Sosyal Medya Reklam Dünyasını Nasıl Değiştirdi ?

sosyal medya ve reklam ilişkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde sosyal medya platformlarını (Facebook, Youtube, Instagram, vb.) çoğunlukla fotoğraf ve video paylaşımı yapmak için kullanıyoruz. Ancak işletmeler bu platformdaki insanların sayısının artmasıyla birlikte artık işlerinin çoğunu dijital ortama taşımış durumdalar. Birçok sektör, sosyal medyaya entegre olmak durumunda kaldı. Buna örnek olarak  medya sektörü diyebiliriz. Dünyada neler olup bittiğini önceden gazetelerden, televizyonlardan  öğrenirdik. Fakat şu an internette anlık olarak takip edebiliyoruz.

ABD’li yetişkinlerin farklı sosyal medya platformlarındaki kullanım oranları

Reklamcılık da en çok etkilenen sektörler arasındadır. Çünkü reklamlarını dijital ortama taşıyan  markaların bilinirliği artıyor ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmış oluyorlar. Böyle olunca da markalar dijital ortamlara ayrılan reklam bütçelerini  daha fazla arttırıyorlar ve gazete, dergi gibi geleneksel medyadaki reklam harcama giderlerini de  azaltıyorlar.

2018’de dijital ortamlara ayrılan reklam bütçesi  %33 arttı. 2014’e göre bu %8’lik bir artışa karşılık geliyor. Marka ve reklam stratejileri geliştiren MDG Advertising’e göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde sosyal medyadaki reklamlara harcanan paranın %71 artması bekleniyor.

Peki, neden bu kadar büyük bir artış bekleniyor ? Gelin hep beraber 3 dünya devinin reklamcılar için nasıl bir potansiyel müşteri kaynakları olduklarına bakalım.

Youtube 

Birisi size video izlediğiniz zaman girdiğiniz ilk site hangisi oluyor, diye sorsa ne cevap verirdiniz? Cevap aslında belli, Youtube! Dünyanın en popüler video barındırma sitesi… İnsanların %73’ten fazlasının video izleyecekleri zaman açtıkları ilk site Youtube oluyor. 1 milyardan fazla kullanıcı barındıran site, reklamcılar için de mükemmel bir potansiyel müşteri kaynağı haline gelmiş bulunmakta. Video izlemeye başlamadan önce çıkan reklamlar zaten durumu açıklamış oluyor. 🙂

Facebook

Bir diğer popüler sosyal medya platformu Facebook. 1 milyardan fazla kullanıcısı ve aylık 600 milyondan fazla mobil kullanım trafiği olan Facebook! İnsanlar vakitlerinin %68’ni burada geçiriyorlar. Facebook’ta 50 milyondan fazla iş sayfası bulunmakta ve bu da reklamcılar için tüketici trendlerini takip ederek daha iyi bir reklam stratejisi geliştirmeleri anlamına geliyor.

Instagram

2018’de 1 milyardan fazla kullanıcıyla yükselişini sürdüren Instagram da müşteri potansiyeli için ve reklamların ulaşabileceği insan sayısı bakımından iyi bir sosyal medya platformu. Şu an Instagram’da 1 milyondan fazla reklam veren kişi ve organizasyon bulunuyor. Bu yılın sonunda Instagram’ın reklam gelirlerinde 6.84 milyar dolar daha fazla kazanmayı öngörüyor.

Sanıyoruz hep birlikte sosyal medyanın reklam dünyasına olan etkisini şimdi daha iyi anlıyoruz. Açıkçası zaman ne gösterecek bunu da merak ediyoruz. Bekleyip göreceğiz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar