Reklam ve Pazarlama Arasındaki Fark Ne?

reklam ve pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Reklam ve pazarlama, aynı sanılan ama bir o kadar da farklı iki şeydir. Reklam ve pazarlama arasındaki fark, reklamcılığın satın almanızı teşvik etmek için ücretli bir medya yerleşimi olmasıdır. Reklam, belirli bir teknik olarak pazarlamanın bir parçasıdır yani alt dalıdır. Küçük işletmelerde pazarlama ise ürün veya hizmetinizi tanıtmak için çok daha geniş bir faaliyet kümesini ifade etmektedir.

  • Reklam; bir TV reklamı, bir radyo spotu, bir dergi sayfası reklamı, bir gazete sınıflandırması, bir ilan panosu veya bir internet reklamı olabilir.
  • Küçük işletmelerde pazarlama; sosyal medyayı, ücretsiz iş listelerini, stratejik ürün fiyatlandırmasını, tanıtımı, e-posta pazarlamasını, içerik pazarlamasını, arama motoru optimizasyonunu ve daha fazlasını içerir. Ayrıca reklamı da kapsar. Reklam pazarlamanın alt kümesi gibidir.
reklam panolarının reklam ve pazarlama alanındaki yeri

@negativespace

Reklamlar, diğer bazı tanıtım biçimleriyle benzerlik gösterir ve üzerinde kontrolünüz daha fazladır. Küçük işletme reklamları ile ihtiyacınız olan sonuçlara ulaşmanız daha kolaydır, bu sayede daha fazla kullanıcının iletilerinizi görmesini sağlayarak diğer pazarlama biçimlerinin etkisini de artırabilirsiniz.

Reklam ve Pazarlama

Küçük işletmelerde reklamcılık ve pazarlama arasındaki ilişkiyi ve farkı gösteren senaryolar:

• Reklamcılık: Yeni ürününüz hakkında yaratıcı bir reklam geliştirirsiniz. Ardından, o reklamın görünmesini istediğiniz yere yerleştirmek için ödeme yaparsınız. Küçük işletme reklamlarınızın mesajı üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz. Ayrıca nerede göründüğüne dair de kontrolünüz vardır.

• Halkla ilişkiler ve tanıtım: Bir tanıtım ajansının yardımıyla yeni bir ürün lanse ettiniz. Bir medya pazarlaması onu kapsar. Küçük işletme reklamcılığından farklı olarak, hikayenizin nerede görüneceğini veya görünüp görünmeyeceğini kontrol edemezsiniz. Basın bülteninize ve röportajınıza cevap olarak yazdıklarının kontrolü sizde yoktur.

• Bir satış etkinliği: Yeni ürün için mağazanızda özel bir satış promosyonu yapıyorsunuz. İyi bir anlaşma gibi görünmesini sağlamak için promosyonu ve fiyatlandırmayı dikkatli bir şekilde yapın. Daha iyi sonuç elde etmek için satışa dikkat çeken, kullanıcıları ürününüz için mağazaya yönlendirecek reklamlar oluşturun. Etkinliğinizi vurgulamak için reklamsız çalışmak, reklamla çalışmak kadar başarılı sonuçlar vermeyebilir.

• Sosyal medya: Yeni ürününüzü Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal kanallarınız aracılığıyla ortaya koydunuz. Bununla birlikte, yalnızca takipçileriniz ve sınırlı sayıda başka kişi sosyal güncellemelerinizi görebilir. Güncellemeyi görenlerin bazıları da ürünü satın alır.

• İçerik pazarlaması: Düşünce liderliğini geliştirmek, kişisel bir marka yaratmak, şirket markanızı öne çıkarmak, arama motorlarındaki konumunuzu iyileştirmek ve müşterilerle diyalog geliştirmek için bir yöntem olarak, blogunuzda veya diğer sitelerde içerik yazar ve yayınlarsınız.

Küçük İşletmelerde Pazarlama

Yukarıdaki beş durum, küçük işletmelerde pazarlamanın bir parçasıdır. Çoğu zaman bir reklamcılık veya pazarlama durumu değildir. Bunun yerine, reklam ve diğer pazarlama türlerini birleştirerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

İçerik pazarlama ve sosyal medyanın reklamlarla nasıl bir araya getirileceği ve nasıl daha büyük bir etki yaratacağına dair bir örnek:

blog yazmanın pazarlamaya katkıları

@picography

Harika bir blog yazısı yazarsınız. Orada görünürlük elde etmek için onu sosyal medyada paylaşırsınız. Ama ne yazık ki sadece bir avuç insan sosyal medya güncellemenizi veya blog yayınınızı görüyor olur. Yani sosyal medya yayınınızı tanıtmaya karar verdiniz. Mesajınızı binlerce kişi tarafından daha yaygın olarak görülmesini sağlamak, daha fazla sosyal paylaşım almak ve daha fazla satış elde etmek için güncellemenizin kitlesini genişletin veya destekleyin, yani yazınıza bir sosyal medya reklamı yerleştirin.

Küçük İşletmelerde Reklamcılık

Bazıları, reklamcılığın diğer içerik pazarlama teknikleriyle birleştirilmesini POEM (paid, owned, earned media) olarak adlandırır. POEM ücretli, sahip olunan ve kazanılan medya anlamına gelir. Bir içerik pazarlama ortamında, sahip olduğunuz medya yazdığınız blog gönderisidir. Ücretli medya, sosyal medya gönderisi için destektir.

reklam ve pazarlamada sosyal medya paylaşımları

@WilliamIven

Kazanılan medya, diğerlerinin sosyal medya paylaşımınızı daha kapsamlı bir şekilde gördükten sonra paylaştıkları anlamına gelir. Ücretli, kazanılmış ve sahip olunan ortamları kullanma ile ilgili diğer örnekleri incelemek size fayda sağlayacaktır.

Artık küçük işletmelerde reklam ve pazarlama arasındaki farkı ve küçük işletme reklamcılığının diğer pazarlama tekniklerini nasıl büyütebildiğini daha kolay görebilirsiniz.

Küçük işletmeleriniz için ayrıca Küçük İşletmeler için Dijital Pazarlama Fikirleri – 1 ve 2 yazılarımızı da okuyabilir ve taktiklerden faydalanabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar