford Buhar Kazanı Muayene ve Sigorta Şirketi 1867 yılında The Locomotive dergisini yayınladı. Bu yayın, ekipman sahiplerinin ve operatörlerin, riskleri yönetmesine ve problemleri çözmesine yardımcı olmak için teknik bilgi sağlıyordu. The Locomotive dergisi de hala yayına devam ediyor.

içerik pazarlaması örnekleri

@contentmarketinginstitute

1882- Edison Elektrik Aydınlatma Şirketi Bülteni

Edison, elektrikle aydınlatmayı sağlayacak alt yapıyı inşa etmeye çalışırken dönemin gaz şirketleri elektriğin güvensiz olduğu iddialarında bulunarak pazarlarını korumaya çalışıyorlardı. Edison, şirketi üzerindeki bu tehdidi içerik pazarlaması yardımıyla aştı. Bunu, elektrikli aydınlatmanın faydalarını ve gaz aydınlatmanın risklerini anlatan akıllı bir içerik stratejisi geliştirerek sağladı. 1882 yılında “Edison Electric Lighting Company Bulletin.” adıyla bir dergi yayınladı. Şu an her alanda kullandığımız elektriği içerik pazarlamasına borçluyuz desek şirketler için içerik pazarlamasının önemini net olarak anlatmış oluruz.

içerik pazarlamasının önemi

@contentmarketinginstitute

1887- Scribner’s Magazine- Charles Scribner

Bir yayınevi sahibi olan Charles Scribner, 1887 yılından 1939 yılına kadar dönemin ünlü yazarlarının hayatlarını inceleyen Scribner’s Magazine’i yayınladı. Dönemin okuyucularına, okudukları yazarların hayatlarıyla dokunan Scribner, aynı zamanda okuyucularına kitap satışı da gerçekleştirdi.

içerik pazarlaması nedir

@contentmarketinginstitute

1888 – Johnson & Johnson – Modern Methods of Antiseptic Wound Treatment

Şirket, bandaj sattığı doktorların ihtiyaçlarını hedefleyen “Modern Antiseptik Yara Tedavisi Yöntemleri” adında bir yayın başlattı ve onları yeni yöntemler hakkında bilgilendirdi. Sonrasında tıbbi topluluklara yararlı 2 yayın daha başlatarak hedef kitlesini genişletti. Şirket faaliyetine hala devam ediyor.

içerik pazarlaması neden önemlidir

@contentmarketinginstitute

1895-The Furrow-John Deree

Traktör üreticisi olan John Deree de 1895 yılında çiftçilere yönelik bir dergi yayınladı ve bu dergi sayesinde çiftçileri yeni teknolojiler üzerine bilgilendirerek nasıl daha verimli olunacağı konusunda onları yönlendirdi. John Deree, 1895 yılında başlattığı bu yayınlara hala devam etmedir ve The Furrow dünya çapında 12 dilde 40 ülkede yayınlanmaktadır.

içerik pazarlamasında tarihten örnekler

@wordviewediting

1900- The Michelin Guides-Michelin

Kırmızı kapaklı bu 400 sayfalık kılavuz, sürücüler için, konaklamadan restoranlara güvenli sürüşten araba bakımına kadar pratik bilgileri içeren ve herkes tarafından rahatlıkla anlaşılabilecek semboller kullanılarak hazırlandı. İlk baskısında 35.000 kopya ücretsiz dağıtıldı. The Michelin Guides de halen yayınlanıyor.

içerik pazarlamasının faydaları

@eatsnowornever

1904-Jell-O’s Recipe Book

Frank Woodward kar etmekte çok zorlanıyordu. İçerisinde kendi ürünlerinin kullanıldığı bir tarif kitabı yayınlamaya karar verdi. Jell-O şirketi, o dönemde yaşadığı dar boğazdan içerik pazarlamasını kullanarak kurtuldu. Uyguladığı bu stratejiyle 1906 yılında satışlarını 1 milyon dolara çıkardı. Dergi yayınlarına devam ediyor.

geçmişten içerik pazarlaması örnekleri

@finedininglovers

Örneklerde gördüğümüz gibi içerik pazarlamasının tarihi dijital çağ ile başlamıyor. Şirketler kendi dönemlerinde var olan bütün kitle iletişim araçlarını kullanarak hedef kitlesine dokunmuş ve markalarını büyütmüşlerdir. Dijital çağın gelişmesiyle birlikte içerik pazarlama yöntemleri şekil değiştirmiş olsa da uygulandığı her dönemde büyük etkiler yaratmış ve markaların büyümesine inanılmaz katkılar sağlamıştır.

İçerik pazarlaması geçmişte olduğu gibi gelecekte de şüphesiz en önemli pazarlama aracı olacaktır. 1996 yılında Bill Gates’in de dediği gibi “Content is King” yani, “İçerik Kral’dır.”.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar