Sosyal Medya & Yarını Düşünmek

Hikaye anlatımı ile pazarlamanın en önemli kanallarından birisi de sosyal medyadır.

Paylaşmayı unutmayın.

Geçtiğimiz günlerde Instagram ve WhatsApp’a erişim sağlanamadı. Tüm kullanıcılar bu anlardan neredeyse felaket olarak bahsettiler. Bu durum sosyal medyanın hayatımızın tam orta yerinde olduğunun bir göstergesi. Çok sık olmamakla beraber ara ara bu gibi sorunlar meydana geliyor ve o an yanımızda kim varsa sorunun bizden mi yoksa uygulamadan mı kaynaklandığını sorguluyoruz. Kullanıcılar ilk başlarda bu durumun kişisel olduğunu düşünüyorlar; fakat sorun düzelmiyor. En popüler sosyal medya platformlarındaki bu durum bizlere “Yarın tüm sosyal medya hesapları kapanırsa ne yapacaklar?” sorusunu akıllara getiriyor.


Gelir kazanmak için bu platformlara güvenen bir çok marka ve kişi var. Bu ani çöküş karşısında tedirgin olmamaları elbette elde değil. Bu gibi durumlarda sanki sosyal medya bize diyor ki “Hesaplarınızda ki takipçilerin, gönderilerin sahibi siz değilsiniz, benim!”

Evet, pazarlama faaliyetleri için sosyal medya paha biçilmesi zor olan bir fırsat. Hedef kitleye ulaşma konusunda oldukça hızlı ve etkili. Sosyal medyadan gelecek etkileşimleri planlarken algoritmaları da hesaba katıyoruz ama o gün saatlerce çökebileceğini erişim sağlanamayacağını hesaplamıyoruz. Yaşadığımız gerçek zamanı da öyle. Uzun vadede bu çöküntülere alışabiliriz; fakat sıklıklarını bilemeyeceğimiz gibi bir durum olduğu için alternatiflerimiz olmalı.

Peki bu alternatifler neler olabilir?

Birden fazla sosyal medya ağı kullanmak

Günümüzde oldukça fazla sosyal medya ağı var. En popülerleri, yani kullanıcıları fazla olan platformlar bir elin beş parmağını geçmese de bu bilinenlerin dışında bir alternatifiniz olmalı. Yasaklar, çökmeler, arızalar ortaya çıktığında takipçileriniz ile iletişimi koparmamak, içerik boşluklarını doldurmak için hayat kurtarıcı bir taktik gibi düşünebilirsiniz. Birine bir şey olduğu zaman diğerine geçebilirsiniz!

@digitalcamera

E- posta listesi oluşturun

Zaten hiç e- posta listesi oluşturmamış olmanız çılgınca olmalı. En sağlam ve an garanti iletişim listenizi bu şekilde tamamlayabileceğinizi unutmayın. Kendinizi ve işletmenizi sağlama alın. Hesabınıza erişim yapamadığınız da sadık takipçileriniz ile iletişimi asla koparmamış olacaksınız.

Mutlaka B planınız olsun

Hatta C ve D bile… Her zaman başınıza en kötüsü gelebilecekmiş gibi hazırlıklı, planlı olmalısınız. Bunu sadece sosyal medyada yaşanan krizler için değil, sürekli olarak düşünmek zorunda olduğunuzu unutmayın.

Woman writing and planning business strategy

Tüm bunlara rağmen, burada önemli olan durum; sosyal medyayı mümkün olan en iyi şekilde yönetmek, olumlu ve olumsuz yanları ile başa çıkabilmektir. Kişisel hesabınız ya da işletmeniz için bir depolama alanı edinmeyi ve başarılarınızı saklamayı ihmal etmeyin!

Bonus: Sosyal medyada yaşayabileceğiniz diğer krizlerin çözümü için hazırladığımız ”Sosyal Medya Kriz Yönetiminde En Etkili 5 Yol” yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar