StartUpların Temel Sermayesi: “Niçin”

altın çember simon sinek

Paylaşmayı unutmayın.

StartUplar daha fazla sermayenin varlığı ile verimli olmaya devam ediyor. Bununla birlikte pazarlar giderek rekabete doyar hale geliyor. Peki, diğer girişimler arasından sıyrılmanın yolu nedir? Kurucu olarak girişimlerinizi tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir bir iş modeline göre konumlandırırsanız ürünleriniz gelişebilir ve yöntemleriniz değişebilir. İşte burada değişmeyen ve diğerleri arasından sıyrılmanızı sağlayacak şey “Niçin”niniz! Bundan hiçbir zaman sapmamanız gerekiyor.

Bu noktada sizlere “Altın Çember” teorisinden bahsedeceğiz. 2010 TED konuşmasında bu teorinin yaratıcısı olan Simon Sinek bu konuda bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmasını Apple markasını örnek alarak gerçekleştirmiştir. Altın Çember, iş modelinizin farklı katmanlarını veya aşamalarını, hedef kitlenizin vizyonunuza ve mesajınıza nasıl bağlandığını tanımlar.

Altın Çember aşağıdaki gibi çizilmektedir:

niçin

Burada;

Niçin: Amaç (Sebebiniz ne? Neye inanıyorsunuz?)
Apple: Statükoyu bozmaya ve bunu farklı şekilde yapmaya inanıyoruz.

Nasıl: Süreç (“Niçin”in gerçekleştirilmesine dair özel eylemler)
Apple: Ürünlerimiz güzel tasarlanmış ve kullanımı kolay
Ne: Sonuç (Ne yapıyorsun? “Niçin”in sonuçları, kanıt)
Apple: Bilgisayar yapıyoruz.

anlamlarına gelir.

Özellikle ürün geliştirme ve pazarlama ile ilgili olan Sinek’in TED konuşması cevaplandırılması gereken soruları tartışmaktadır. “Niçin” belirleyicinin ne olduğunu, “Ne” ve “Nasıl” bunun nasıl inşa edileceğini simgeler.

Her Zaman “Niçin” ile Başlayın!

Sinek, girişiminizi başlatırken her zaman “Ne” yerine “Niçin” ile başlamanız gerektiğini savunuyor. “Niçin” markanızı rakip ürün veya markalardan ayırma özelliğine sahiptir ve içeriğinizi yönlendirebilir. Sinek, bu yolla aynı kaynaklara sahip birçok marka arasında Apple’ın böylesine olağanüstü bir başarıya ulaşabildiğini diğerlerinin ise başarısız olduğunu söyleyerek bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Apple herkes gibi olsaydı pazarlama mesajı şu şekilde olabilirdi: ‘Kullanıcı dostu, harika bilgisayarlar yapıyoruz. Bir tane almak ister misiniz?’ Ancak durum böyle değildir. Apple gerçekte müşteri kitlesine şunları söyler: ‘Yaptığımızın her şeyin statükoya meydan okuduğuna inanıyoruz. statükoya meydan okumanın yolu ürünlerimizi güzel, kullanımı kolay ve kullanıcı dostu bir şekilde tasarlamaktır. Biz sadece harika bilgisayarlar yapıyoruz. Bir tane almak ister misiniz?'”

Sinek’e göre tüm organizasyonlar “Niçin” ile başlıyor ancak bu konudaki kararlılık ancak bir yıl sürüyor. İnsanlar ne yaptığınızı satın almıyor, onlar niçin yaptığınızı satın alıyor.”Niçin” ile başlamak, bir ömür sizinle aynı inancı paylaşan müşterilere sahip olmanızı sağlıyor.

Girişimleriniz için diğer önerilerimizi de Taze Girişimciler İçin Pazarlama Önerileri yazımızda bulabilirsiniz.

Girişimlerinizde her zaman bir “Niçin”iniz yani bir amacınız olsun. Mutlaka aynı amaca sahip insanlar yanınızda olacaktır. Başarılar!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar