Sanatçılar İçin Sosyal Medya Kullanmanın Önemi

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medya ile nasıl bir ilişkiniz var? Onunla da onsuz da olamıyor musunuz? Aslında günümüzde geldiğimiz nokta itibarıyla sosyal medyayla hepimizin ilişkisi biraz aşk, biraz nefret gibi… İkisi arasında hepimiz gidip geliyoruz.

Tam da bu nedenle bu yazımızda bu konuya her açıdan bakalım istedik ve yazıyı yazarken gördük ki aslında sosyal medya kullanmak tam anlamıyla bir sanat. Sanatçılar için de özellikle doğru kullanılır ise çok ciddi getirileri olan bir mecra.

Sosyal Medya Kullanmanın Avantajları

sosyal medya ve sanatçılar

Çok farklı sosyal medya araçları var. Hemen hepimiz de farklı farklı olanları tercih ediyoruz. Facebook belli bir yaş üzerine olanlara hitap ederken gençlerin daha çok Instagram kullandığı görülüyor. Nitekim başta Instagram olmak üzere sosyal medya kullanmanın da kendi içinde başta sanat alanında çalışanlar için olmak üzere çok önemli avantajları var.

İşte, o avantajlar!

Geliştirilmiş Verimlilik: Her gün bir şeyler çizebilir ve özellikle Instagram’da bunu yayımlayabilirsiniz

Hesap Verebilirlik: Her gün Instagram’da yayımlayacağınız eseriniz aynı zamanda sizin hesap verilebilir olmanızı sağlar. Sizin gerçek olduğunuzu ve sahtecilik yapmadığınızı gösterir.

Yeni Bağlantılar: Instagram aracılığıyla dünyanın dört bir yanından inanılmaz sanatçılarla tanışabilirsiniz.

İlham: Instagram’da diğer sanatçılar tarafından yaratılan ilham verici çalışmaları görürsünüz ve bu size fikirler verir, sizi etkiler ve daha fazla sanat yapmaya teşvik eder.

Genel olarak dünyadaki diğer sanatçılarla bağlantı kurma yöntemine sahip olduğumuz için biz de Gager ailesi olarak bu anlamda çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Sanatsal dünyamızın onsuz ne kadar küçük olacağını hayal edin! Ancak sosyal medyanın yararları hızla çözülebilir ve sosyal medyanın daha karanlık tarafına yol açabilir.

Sosyal Medyanın Dezavantajları

Instagram – ve diğer platformlar – sanatımıza zararlı etkileri olan sanatçılar için zararlı, stresli ve boğucu bir alan haline gelebilir. Instagram sanatçılara yardım ettiği kadar zarar da verebilir.

Azalan Verimlilik: “Sadece bir dakikalığına” göz atmak için Instagram’a girersiniz ve aniden bir saat geçer ve siz bundan kendinizi alıkoyamazsınız.


Gerçekleştirilecek Baskı: Çalışmanızı yayınlamanız gerektiğini bilmek, bu bağlamda artık yetmez ve siz, eserinizi bitirmek için an be an gecikmeye başlarsınız.
Yeni Karşılaştırmalar: Çok fazla sayıda yeni ve şaşırtıcı sanatçı görmek, çoğu zaman karşılaştırma oyununa dönüşebilir ve bu da çalışmamın yeterince iyi olmadığına inanmanızı sağlar.
Kötü Amaçlar: Sizin çalışmalarınızı görenler çalabilir ve kendi adına kullanabilir.

Sosyal Medya Oyunu

Hepimiz sosyal medya oyununu nasıl oynayacağımızla, zihinlerimizi ve sanatımızı kaybetmemekle mücadele ediyoruz.


Sosyal medya oyununa o kadar kapılıyoruz ki bize verilen kurallara uymamız gerektiğine inanmaya başlıyoruz. Instagram, dikkatinizi mümkün olduğunca uzun tutmak ve gözlerinizi mümkün olduğunca sık tutmak için tasarlanmıştır. Daha uzun süre, tekrar tekrar gelmenizi ister.

Bu oyunu kazanmak için size daha fazla mesaj göndermeniz, daha fazla beğenmeniz ve daha fazla takipçi edinmeniz gerektiğini de söyler. Ne kadar çok oturum açarsanız, ne kadar fazla mesaj gönderirseniz o kadar kazanırsınız. Daha daha daha… Ancak tüm hesaplarınızı silmenizi, sosyal medyayı tamamen bırakmanızı ve teknoloji dünyasını protesto etmeye başlamanızı söylemiyoruz. Sosyal medya sanatçılar için faydalı olabilir.

Buradaki zorluk, tarafları korumak, ancak taraflardan kurtulmak. Sosyal medyanın bizi cezbederek oyuna hükmetmesine izin vermeyebiliriz ve bunun yerine biz sorumlu olabiliriz. Kontrol altında olabiliriz.


Bu yüzden sosyal medya felsefemizi sizinle paylaşmak istiyoruz. Mükemmel değil ve kesinlikle zaman zaman hala kaymaya devam ediyoruz ama umarız sosyal medya araçlarının kontrolünü geri almaya başlamanıza yardımcı olabiliriz. Şunu hatırlatalım ki bu araçların bizi kullanması içim izin gerekmez, onlar bizi öylece kullanırlar.

Kendi Kurallarınızı Koyabilirsiniz

Sosyal medya, hataları ve kusurları sevmiyor. Sosyal medya parıltılı, temiz cilalı çalışmaları, galeriye hazır sanat ve dergi fotoğraflarına hazır masa çekimlerini seviyor. Sizin de buna uygun hareket etmeniz gerekiyor.

Peki, ne yapıyoruz? Çalışmalarımızı yabancılarla dolu Instagram kitlesine uyacak şekilde değiştirir miyiz? Her eserimizi gönderdiğimizde tüm başıboş izleri silmeye, masamızı temizlemeye ve fotoğraf düzenlemeye takıntılı mıyız? Sosyal medya oyununu kazanmak için kimliğimizi değiştirir miyiz?

Başkalarını memnun etme arayışına o kadar kolayca kapılabiliriz ki sosyal medya bu eğilimi arttırır.

İnsanların neye benzediği ile ilgili eğilimleri görmeye başlıyoruz ve sadece bir kişi için yaratmamız gerektiğinde -kendimiz- rastgele, belirsiz insan grubu için yaratmaya başlıyoruz.

Asla galeriye oynamayın! Asla yaptığınız işte başka insanlar için çalışmayın! Her zaman çalışmaya başlamanızın nedenini tezahür ettirirseniz, kendiniz hakkında daha fazla şey anladığınızı hissedersiniz. Kendinizin içinde bir şey olduğunu hatırlayın. Bizce bir sanatçının diğer insanların beklentilerini yerine getirmeye çalışması çok tehlikelidir.

Trendlere ve popülerliğe hitap ederseniz istediğiniz beğenileri elde edersiniz ama aynı zamanda sizin gibi hissetmeyen bir sanat ortaya çıkarırsınız.
Çalışmalarınızda kendinizi boş ve doymamış hissedeceksiniz ve sanatınız bunu yansıtacak.

Eğer alternatif olarak sanat yaratmak istiyorsanız ve bunun gibi pek çok şey yapmanız gerektiğini hissediyorsanız beğeni sayınızı da artırmak isteyeceksinizdir. Fakat uzun vadede hangisi daha önemli? Farkınızı ortaya koymak ve gerçekten gurur duyduğunuz bir sanat yapmak? Ya da umursamadığınız bir işle ilgilenen 15.000 yabancıdan oluşan bir ordu bulmak?

Belki de şimdi düşünüyorsunuz: Size söylemesi kolay ama dürüst olmak gerekirse, bu kimse için kolay değil ve uzun bir süreç. Sabırlı olmak gerekiyor.

Siz bu noktada iç sesinize güvenin ve ona göre adım atın.

Kabul edilebilir miktarda bir beğeninin ne olduğu noktasında hedefiniz, kazandıkça daha yüksek olacak ve tırmanmaya devam edecektir – bu sürekli devam eden, erişebilir bir amaçtır.

Siz kendinize sosyal medyada bir hedef koyun ve ona uygun ilerleyin. Sonunda amacınız ne ise ona zaten ulaşacaksınız. Karar sizin. Sanat sonuçta her yerde!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar