Tarihin En Kötü Yılı 2020 Miydi?

Paylaşmayı unutmayın.

Tarihin En Kötü Yılı 2020 Miydi? – Bugün birine tarihin en kötü yılını sorarsanız, büyük ihtimalle 2020 olduğunu söyler. Sonuçta, COVID-19 pandemisi ilk olarak bu süre zarfında patladı ve hayatımızı hayal edilemez bir şekilde değiştirdi. Fakat, tarihçi ve arkeolog Michael McCormick, insanlık tarihinin en kötü döneminin 2020 değil, MS 536 olduğunu söyledi. Çünkü, bahsi geçen bu yıl, Avrupa’yı, Orta Doğu’yu ve Asya’nın bazı bölgelerini 18 aylık bir karanlığa kaplayan volkanik bir patlamayla başladı.

Ayrıca, 541’de, bubonik veba, Avrupa’nın neredeyse yarısını yok etti.

@EliteReaders

Bu yüzden, tarihçi ve arkeolog Michael McCormick, bizden farklı düşünüyor. Ona göre, MS 536, tarihin en kötü yılıdır. 2020 değilse, mesela neden 1918 değil? Bu yıl, I. Dünya Savaşı’nın son yılıydı ve İspanyol Gribi dünya çapında 100 milyon kadar insanı öldürmüştü. Tüm hesaplara göre, gerçekten de korkunç bir yıldı.

Sonra, Kara Ölüm’ün 20 milyona kadar insanı ve Avrupa’nın neredeyse yarısını öldürdüğü 1349 da var. Aynı zamanda, İkinci Dünya Savaşı’na giden yıllar da var, onlar da korkunçtu.

Tarihin En Kötü Yılı 2020 Değil mi?

Peki neden 536?

Harvard Üniversitesi’nde Ortaçağ Tarihi Profesörü olan McCormick, 536’nın “insanlık tarihinin en kötü dönemlerinin başlangıcı” olduğunu söyledi. McCormick ve buzulbilimci Paul Mayewski, o yılın başlarında İzlanda’da yaşanan volkanik patlamayı, yürütülen bir araştırmayla ortaya çıkardı.

tarihin-en-kotu-yili-2020
@EliteReaders

Bu patlama, muhtemelen 18 ay boyunca kül püskürttü. Bunun sonuncunda, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın bazı kısımlarını sis kapladı.

Bizans tarihçisi Procopius, “Güneş, tıpkı ay gibi, tüm yıl boyunca ışığını yansıtamadı” diye yazdı. Romalı politikacı Cassiodorus, güneşin “mavimsi” bir renge sahip olduğunu, ayın parlamadığını ve “mevsimlerin birbirine karışmış gibi göründüğünü” söyledi. Bu süre zarfında, öğle saatlerinde insanların vücutlarının gölgesi olmadığını da ekledi.

Sonra, bu karanlık günleri, yaz sıcaklıklarının 1.5°C ila 2.5°C civarına düştüğü bir “soğukluk dönemi” izledi. Ancak bu, son 2300 yılın en soğuk on yılının başlangıcıydı. Dünya çapında ekinler yok oldu ve kıtlık ortaya çıktı. Kıtlık ise kitlesel ölümlere sebep oldu.

tarihin-en-kotu-yili-2020
@EliteReaders

Bubonik veba 541’de ortaya çıktı ve bu da dünyanın sefaletini daha da artırdı. Justinianus Vebası olarak da adlandırılan bu veba, Mısır’daki Roma limanı, Pelusium’dan yayıldı. Diğer yandan Doğu Roma İmparatorluğu’nun nüfusunun neredeyse yarısı öldü. Bu da nihai çöküşüne yol açtı.

tarihin-en-kotu-yili-2020
@EliteReaders

540 ile 547 yılları arasında büyük volkanik patlama meydana geldi. Veba ve diğer afetlerin getirdiği yıkımla birleştiğinde; gelecek yüzyılın neredeyse tamamında Avrupa’da ekonomik bir gerilemeye neden oldu.

Ancak tüm bunları deneyimlemediğiniz için, 2020’nin sizin için hala en kötüsü olduğu konusunda ısrar edebilirsiniz. Hiç kimse buna karşı çıkamaz. Çünkü tarihin mutlak en kötü zamanı kim olduğunuza ve nerede yaşadığınıza bağlıdır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar