En Popüler Markaların Logo Hikayeleri

logo hikayeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Markaların insan gibi yaşadıklarını Markaların Beş Duyu Organı isimli yazıda incelemiştik. Peki, etkileyici bir marka olabilmek için ne gerekir? Tabii ki kullanıcı ile etkili bir iletişim kurabilmek! Bir markanın kullanıcısıyla arasındaki ilk iletişimi, logosuyla olur. Logo, markalar için hem ilk izlenimi oluşturan hem de duygusal bağı kuran, göz kadar etkileyici bir organdır. Ayrıca markalar, hem pazarda hem de sosyal medyada logosu ile akılda kalır. Bir çeşit imza olan logoların, dünyaca ünlü markalarda nasıl doğup nasıl yaşadığını ve bugünlere nasıl geldiğini merak eder misiniz? Keyifle okumanız için işte dünyanın en popüler markalarının arasından sizin için seçtiğimiz logo hikayeleri.

BMW

Yaygın olarak BMW diye bildiğimiz şirketin tam adı Bayerische Motoren Werke, olup merkezi Munih, Baverya’dır. 1917 yılında Franz Josef tarafından kurulmuştur.

bmw logoLogosu grafik tasarım tarihinde en iyi logo olarak kabul edilir. Amblem, mavi ve beyaz renkte dört kadrandan oluşmaktadır. Bu kadranlar 1. Dünya savaşı sırasında üretilen milis uçaklarının mavi gökyüzünde görünen beyaz pervanelerini betimlediği söylenmektedir.

MERCEDES

Stuttgard, Baden-Württemberg’de, Ocak 1886’da efsanevi motor tasarımcısı Karl Benz tarafından ilk patentli motora sahip olarak kuruldu. Dünyanın en eski otomobil üreticisi ünvanını aldı.

mercedes logoMarkanın logosu ilk olarak, mühendis ve endüstriyel tasarımcı olan Gottlieb Daimler tarafından 1909 yılında kavramsallaştırıldı. Logo “kara, deniz ve havaya hükmetmek” gibi büyük bir anlamı olan, 3 sivri uçlu yıldızdan oluşmaktadır. 1909 yılında 2 adet kullanıldığı görülmüştür.

LEGO

Usta marangoz Ole Kirk Kristiansen, 1932 yılında Billund, Danimarka’da işe,  merdiven, el aletleri, ütü masası ve ahşap oyuncaklar üreterek başladı. Oğlu Godtfred Kirk Christiansen 12 yaşında üretime dahil oldu.

lego logo1934 yılında ise bir isim olarak Danimarka diline ait “LEg GOdt” (“iyi oyunlar”)  sözcüklerinden oluşan LEGO ismini kullanmaya başlayarak bir logo tasarladı.

SIEMENS

Logo hikayeleri arasında en ilginç olanı diyebiliriz. 1847 yılının Ocak ayında Werner von Siemens tarafından kurulan Alman menşeili firma, elektronik, elektrik mühendisliği, otomasyon, ev aletleri ve sağlık ile ilgili çeşitli ürünler üretmektedir. Yıllar içerisinde fazlaca değişikliğe uğrayan amblemi dünyada en çok bilinen logolar arasındadır.

siemens logoİlk logosu 1899 yılında, firmanın ilk ismi olan “Siemens & Halske” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir monogramdı. Yıllar içerisinde hem firma isminde hem de logoda çeşitli değişiklikler olduğunu görüyoruz.

PEPSI

Farmakolog Caleb D. Bradham tarafından 1893 yılında formüle edilerek üretilmiştir. Ağustos 1898’de “Pepsi-Cola” ve daha sonra 1961’de “Pepsi” olarak tescillenmiştir.

pepsi logo1898 yılında Brandham tarafından Pepsinin ilk logosu tasarlanmıştır. 1950 yıllarında ise ülkedeki savaş karşıtı çabaları ölümsüzleştirmek adına logoya kırmızı, mavi ve beyaz renklerini eklemiştir.

McDONALD’S

Şirket, 1940 yılında Richard ve Maurice McDonalds’ın sahibi olduğu ve işlettiği bir barbekü restoranı olarak Oak Brook, Illinois, ABD merkezli olarak başladı. Şimdi 119 ülkede günde 68 Milyon müşteriye servis yapıyor. McDonald’s logosu tarihin en popüler amblemi olarak kabul edilir. Hatta Amerikan kültür emperyalizmi ile bağdaştılırdığı için küresel hakimiyetin bir işareti olarak da kabul edilir.

mcdonalds logo1960larda Jim Schindler tarafından tasarlanan logoya meşhur M harfinin dahil olması, yürüyen hamburger standını ayakta tutmak için kullandıkları kemerlerin M harfine benzemesi ile gerçekleşmiştir.

COCA-COLA

Logo hikayeleri deyince en çok merak edilenler arasında Coca-Cola mutlaka vardır. 19.yüzyılın sonunda Jhon Pamberton tarafından formüle edilerek ilk patentli ilaç olarak satılan Coca-Cola’yı 1887 yılında Asa Griggs Candler satın aldı ve dünyanın en meşhur içeceği haline getirdi.

coca cola logoLogonun en eski hali 1885 yılında John Pemberton’un yardımcı ve muhasebecisi Frank Mason Robinson tarafından tasarlandı. Jhan Pemberton, kolanın adını aldığı bitkinin orijinal isminde bulunan “K” harfini, el yazısı ile oluşturulmuş logoda harika duracağını düşündüğü için “C” harfine çevirmiş ve bugün bildiğimiz Coca Cola logosu haline getirmiştir.

STARBUCKS

Jerry Baldwin, Gordon Bowker ve Zev Siegl tarafından Mart 1971’de kurulan kahve devi firmanın merkezi Seattle, Washington’dur. Günümüzde, 62 ülkede yaklaşık 20.891 mağaza ile dünyanın en büyük kahve zinciridir. Logosu tarihin en popüler ve anında tanınan logolarından biri olarak kabul edilir.

starbucks logoİlk logo 1971 yılında tahtadan imal edildi. İki kuyruklu denizkızı, gücü ve baştan çıkarıcı kaliteyi temsil ediyordu. 1987 de Howard Schultz tarafından satın alındıktan sonra logo basitleştirdi. Denizkızının göğüsleri saçları ile kapatıldı, yeşil renk ile tazelik ve eşsizlik vurgulanmak istendi. İleriki yıllarda ise ilk önce göbeği kadraj dışında kaldı, sonra da Starbucks’ın adını taşıyan daire kaldırıldı.

MICROSOFT

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Microsoft 1975 yılında Paul Allen ve Bill Gates tarafından Redmond, Washington, Amerika’da kurulmuştur.

microsoft logoLakabı “harika” olan ilk logosu 1975 yılında oluşturuldu. Bu logoda 70’li ve 80’li yılları hatırlatan disko ışıklarına benzeyen geçişler kullanılmıştı. İkinci versiyonunda ise şirket adı yeşil zemin üstünde koyu harflerle vurgulanmıştır. “O” harfi ise asıl beğeniyi toplayan “Blibbet” adını almış ve bu şekilde çok fazla hayran toplamıştır.

APPLE

1 Nisan 1976 yılında kurulmuş olan firmanın ilk logosunu Ranold Wayne, Isaac Newton’un yerçekimi kanununu bulmasına sebep olan elmadan ilham alarak tasarlamıştır.

apple logoSonraki renkli ve ısırılmış şekilli elma logosunu ise Rob Janoff, bilgisayarın babası olan Alan Turing’in siyanürle zehirlenmiş bir elma yiyerek intihar ettiği efsanesini ve markanın, bilgi teknolojilerinde renklerin doğuşunu temsil ettiğini totemini birleştirerek tasarlamıştır.

GOOGLE

Google dünyanın en büyük arama motorlarından biri. Merkezi Mountain View, California’da bulunan şirket, 1998’de Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulmuştur. İlk kurulduğunda orijinal ismi “BackRub” olan Google’ın şimdiki logosunu Ruth Kedar tasarladı.

google logoGoogle Doodle ismi ile  doğaçlama olarak sürekli yenilikçi tasarımlar hazırlamaya, Dennis Hwang ve ekibi 1999 yılında başladı. Şimdiye kadar 1500’den fazla doodle tasarlanmıştır.

BONUS:

ADGAGER

Logo hikayeleri yazısında yazılması gereken elbette bir marka daha var. Adgager logosunun ilham ve anlamı, marka danışmanı Eren Yağmuroğlu tarafından hayat bulmuş. Bugün, çok eskilere dayanan bir geçmişi olmasa da, bundan 50 yıl sonra logonun nasıl evrimler geçirdiğini yine blog sayfamızdan okuyabilirsiniz. Belki bu yazıya da bir link vermiş ve nostalji yapmış oluruz.

Adgager logosuLogonun anlamı hepimizin tahmin ettiğinden daha derin. Newyork’lu ressam Jean-Michel Basquiat’ın, “Head” eserinin taşıdığı renkler ve kendisinin oluşturduğu akımın ideolojisi, logomuzun hayat bulmasında başlangıç noktası olmuştur. Kurallara uymayıp, hayatta kör aksak giden bir şeyleri değiştirmek isteyen Basquiat, aslında tam bizim yapmak istediğimiz gibi dünyayı değiştirmeye çalışmıştır. Logo üzerindeki elementler ve renkler fikri, aklı, zekayı ve farklı tonlarda yapılan eleştirileri simgeler. Baktığında gördüğün ve gördüğünü yakıştırdığın tüm güzellikleri içinde saklar, tamamen Gager’dır ve tamamen bize özeldir, Adgager’dır.

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar