Sandi Mann: On Dakikada Mutluluğu Yakalayın!

altı basit adımda modunuzu yükseltin

Paylaşmayı unutmayın.

Mevsim geçişleri, venüs retrosu ya da düşen modunuzun sebebi her ne ise buna bir çözümümüz var. Sadece altı basit adımla, bir fincan kahve içmek için harcadığınız süreden daha az zamanda modunuzu yükseltebilirsiniz.

Ruhsal bir rahatsızlık boyutuna varmasa bile stres hayattan duyduğunuz memnuniyeti ve mutluluğu kolayca tüketebilir. Pozitif psikoloji olarak adlandırılan yaklaşık yirmi yıllık bilimsel alan  sizi bu çığırdan çıkarmaya yardımcı olabilecek, ruh halinizi iyileştirebilecek kanıtlanmamış olsa da sayısız teknik sağlamaktadır. Peki bu sayısız teknikten herhangi birini günlük yaşantımızda uygulamak için zamanı nasıl bulabiliriz?

kahve içmekten bile kısa sürede mutluluğu yakalamak

@stocksnap

Sandi Mann: On Dakikada Mutluluğu Yakalamak

Central Lancashire Üniversitesi‘nde öğretim görevlisi olan Sandi Mann bir çözüm sunuyor. Bir klinik psikolog olarak deneyimlerine dayanarak oluşturduğu önerilerine Ten Minutes to Happiness adlı kitabında altı bölümde tamamlanabilecek bir listede yer vermiş. Ona göre on dakikada mutluluğu yakalamanın anahtarı kendinize doğru soruları sorabilmek!

İşte, o doğru sorular:

  1. Hangi deneyimler sıradan olmasına rağmen size keyif verdi?
  2. Aldığınız övgüler ve geribildirimler nelerdi?
  3. Servet değerindeki anlarınız nelerdi?
  4. En küçük başarılarınız nelerdi?
  5. Sizi ne müteşekkir hissettirdi?
  6. İyiliği nasıl ifade edersiniz?

sandi mann doğru soruları sorabilmenin mutluluk için önemli olduğu kanısında

@geralt

Soruların büyük bir kısmı, gününüze bu şekilde yeniden bakmanız için biraz zaman ayırmanın, zihninizi yavaşça değiştirebildiğini, böylece yaşamınızda daha fazla mutluluk bulacağınızı gösteren çok sayıda bilimsel araştırma üzerine inşa edilmiş. Kendinizi karamsar hissettiğinizde, doğru olan şeyleri gözden kaçırmak kolay olabilir ve bu listeyle onları daha kolay görebilirsiniz. Cevaplarınızı yazmanız gelecekteki zor durumlarla mücadele etmek için de faydalı olacaktır. Birleştirici bellek sayesinde, tek bir kötü olayın neden olduğu karanlık bir ruh hali, sizi diğer stres ve mutsuzluk kaynaklarını öncelikli olarak hatırlamaya yönlendirebilir. Dolayısıyla yukarıdaki soruların cevaplarını yazıp sonra ne zaman olursa olsun onlara göz attığınızda bu ruminatif sarmaldan kurtulabilirsiniz.

Sorulara verdiğiniz cevapları yazmak ve sonra gözden geçirmek mutluluğu artırabilir

@ElisaRiva

Her bir sorunun ayrı bir değeri var. Altıncı nokta ise iyiliğin gücüne dair yeni araştırmalara dayanıyor. Çeşitli araştırmalar, bencil olmayan eylemlerin sadece etrafınızdakilerin refahını arttırmakla kalmayıp aynı zamanda kendi ruh halinizi de olumlu etkilediğini tespit etti. Örneğin bir yabancı için bir miktar para harcamak kendinize yaptığınız harcamadan daha fazla mutlu eder.

Gününüzün on dakikalık bir gözden geçirmesi elbette mucizeler yaratamaz. Sandi Mann, depresyondan muzdarip olduğundan şüphelenenlerin hala profesyonel tıbbi yardım için doktora görünmeleri gerektiğini vurguluyor. Mann’in çözümü sadece ciddi semptomlar olmadan genellikle karamsar ve stresli olanların daha mutlu hissetmelerine yardımcı olabilir.

Can Sıkıntısının Faydaları

Birçok insan can sıkıntısının hiçbir faydasını olmadığını düşünse de Sandi Mann bir dizi deneyde, kısa süreli can sıkıntısı dönemlerinin de fayda sağlayabildiğini bulmuş. Öğrencilerle yaptığı bir araştırmada sıkıcı faaliyetlerin öğrencileri hayal kurmaya ve yaratıcı görevlerde daha esnek düşünmeye, yaratıcı olmaya teşvik ettiğini tespit etmiş.

Canımız sıkıldığında sosyal medyada vakit geçirip bu can sıkıntısından kurtulmaya çalışıyoruz ama bu durum gelecekte daha fazla canımızın sıkılmasına engel olmuyor. Sandi Mann bu konuda “Eğer bir sorun üzerinde sıkışıp kalırsanız sadece sıkılmanız için biraz daha zaman ayırın, yaratıcı çözümün nasıl aklınıza geldiğini göreceksiniz” diyor. Zamanla, toleransınız artacak ve bir zamanlar acı çekiyor olsanız bile sükunete ve hayal kurmaya bir fırsat vereceksiniz. Paradoksal olarak can sıkıntısıyla baş etmenin en iyi yolu onun yaşamınıza daha çok girmesine izin vermek.

Modunuz düşük, karamsarsanız ya da kendinizi pek iyi hissetmiyorsanız Sandi Mann’a kulak vermeli ve can sıkıntısının olumlu sonuçlarına odaklanmalısınız. Ondan hemen kurtulmaya çalışmak yerine ona kucak açmalı ve size ne anlatmaya çalıştığını bulmalısınız çünkü önemli olan hoş olmayan duygularla yüzleşmek ve durumu hafifletmek için kendi kaynaklarını kullanabilmektir.

Mutluluğun yollarını arıyorsak Hayatınıza Işık Saçacak 7 Psikolojik Kural da mutlaka işimize yarayacaktır.

Esenlikler!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar