Sunumlarınız İçin En İyi Veri Görselleştirme Araçları

Paylaşmayı unutmayın.

“Big data” yani büyük veri, artık neredeyse hepimizin aşina olduğu bir kavram. “Data visualization” (Veri Görselleştirme) ise bütün bu verinin görselleştirilmesi anlamına geliyor ve çağımızda önemi giderek artıyor.

Büyük veri, kullandığımız neredeyse bütün dijital mecralar üzerinden toplanan bilgiyi içeriyor; alışveriş alışkanlıklarımız, gittiğimiz yerler, hoşlandığımız aktiviteler, etkinlikler ve çok daha fazlası… Bütün bu verinin ifadesi sayılar üzerinden yapıldığı için verileri anlamlı, anlaşılır ve kullanışlı hale getirmek de epey zor olabiliyor. Tam bu noktada da imdadımıza veri görselleştirmesi ve bunu yapmamızı sağlayan araçlar yetişiyor.

@ BBVAOpen4U

Veri görselleştirmesi yaparken verilerle etkileşime geçiyorsunuz ve böylelikle hem veriyi daha iyi algılıyor, daha iyi okuyor hem de daha iyi kullanıyorsunuz. Ayrıca dikkat aralığımızın giderek küçüldüğü bir zamanda, veri görselleştirme çalışmaları kolay ve hızlı algılanabilir olması nedeniyle daha çok ilgi görüyor ve paylaşılıyor.

Günümüz dünyasının bakışlarını veriye çevirmiş olmasının da pek çok sonucu var elbette. Hızlı, anlaşılır, ilgi çekici ve verimli bir şekilde veriyi görselleştirebileceğiniz pek çok araç üretiliyor. Pek çok araç olması tabii bir noktada kafa karıştırıcı da olabiliyor. Bu yüzden de önemli olan ihtiyaçlarınızı karşılayacak en doğru aracı seçmek.

Sunumlarınızı çok daha ilgi çekici ve anlaşılır kılmak, sosyal medya paylaşımlarınızı renklendirmek için kullanabileceğiniz en iyi veri görselleştirme araçlarını inceliyoruz:

Tableau

Herkesin kolaylıkla kullanabileceği, kodlama bilgisi gerektirmeyen arayüzü ile Tableau, size grafik, tablo, harita gibi pek çok farklı biçimde veri görselleştirme olanağı sunuyor. Hem ücretli hem de ücretsiz versiyonu bulunuyor ve masaüstünde ya da çevrimiçi olarak kullanabiliyorsunuz.  

Zengin grafik kütüphanesi ile Tableau, hızlı değişen ve büyük miktardaki verileri görselleştirmek için son derece kullanışlı bir araç. Tableau Public sürümünde yaptığınız veri görselleştirme çalışmalarını interaktif bir şekilde internet ortamında paylaşabildiğiniz gibi pdf, jpeg ya da png formatlarında da kaydedebiliyorsunuz.

Infogram

Kodlama bilgisi gerektirmeyen Infogram ile grafik, çizelge, tablo, harita, infografik gibi görsel çeşitleri oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca bütün görselleştirme çalışmalarınızı, gerçek zamanlı olarak büyük verilere bağlamanızı sağlıyor. Yayıncıların ve gazetecilerin ekip olarak çalışmalarına, şirketlerin kurumsal içeriklerini hazırlamalarına olanak tanıyan ve kullanımı basit bir arayüzü var. Örneğin bir eğitim projesi üzerinde çalışıyorsanız Infogram hesabınızla görselleştirmelerinizi ekip olarak kolaylıkla üretebilirsiniz.

ChartBlocks

Görselleştirmelerinizi her ekran boyutu ve cihazla uyumlu olacak şekilde oluşturabildiğiniz ChartBlocks, kodlama gerektirmeyen ve zengin bir kütüphaneye sahip çevrimiçi veri görselleştirme araçlarından bir diğeri. Burada hazırladığınız görselleri herhangi bir web sayfasına gömebiliyor, Twitter ve Facebook’ta paylaşabiliyorsunuz.

Plotly

Basit bir elektronik tablo ile başlayarak dakikalar içerisinde verimli ve anlaşılır tablolar oluşturabildiğiniz Plotly, size tamamen ücretsiz ve plot.ly üzerinde bir hesap oluşturmadan kullanabileceğiniz bir kütüphane de sunuyor. Ayrıca verileri analiz etmeniz konusunda da eğitimler veriyor. Oluşturduğunuz interaktif görselleri çevrimiçi olarak da yayınlayabiliyorsunuz ve bütün bunları yapmak kodlama bilgisi gerektirmiyor.

RAW

Açık kaynak kodlu ve kodlama bilgisi gerektirmeyen RAW, elinizdeki veri için en uygun olabilecek görselleştirme türünü seçip gerekli düzenlemeri yaparak kolayca sonuca ulaşmanızı sağlıyor. Verinizi Microsoft Excel, Google Dokümanlar gibi programlardan ya da virgülle ayrılmış basit bir listeden çekebiliyorsunuz. Ayrıca Adobe Illustrator, Sketch ve Inkscape ile uyumlu olması sayesinde hazırladığınız görselleri tekrar işleyebilmenize de olanak tanıyor.

Datawrapper

Daha çok yayıncılar ve gazeteciler için geliştirilmiş olan Datawrapper, arayüzü kolay anlaşılır ve kodlama bilgisi gerektirmeyen araçlardan biri. Basit grafik ya da harita şeklindeki görselleştirmelerinizi kısa sürede ve anlamlı bir biçimde yapmanıza olanak tanıyor. Görselleştirmelerinizi internet sitenize entegre etmek için birkaç özel düzenleme yapmanız yetiyor. The Washington Post, The Guardian, BuzzFeed, The Wall Street Journal yayınları da görselleştirmeleri için Datawrapper kullanıyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar