Sonbaharın En Güzel Habercisi: Filmekimi

filmekimi

Paylaşmayı unutmayın.

Sonbaharın En Güzel Habercisi: Filmekimi – Filmekimi her yıl olduğu gibi bu yıl da Cannes, Sundance gibi önemli film festivallerinde yayınlanmış, ödüller almış, eleştirmen ve izleyicileri etkilemeyi başarmış ve heyecanla beklenen filmlerle bizi bekliyor. İKSV tarafından düzenlenen Filmekimi bu yıl 4-13 Ekim’de İstanbul’da. Ayrıca 11-15 Ekim’de Ankara’da, 18-22 Ekim’de ise de İzmir’de yapılacak. Sinemaseverlerin oldukça ilgisini çeken Filmekimi TV+ iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Bu yılki sloganı ise “spoiler verme”.

Henüz ne izleyeceğine karar vermemiş olanlar ya da Filmekimi’ni ilk defa duyanlar için birkaç film önerisi…

Pain and Glory / Acı ve Zafer

Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın kendi yaşamından esinlenerek senaryosunu yazıp yönettiği yeni filmi “Acı ve Zafer” (dolor y gloria ) dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yaptı. Hem eleştirmenlerin hem izleyicilerin ilgisi ve beğenisiyle karşılandı. Antonio Banderas’a Almodovar rolüyle en iyi erkek oyuncu,  Alberto Iglesias’a da en iyi müzik ödüllerini kazandıran film aynı zamanda “En iyi uluslararası film” kategorisinde İspanyanın adayı. Film yaşlandıkça eski gösterişli günlerini özleyen bir yönetmenin 1960’lardan bugüne olan yaşamını duygusal ve kişisel bir bakış açısıyla anlatıyor.

Parasite / Parazit

Mayıs ayında Cannes’da kazandığı Altın Palmiye ile bu ödülü alan ilk kore filmi olan Parazit (gisaengchung) kendi ülkesi Güney Kore’de gişe rekorlarını kırarak 10 milyon seyirciye ulaştı. Eleştirmenler tarafında “En iyi uluslararası film” ödülünün adayları arasında favori olarak görülüyor. Filmin yönetmeni ise “The Host”, “Snowpiercer”, ve “Okja” filmleri ile tanınan Bong Joon-ho. Film birbirinden çok farklı olan Park ve Kim ailelerinin hikayesini anlatıyor. Sefalet içinde yaşayan Kim ailesinin fertleri teker teker Park ailesinin yanında çalışmaya başlıyorlar. Ekonomik sınıf atlama çabası ve zenginlik kibrinin yarattığı trajikomik olaylar gerçekleşmeye başlıyor.

Portrait De La Jeune Fille En Feu/ Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Manastırdan henüz çıkan ve evlenmek üzere olan genç bir kız olan Héloise’nin portesini çizmesi için Ressam Marianne’a sipariş verilir. Ancak bu portreden Héloise’nin haberinin olmaması gerekir. Marianne bu gönülsüz gelin adayını önce gözlemler sonra tanışıp yakınlaşmaya başlar. Yönetmen filmde, yüzyıllardır hakettikleri önemi göremeyen kadın ressamlardan ilham alıyor. 18. Yüzyılda modeliyle yaşadığı aşkı anlatan film Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ve Kuir Palmiye ödüllerini kazanmış ve eleştirmenlerden “A sınıfı bir başyapıt… Bu yıl prömiyerini yapan en kusursuz film.” övgülerini almıştır.

Diego Maradona

“Senna” ve “Amy” gibi başarılı belgeselleriyle tanınan Asif Kapadia’nın yeni filmi Diego Maradona, futbolu bırakalı yıllar olsa da hafızalardan çıkmayan, 10 numaralı formanın sahibi efsane futbolcu Diego Armando Maradona’yı anlatıyor. Arjantin’de sefil bir hayata doğan ama yıllar içinde tüm dünyanın tanıdığı ünlü bir futbolcuya dönüşen Maradona’nın hayatını anlatan filmde, 1980’li yıllardan başlayıp özellikle İtalya’da Napoli takımında oynadığı yılları konu alıyor. Maradona futbol hayatı dışında pek çok skandala karışmış, uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle pek çok kez dibi görse de her seferinde yeniden kalkmayı başarmış mücadeleci bir ruhtu. Efsane futbolcunun da onay verdiği, daha önce hiç görülmemiş anları barındıran film prömiyerini de Cannes’da yaptı.

Young Ahmed/ Genç Ahmet

Yaptıkları filmlerle sosyal gerçekçiliğin öncülerinden olan ve daha önce iki kez Altın Palmiye kazanan Jean ve Luc Dardenne kardeşler, Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran son filmi Young Ahmed ile karşımızda. Yüzyıllardır Avrupa’da sürüp giden ırk ayrımcılığı ve sosyal öfkeyi bu sefer Belçika’da yaşayan Müslüman bir ergen olan Ahmed üzerinden ele alıyorlar. 13 yaşındaki Ahmed ailesinden ve çevreden gelen uyarıları dikkate almayıp radikal görüşlerin etkisi altına giriyor. Ancak film eleştirmenlerin bayılarak söz ettiği bir film değil maalesef. Beğenenlerin yanı sıra çok sert eleştirilerde bulunanlar da var. Fakat yönetmenlerin şöhreti ve filmin konusu itibariyle izleyenlerin ilgisini çekeceği yadsınamaz bir gerçek.

Filmekimi programı içinde yer alan, festivallerde yayınlandıkları an ilgi gören, dikkat çeken bazı filmleri kısaca sizin için derledik. Bunlar dışında da sizi bambaşka dünyalara götürecek pek çok filmi barındıran Filmekimi’ni takip etmenizi tavsiye ederiz. Tüm filmler ve gösterimi yapılacak salonlar için ayrıntılı bilgilere İKSV sitesinden ulaşabilirsiniz.

http://filmekimi.iksv.org/tr

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar