Reklam Videolarında “360 Derece” Dönemi

360 derece

Paylaşmayı unutmayın.

360 derece videolar, bir süredir internet ortamındaydı. Özellikle Google’ın video müzik servisi olan Youtube’da 360 derece videolar çokça yayınlandı ve fazlasıyla ilgi gördü. Bu videolar, izleyiciyi adeta videonun ortasına koyarak sanal bir gerçeklik yaşatıyor.  İzleyici, videoyu bilgisayardan izliyorsa videonun köşesinde çıkan oklar yardımıyla ya da mouse aracılığı ile; telefondan izliyorsa telefonu hareket ettirerek bu 360 derece videoları izleyebiliyor.

360 derece

@pexels

360 derece videoları izlemenin bir diğer yolu da sanal gerçeklik gözlüklerini kullanmak. Video; izleyicinin sanal gerçeklik gözlüğü takılıyken başını aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket ettirmesiyle video içinde kısmi olarak hareket edebilme imkanı sağlıyor.

360 Derece Videoları Kazandırır Mı?

Youtube’daki kanal sahiplerinin izlenme sayısıyla orantılı olarak para kazandıklarını düşünebiliriz. Bu durum için de 360 derece videolar kazanç getirecek güzel bir alternatif oldu. Bu videolar için Youtube’da özel olarak kanallar açıldı ve 360 derece olarak çekilen videolar yayınlandı.

Reklamlarda 360 Derece

360 derece uygulaması reklamlarda da kendini gösterdi. Google’ın reklam hizmeti AdWords, reklam içerikli videoların 360 derece izlenebileceğini açıkladı. Alışılmışın dışındaki bu videolar sayesinde internetten yayınlanan reklamlar bir hayli hareketlendi. 360 derece reklam videoları, ilgili videoların yanında çıkan reklam videolarında yayınlanabileceği gibi, aralarında da yayınlanabilir.

Youtube bu reklam uygulamasına ilk olarak bir alkollü içecek markası olan Bud Light ile başladı. Bu reklamda izleyicinin kendisini bir sokak partisinin ortasında bulması sağlandı.

Bud Light’tan sonra verdiği reklam ile Coca-Cola da büyük bir sükse yaptı. Şirketin verdiği reklamda izleyici, kendini Coca-Cola şişeleri arasında buluyor ve reklamı yaşıyormuşçasına izleyebiliyor.

Bu reklamlar Youtube için önemli bir gelir kaynağı olurken, reklam verenler de pastadan payını alıyor.

Youtube reklamlarının yanında pek çok uygulama da 360 derece görsellerden yararlandı. Sahibinden.com, sitesindeki ilanlarda satılan ürünlerin fotoğraflarını 360 derece uygulamasını kullanarak yayınladı. Web sitesindeki evler ve araçlar hakkında alıcıya daha net bir fikir vererek, bununla birlikte de yükselen müşteri memnuniyeti ile kullanıcı sayısını arttırmaya yöneldi. Yine bu yöntemle New York Times gazetesi, mobil uygulamasında ve web sitesinde yeni nesil videoları kullanarak haber okumayı daha eğlenceli hale getirdi. Böylece de dikkat çekmeyi başardı. Kurumsal markaların bu yöntemlerle ziyaretçi sayılarını arttırarak kazanç elde etmeleri mümkün olacaktır.

360 derece

@pixexid

Sosyal medya uygulamaları da bu yeni nesil videoları kullanma imkanını kullanıcılarına sunmaya başladılar. Facebook’ta 360 derece fotoğraf çekilebilmesi ve yayın yapılabilmesi sosyal medya siteleri arasında rekabet için atılan adımlardan biri oldu adeta. Facebook’un bu hamlesi üzerine Periscope da 360 derece yayın yapabilme özelliğini geliştirdi. Haliyle bu tarz uygulama geliştirmeleri kullanıcı sayılarını arttırmakta ve gelir sağlamaktadır.

360 Derece Reklamların Avantajlar

Bu reklamlar, diğer reklam uygulamalarına göre çok daha fazla dikkat çekmekte. Normal reklamlarda belirlenen süre dolduğu anda “atla” seçeneğine tıklanarak reklam sonuna kadar izlenmemektedir. Fakat 360 derece reklamların izlenme sürelerinin daha fazla olduğu belirlendi. Yukarıda da bahsettiğimiz Coca-Cola’nın Youtube’a verdiği 360 derece reklamının sonuna kadar izlenme oranının diğer reklamlarına göre %36 daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu da, bu reklam uygulamasının markalara büyük avantaj sağladığını göstermektedir.

Peki Dezavantajları?

360 derece reklamlar ilk izlendiği zaman izleyicide merak uyandırıyor ve hatta neredeyse herkes tarafından sonuna kadar izleniyor. Fakat bu başarı hep bu şekilde mi devam edecek? Yine bir reklam türünden bahsettiğimiz için, bir süre sonra diğer reklamlar gibi hemen geçilecek videolar arasında yerlerini alabilirler. Bu reklamların belki de tek dezavantajı bu.

360 derece videoları

@pixexid

360 derece dahil olmak üzere tüm videolu reklamlara yaptığınız yatırımların geri dönüşleri konusunda bilgi sahibi olmak için “Video Pazarlama Aktivitelerine Yapılan Yatırım Fark Yaratıyor Mu?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar