Sessizce Yükselen Güç Enflasyon

enflasyon

Paylaşmayı unutmayın.

Sessizce Yükselen Güç Enflasyon –  Küresel ekonomi korona ile gelen salgınının yıkıcı etkisi ile yüzleşiyor. Ekonominin durması ve piyasaların düşmesi, kredinin piyasaları ele geçirmesi ve işsizliğin artması sonucu sessizce yükselen bir enflasyonla karşı karşıyayız. Korona ile gelen bu şok 2008 küresel kriz hatta 1929 büyük buhranından bile daha hızlı ve şiddetli olduğu söyleniyor. Benzin fiyatının aşırı şekilde düşüşü ve ülkelerin benzin depolarını doldurması salgın sonrası, enflasyonu dengeleme çabalarından biridir. Peki nedir bu enflasyon veya deflasyon ?

affordable gold investment
@bulkgoldsales

Enflasyon Nedir ?

Enflasyon, fiyat seviyesindeki genel bir artışı ifade eder. Bunun tersi deflasyon, fiyat seviyesinde genel bir düşüş. Para biriminin değerinin altın fiyatına sabitlendiği günlerde bazı açılardan anlaşılması daha kolaydı. 19. yüzyılın başlarında, bir dolar belirli bir miktar altın olarak tanımlanıyordu. Küresel altın üretimi arttığında, altının diğer materyallere göre değeri düşecekti. Bu hemen hemen her şeyin dolar cinsinden fiyatlarının artacağı anlamına geliyordu. Enflasyon buydu. Tersi, dünya büyük yeni altın keşifleri olmadığı bir süre zarfını varsayarsak, diğer materyallere göre altının fiyatı artacaktır. Bu, hemen hemen her şeyin dolar cinsinden fiyatları düşeceği anlamına geliyordu. Bu deflasyon olurdu.

Inflation may erode PTI's political capital - Newspaper - DAWN.COM
@dawn

Enflasyon Nasıl Ölçülür ?

Oran ile hesaplanır, Enflasyon oranı, fiyat düzeylerinin belirli bir zaman aralığındaki değişim hızına denir ve fiyatlar genel seviyesindeki değişim oranını hesaplamak için kullanılır. Fiyat endeksi ile ölçülen oran, Türkiye İstatistik Kurumu, kısaltılmış adıyla TÜİK tarafından mal ve hizmetlerin ortalama fiyatlarının dönemsel değişimini gösteren fiyat endeksleri ile hesaplanır.

One in 10 gold mines now uneconomical - Australian Mining
@ausralianmining

Enflasyona Ne Sebep Olur?

Pek çok şey enflasyona neden oluyor gibi görünüyor. Çin zenginleşiyor ve vatandaşları sığır eti için bir tat geliştiriyor, bu yüzden sığır eti fiyatları artıyor. Irak’taki istikrarsızlık petrol üretimini kısıtlıyor, böylece benzin fiyatları yükseliyor. Ve bu fiyat artışları ekonomi boyunca yayılabilir. Neredeyse her şeyi yapmak biraz ulaşım gerektirdiğinden, yüksek benzin fiyatları her türlü mal ve hizmet üzerinde daha yüksek fiyatlar için baskı oluşturabilir. Bir önemli teoriye göre ise bu terim her zaman para politikasının bir sonucudur. Fiyatlar artıyor çünkü para birimini yönetmekle sorumlu kişiler fiyatların yükselmesine izin veriyor. Tabi doğruluğu görülmemektedir.

Inflation Definition
@investopedia

Enflasyon Neden Kötü?

Bireysel olarak, insanlar bir şeyleri ucuza satın almanın güzel bir nedeni olduğu için enflasyondan hoşlanmazlar. Ancak bu mantık gerçekten sosyal düzeyde geçerli değildir . Sizin için iyi olan, gelirinizin satın aldığınız ürünlerin fiyatlarından daha hızlı artmasıdır. Ancak her şeyin fiyatı düşerse,herkesin gelirleri de düşmek zorunda kalacak. Giderleriniz, bir şeyler satın aldığınız insanlar için bir gelir akışıdır. Ve geliriniz başkasının masrafıdır.

@PxHere

Dolayısıyla ekonomistlerin enflasyonla ilgili kaygıları sıradan bir kişinin pazarlık arayışından farklıdır. Enflasyonla ilgili temel sorun, sosyal bir bakış açısıyla, enflasyon yüksek olduğunda herkesin enflasyon hakkında düşünmek için çok fazla zaman harcaması gerektiğidir. Herhangi bir maaş görüşmesi, herhangi bir fiyat kararı ve herhangi bir orta vadeli sözleşme, enflasyonla ilgili varsayımlar geliştirmelidir. İş dünyasında başarı, gerçek işletmelerin yönetiminden ziyade enflasyon tahmininde beceri veya şansla çok ilgili.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar