Satranç’ta Sizi Geliştirecek Yöntemler

Paylaşmayı unutmayın.

Satranç’ta Sizi Geliştirecek Yöntemler – Herkese merhaba bu yazımızda geçtiğimiz günlerde netflix’de yayınlanan bir dizi (The Queen’s Gambit) üzerinden daha popülerleşen satranç oyununda kendinizi geliştirebileceğinizden bahsedeceğim.

Satranç’ta Sizi Geliştirecek Yöntemler

Satranç nedir ?

Satranç 64 kare üzerinde 32 taş ile oynanan bir strateji oyunudur. Satrancın çok köklü bir tarihçesi vardır. Bu tarih MS 6. Yüzyılda başlar ve zamanla dünyanın en popüler oyunları arasına girer satranç ‘ta oyunun amacı kurduğunuz strateji ile birlikte karşı tarafın şahını mat etmeniz yani gidecek yeri olmayan şah ı tehdit etmeniz anlamına gelir.

satrancta-sizi-gelistirecek-yontemler
Pixabay

Satranç nasıl oynanır?

Satranç 3 bölümden oluşur; açılış, orta oyun ve oyun sonudur. Satrançta hepsi birbirinden farklı özelliklere sahip 6 adet farklı olmak üzere 32 adet taş bulunur ve daha önce bahsettiğimiz gibi hepsinin amacı karşı tarafın şahını kıstırmak ve kendi şahınızı korumaktır. Şimdi esas konumuza dönelim.

Satrançta kendimizi nasıl geliştiririz?

satrancta-sizi-gelistirecek-yontemler
Pixabay

Öncelikle kendine bir açılış stratejisi geliştirmeniz lazım .Çokça pratik ve tecrübenin yanında bazı şeyleri öğrenirseniz bu sizi rakiplerinizden daha ileriye taşıyacaktır. Bunlardan ilki açılışlar; Satranç çok uzun yıllardan beri oynanan bir oyun olduğu için açılışlar konusunda zengin bir altyapıya sahip bu açılışlar uzun yıllar oynayan toplumlar ya da bireyler tarafından geliştirilmiş. Satranç a yeni başlamış bireylere şu açılışların üzerinde pratik yapmalarını ve öğrenmelerini tavsiye ediyoruz;

Satranç’ta Sizi Geliştirecek Yöntemler Nelerdir?

1) İtalyan Açılışı

E4-e5-af3-ac6-fc4 ile başlayan bu açılış yeni başlayanlar için hem taş gelişimi hem de merkeze baskı kurmak adına güzel bir başlangıç.

2) İspanyol Açılışı

e4 e5 -.Af3-Ac6 -Fb5 ile başlayan bu açılış İtalyan açılışından biraz daha saldırgan ve satranç a yeni başlayanlar için uygun.

3) Sicilya Savunması

E4 c5 ile başlayıp farklı varyantlara dönem bu açılış biçimi de en popülerlerden biri. Bu temel açılışlara biraz alıştıktan sonra gambitlere bakılabilir. Gambit satrançta pozisyon kazanmak için yapılan taş fedalarına verilen isimdir.

Satranç’ta Sizi Geliştirecek Yöntemler – Gambit Örnekleri

1) Evans Gambiti

e4 e5 -.Nf3 Nc6- .Bc4 Bc5- .b4

Bu açılıştada 1 piyon vererek pozisyon üstünlüğü sağlayabilirsiniz.

2) Vezir Gambiti (Queens Gambit)

D4 d5 – c4

Siyah taşlar için pozisyon ve merkezi zayıflatmak için yapılan c4 piyon fedası satrançta en çok oynanan açılış tuzaklarından biridir. Şimdi iyi bir açılış yapabildiyseniz sizi maç sonuna daha iyi bir pozisyona ve taş üstünlüğü sağlayabilir. Kendinizi geliştirmek için yapabileceğiniz 2. Önemli şey bulmacalar.

satrancta-sizi-gelistirecek-yontemler
Pixabay

Son olarak kendinizi geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli şey sürekli pratik yapmak ve tecrübe kazanmaktır verdiğimiz bu önerileri ve oyunları ücretsiz olan sitelerden çok rahatlıkla yapabilirsiniz.

Hem zihin pratiği yapabileceğiniz hem kendinizi geliştirebilecek bu bulmacaları nerdeyse her yerde görebilirsiniz gazetelerden dergilere internet sitelerinde bulup kendinizi geliştirebilirsiniz. Özetlemek gerekirse satranç oyununuzu geliştirmek için yapabileceğiniz bir çok seçeneğiniz var tabii ki bunların en önemlileri pratik ve bu oyunu severek oynamanızdır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar