Reklam Kokan Hareketler – Influencer Pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Reklam Kokan Hareketler – Influencer Pazarlama – Geriye dönüp baktığımızda, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni yeni pazarlama teknikleri gelişmeye ve pazarlamada etkili olmaya başladı. Influencer pazarlama yani etkili pazarlama denilen ve 10 yıl önce başlayan ünlüler, özel bloggerlar aracılığı ile tanıtım yapılması işlemi, markaların yeni stratejilerinden biri haline geldi. Şimdi ise, pazarı etkileyen çok sayıda blogger ve ünlüler bu pazarlama yöntemini doygunlaştırdı. Hatta bu konuda öyle şeylere şahit olduk ki neredeyse influencer pazarlama sahtekarlıkları bile görebiliyoruz.

Influencer (Etkileyici) pazarlama nedir?

Temel düzeyde influencer pazarlama, sosyal medyada bir kitleye sahip olan ve kendi alanlarında uzman olarak görülen etkileyicilerin onaylarını ve ürün sözlerini kullanan bir tür sosyal medya pazarlamasıdır. Influencer pazarlama, etkileyicilerin takipçileriyle oluşturdukları yüksek güven miktarı nedeniyle işe yarar. Yani insanların kendine yakın hissettiği fenomenlerin sözüne güvenmesi ya da bir ürünü o kullanıyor diye manipüle edilmesi durumlarından var olur. Onlardan gelen öneriler, markanızın potansiyel müşterilerine yönelik bir sosyal kanıt işlevi görür.

Influencer Pazarlama Alanının Şu Anki Durumu

2014 yılında Instagram’ın da daha yeni olduğu dönemde bir markanın öne çıkması bugünden daha kolaydı. Instagram’ın özellikli sayfasında gösterilebilecek kadar şanslıysanız veya görünümünüz yeterince belirginse, etkileyici olarak görülme şansınız çok yüksekti. Yeterli marka ortaklığından sonra, bazı fenomenler influencer pazarlamayı tam zamanlı bir kariyere dönüştürdü. Bir çok fenomen ile de böyle tanıştık.

Influencer (Etkileyici) pazarlamanın değeri

Özellikle Instagram influencer pazarlaması iyi bilinen bir strateji olsa da etkileyiciler için büyümekte olan birçok ağ var. Araştırmalara göre, influencer pazarlama sektörünün 2020 yılının ortalarına kadar 10 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Snapchat, YouTube ve TikTok gibi diğer ağların farklı demografik özelliklere sahip kendi etkileyicileri var.

Araştırmalar Influencer Pazarlamanın Etkilerinin Büyüdüğünü Söylüyor

Yapılan bir araştırmada markaların % 89’u, ınfluencer pazarlamadan elde edilen yatırım getirisinin diğer ağlarla karşılaştırılabilir veya daha iyi olduğunu belirtti. Pazarlamacıların % 65’inin 2020 bütçelerini artırmayı planladığını belirtti. Ve şimdi sektörün neresinde olduğumuzu bildiğinize göre, nasıl bir strateji oluşturacağımızı inceleyelim.

Influencer Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Herhangi bir pazarlama taktiği gibi, influencer pazarlama da bir program, hedefleme ve planlama gerektirir. İsteyen herkese veya mevcut arkadaşlarınıza ve tanıdıklarınıza ücretsiz şeyler göndererek stratejik başarı elde edemezsiniz.Herhangi bir strateji de olduğu gibi, araştırma da influencer pazarlamada da ilk adımdır. Önce odaklanmak istediğiniz sosyal ağı seçin. Tek bir sosyal ağda çalışmak stratejinizi odaklamanıza yarayacaktır. Daha sonra diğer ağlara genişletebilirsiniz. Ancak daha yeni başlıyorsanız, bir sosyal medya mecrasına bağlı kalmanız önemlidir. İdeal olarak, markanızın bu ağda zaten bir varlığı olmalı veya onu genişletmeye çalışılmalıdır.

Demografi her ağda değişiklik gösterir;

İçinde bulunduğunuz endüstri, etkileyici bir pazarlama stratejisi uygulamayı planlarken de önemlidir. Güzellik ve moda markaları Instagram ve YouTube da daha çok önem planda yer almaktadır. Video oyunu endüstrisi Twitch’de hüküm sürüyor. Araştırma aşamasında, ilgilendiğiniz etkileyici türlerini inceleyin. Büyük takipleri olan ünlüler için mi gidiyorsunuz? Ya da 2000’den az takipçisi olan mikro-etkileyicilere mi? Belki de 5-10 bin izleyici aralığında bir şey daha çok tercihinizdir. Burada önemli olan doğru etkileyicileri bulmak ve hedef kitlenizi oluşturabilecek kişilerle çalışmaktır.  Potansiyel müşterilerinizi oluşturmak bu anlamda influencer pazarlamada ön plandadır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar