Sosyal Medyada En İyi Paylaşım Zamanı

Paylaşmayı unutmayın.

“Hangi sosyal medya kanalında ne zaman paylaşım yapılmalı?” sorusunun pazarlamacıları epey meşgul ettiğini biliyoruz. Bununla birlikte pek çok sosyal medya yöneticisinin mesai saatleri boyunca kısa aralıklarla sürekli paylaşım yaptığı da sık rastladığımız bir problem. Peki nerede hata yapıyoruz? Sosyal medyanın farklı platformlara göre en iyi paylaşım zamanı nedir? Gelin inceleyelim!

Sosyal medyada ne zaman paylaşım yapacağının bilincinde olanlar, şüphesiz artık bütün sosyal medya mecralarının sağladığı analiz araçlarından faydalanıyor. Bilinçli sosyal medya yöneticileri, pazarlama stratejilerini optimize etmek için insanların eğilimlerini ve internet davranışlarını izliyor ve analiz ediyor. Sonuç olarak paylaşım zamanları bütün bu analizler doğru zamanda doğru mecrada paylaşım yapmaya yardımcı oluyor ve tıklanma oranlarını da yükseltiyor.

Neil Patel, şirketinizin B2B veya B2C olmasına bağlı olarak ne zaman ve hangi kanalda paylaşım yapabileceğinizle ilgili bilmeniz gerekenleri bir infografik ile ortaya koymuş:

Facebook için En İyi Paylaşım Zamanı

FirmBee – pixabay.com

Her platforma göre farklılık gösteren ideal paylaşım zamanları için önce Faccebook ile başlayalım.

Araştırmalar Facebook’ta paylaşım yapmak için en uygun günlerin Perşembe ve Cuma günleri olduğunu gösteriyor. İçeriklerin %86‘sı hafta boyunca yayınlandığında katılımın Perşembe ve Cuma günleri zirveye ulaştığı tespit edilmiş. Pazartesiden çarşambaya kadarki sürede yayınlanan içeriklerde ise katılım oranları ortalamanın %3,5 altına düşmüş.

Bu tabii ki belirli endüstrilere göre değişebiliyor; ancak Buddy Media’nın da dediği gibi “İnsanlar, ne kadar az işte olmak istiyorsa, o kadar çok Facebook’ta oluyor.”

Facebook’ta paylaşım yapmak için öğleden sonrası daha verimli diyebiliriz. En fazla paylaşım için saat 13.00 ve en fazla tıklanma almak için saat 15.00 daha uygun. Kendiniz için en uygun saatleri bulma konusunda tabii ki kitlenizin internet davranışları son derece önemli. Hedef kitlenize en uygun zaman aralığını bulmak için Facebook’un Fanpage Karma aracını kullanabilirsiniz.

Twitter için En İyi Paylaşım Zamanı

PhotoMIX-Company – pixabay.com

Eğer B2B (Business to Business) pazarlama yapıyorsanız hafta içi günlerde hafta sonlarına göre %14 daha fazla katılım elde edebilirsiniz. Yani sizin için pazartesinden cumaya kadar olan süreç tweet’lemek için en iyisi. Eğer B2C (Business to Consumer) pazarlama yapıyorsanız da paylaşımlar ve tıklanma oranları Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri en yüksek değere ulaşıyor.

Günün en iyi tweet’leme zamanı da insanların internet davranışları ile yakından ilgili. Öğle yemeği molaları, işten eve dönüş zamanı bilincinde olmanız gereken zaman aralıkları diyebiliriz. Twitter’a göre, kullanıcıların işe gidip gelirken Twitter’da olma olasılıkları %181’den daha yüksek. Ayrıca, Twitter’ı okul veya çalışma saatlerinde kullanma olasılıkları da %119’dan daha fazla.

Araştırmalara göre Twitter’da en yüksek retweet oranı için saat 17.00 ve en yüksek tıklanma oranları için de 12.00 ve 18.00 saatleri çok uygun görünüyor. Kendi analizlerinizi yapmak ve hedef kitlenize en uygun zaman aralıklarını bulmak için Twitter analiz aracı olan Followerwonk aracını kullanabilirsiniz.

LinkedIn için En İyi Paylaşım Zamanı

LinkedIn’de paylaşım yapılabilecek en iyi günler; Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri. Ve LinkedIn’e göre paylaşmak için en iyi zaman da hafta içi mesai saatleri. 14 milyon kullanıcının verilerini analiz eden AddThis, en çok tıklanmayı ve paylaşımı Salı günleri sabah 10.00-11.00 arasında alabileceğinizi belirtiyor. Fannit‘e göre, paylaşım için en iyi zamanlar ise 07.00-20.00 ve 17:00-18:00 arasında.

Bütün bu stratejiyi belirlerken LinkedIn’in öncelikle bir B2B kitlesinden oluştuğunu ve muhtemelen en yüksek katılım oranlarının hafta içi ve mesai saatlerinde olacağını unutmamak gerekiyor.

Pinterest için En İyi Paylaşım Zamanı

TheDigitalArtist – pixabay.com

Fannit’e göre, Pinterest’te paylaşım yapmak için en uygun saatler, Cumartesi günleri 02.00-04.00 ve 20.00-23.00 aralıkları. SEJ‘e göre ise Pinterest etkinliği yaklaşık olarak saat 21.00’da zirve yapıyor. Pinterest’te moda ve perakende içerikli paylaşımlar yapmak içinse en yoğun zaman, Cuma günleri saat 15.00.

Instagram için En İyi Paylaşım Zamanı

StockSnap – pixabay.com

Instagram paylaşımları için en iyi gün Pazartesi. Bununla birlikte TrackMaven‘e göre Instagram etkileşimleri Pazartesi günleri hafif yükselişler ve Pazar günleri hafif düşüşler yaşanmasıyla birlikte hafta boyunca tutarlı ilerliyor.

Araştırmalara göre mesai saatleri dışındaki zamanlar paylaşım yapmak için daha uygun olmakla birlikte, Instagram paylaşımlarının ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili çok büyük farklılıklar bulunmuyor.

Hangi sosyal medya kanalını kullanıyor olursanız olun unutmamanız gereken en önemli konu, pazarlama ve içerik stratejinizi kurgularken mutlaka analiz araçlarından faydalanmanız gerektiği. Böylelikle hedef kitlenizi çok daha iyi tanıyarak onların internet hareketleri ile optimize edilmiş bir strateji geliştirebilirsiniz.

Bonus: Nereye Gidiyor Bu Sosyal Medya?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar