Sosyal Ticaret Nedir? Sosyal Ticaret Neleri İçermektedir?

sosyal-ticaret

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Ticaret Nedir? Sosyal Ticaret Neleri İçermektedir? – 2020 yılına kadar yapılan göstergelere göre sosyal ticarette büyük bir ivme söz konusudur. Sosyal medya platformu Smartly araştırmasına göre, tüketicilerin büyük çoğunluğu artık fiziki mağazalara gitmek yerine sosyal medya üzerinden yapmaktadır alışverişlerini.

@ipw.com.ve

Sosyal Ticaret Nedir?

Sosyal Ticaret, çok geniş bir ağı ve tanımı kapsamaktadır. Ticarette bir fark yaratıp atağa kalkmak isteyen şirketler, e ticaret ile sosyal medyayı bir araya getirerek farklı bir ticari tür ortaya çıkardılar. Bazı küçük işletme sahipleri ve ticari değişim ağını takip eden araştırma şirketleri özellikle 2014 yılından itibaren sosyal medya ile ticaretin birleşimi sonucu ortaya çıkan alışverişi fark etti. Bazı sosyal ağlar, zamanında önce tatil planı yapanlar için önceden satış al ya da önceden rezervasyon yap gibi seçenekleri sitelerine ekleyerek sosyal ticaretin önünü açtılar. Zamanla tatil planlı yapanların sosyal medyada yer alan reklamları dikkate alarak alışveriş yapmaları bu alanda ilgi yoğunluğuna sebep oldu. Bu aşamadan sonra çoğu kullanıcı ve tüketici ürünlerle ilgili bilgiler sosyal medya içerisine yerleştirilmeye başlandı. Bu yeniliğin beklenen ilgiyi görmesi ile ciddi bir değişim başlamıştır bu alanda.

Sosyal Ticarette İşleyen Süreçler Nelerdir ve Nasıl İşlemektedirler?

  • Müşterilerin yani tüketicilerin, merak ettikleri konular hakkında ve ürünler hakkında gerekli bilgileri edinebilecekleri müşteri destek ve sohbet kanalı oluşturma.
  • Ürünlerin satış fiyatlarının listelendiği sayfalar oluşturma.
  • Yüzyüze somut ödeme kanalı yerine sosyal medyadan ödeme seçenekleri geliştirme.
  • İnstagram ve Facebook marketlerde ürünleri yayınlama.
  • Ürünlerin detaylı tanıtımına ait videoların sunumu.
  • Pinterest ve İnstagram da satışları seçmek için iğneleme sipariş ağı oluşturma.
@digitexa.com

Sosyal medyada ilgili araştırma platformların tüketicilere sosyal medya reklamlarının satın alma aşamasını etkileyip etkilemediği sorulduğunda, %37 ilgi çekici ve açıklayıcı bir tanıtım videosunun, animasyon ve görseli kararı etkilediği belirtilmişken, müşteri yani ürünü kullanan diğer kişilerin deneyimleri sonucu verdikleri referans %32 oranında etkilemiştir. Sosyal medya, kuruluş prenplerinden birisi görsellik olduğu için satış potansiyeline en fazla sahip sektör giyim ve aksesuar alanıdır. Elektronik kategorisi ise ikinci sırada popüler tüketim alanıdır.

Ana Platformlar Nelerdir?

Çeşitli kilit araştırma platformları, sosyal ticareti belirleyen en büyük paya sahip sosyal mecraları kullanım oranına ve popüleritesi ile etki alanının genişliğine göre belirlemiştir. İlk sırada İnstagram gelirken, Facebook ve Pinterest diğer iki alandır. Kullanıcılar tarafından yeni yeni popüler olmaya başlayan ve kullanıcı farkındalığı yeni artan Snapchat ise henüz sosyal ticarette yeterli seviyeye gelmemiştir.

  • Facebook : Tüm dünya genelinde sosyal medyanın en fazla kullanıldığı ve en fazla kullanıcı oranına sahip en aktif kullanılan alan Facebook da pazarlamacılar, en çok reklam yayınlama amacıyla kullanmaktadır. Çünkü günlük milyonlarca kullanıcı sayısı ile kısa sürede geniş etkilere yayılma gücü vardır. Aynı zaman sayfalara yerleştirilebilir alışveriş butonları daha cazip kılmaktadır sosyal ticarette. Basit bir işleyişe sahip olan Facebook da ticaret yapmak için, bir ürün görseli açıklayıcı kısa bir bilgi yeterli olacaktır.
  • İnstagram : Facebook kurucusu Zuckerberg tarafından geliştirilmiş ve Facebook da yer alan kullanım seviyesinin bir kaç adım gelişmiş halidir. Bu nedenle kişisel kullanım alanı dışında direk bir işletme hesabı açılabilir. Facebook ile ilişkilendirme yapıldıktan sonra çok rahat bir şekilde reklam yayınlama ve müşteri iletişimi sağlanabilir.
  • Pinterest : Tamamen görsellik üzerine kurulu olan site, alışveriş alanında öne geçmek için üçüncü taraf iş ortağı platformu olan Pinterest Partner’i kurarak ilişkilendirmeyi sağlamıştır. İş ortakları, Pinterest sayesinde pek çok alanda reklam sunumu, içerik paylaşımı ve alışveriş imkanı sunmaktadır.
@matbuu.com

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar