Pazarlamada Hikaye Anlatımı ve Kullanılacağı 5 Yer

Paylaşmayı unutmayın.

İnsanlar genel olarak satış işinden nefret ederler. Özellikle bu işe yeni girenler. Birini rahatsız etmek, öğrenmek istemediği şeyleri satış yapabilmek için karşısındakine anlatmaya çalışmak vb. durumlar insanları satış işinden uzaklaştırır. Ancak gelin görün ki satış, iş için çok önemlidir; iş para kazanmak için çok önemlidir ve para hayat için çok önemlidir.

Mesele şudur: İnsanları rahatsız etmeden ve satışa çıkmadan nasıl daha fazla satabilirsiniz? Bugün artık birçok şirket büyümek için ve konumlarını korumak için güvenilir olmayan satış taktiklerini bıraktılar. Bunun yerine insanlarda güven ve sadakat duygusu oluşturan hikaye anlatımına yöneldiler. Hikaye anlatımı, siz ve potansiyel müşteriniz arasında bir açık kapı ve bir bağlantı hattı sağlar. Yani daha fazla güven ve sadakat kazanmak istiyorsanız ve müşteri tabanına sahipseniz iki kolla hikaye anlatımından destek almaya başlayabilirsiniz.

İşte pazarlamada hikaye anlatımını kullanabileceğiniz 5 yer:

sosyal medyada hikaye anlatımı

@rawpixel

1 – Sosyal Medya Hesaplarınız

Başlangıcı, ortası veya sonu olan yazılı veya kaydedilmiş bir hikayenizin olmasına gerek yok. Bunun yerine şirketinizin yardım ettiği veya desteklediği insanların yaşam biçimlerinin devam eden bir hikayesi olabilir.

Örneğin, son zamanlarda sıkça rastladığımız gibi ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kullanan gerçek kullanıcıların fotoğraflarını, mesajlarını, sizinle paylaştıkları hayat tarzlarını vb. takipçileriniz ile sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Hedef, ürününüzü veya hizmetinizi mutlaka satmak değil, insanların markanızın teşvik ettiği hayat tarzı ile kendilerini öngörmelerine yardımcı olmak, insanlara yardımcı olmak ve akıllarında yer edinmektir.

blog sayfalarında hikayeleştirme

@nickmorrison

2 – Blog Sayfanız

Blogunuzda yayınlayacağınız hikayeler,  mutlu müşterilerinizin hikayeleri olabilir ya da işinizin hikayelerinden birisi de olabilir.

Örneğin; öğretmenler  bir şeyi açıklamak veya öğrettikleri bir konuyu incelemek için hikayeler kullanırlar. Aynı şekilde markanız için de hikaye anlatımı, blog yazılarınızın okunması için daha okunaklı ve dikkat çekici bir yol olacaktır.

Blog yayınlarında hikaye anlatımına en iyi örneklerden biri de Copyblogger’ın blogunda bulunabilir. Makalelerine başlamadan önce okuyucuyu makalenin içinde çekebilmek için başlangıcı hikaye anlatımı ile başlatırlar.

hakkımızda kısımında hikaye kullanımı

@rawpixel

3 – Web Sitenizin “Hakkımızda” Sayfası

İnsanlar ile etkileşimde bulunmak ve kalıcı bir izlenim bırakmak istiyorsanız, hikayenizi anlatabileceğiniz elinizdeki en önemli yerlerden birisi de web sitenizdeki “Hakkımızda” sayfanızdır. Her şeyden önce, hikayeniz sizi diğer tüm markalardan ve kişilerden ayıran ve farklı kılan tek şeydir. Kalıcı bir izlenim bırakabilmek için “Hakkımızda” sayfanızda anlatacağınız hikayenize gerekli önemi göstermeniz gerekmektedir.

e-posta pazarlamacılığında hikaye kullanımı

@samuelzeller

4 – E-posta Pazarlamacılığı

Derek Halpern şimdilerde e-posta pazarlamasında en iyilerden. Neden mi? Bir ürün lanse edeceği zaman size ürünün özellikleri veya avantajları hakkında bilgi dolu bir e-posta göndermez. Size ürünün hikayesini gönderir.

Örneğin; çevrimiçi kurs oluşturma yazılımını başlattığı zaman, başkalarının işlerini kurmak için kursları nasıl kullandıklarına dair bir dizi e-posta göndermektedir. Bu hikayelerde, insanların kendi işlerini kurmak için karşılarına çıkan engellere ve itirazlara karşı neler yaptıklarına da değinmektedir. Böylece bu hikayeleri okuyan kişi, bu kurslara başlarken karşılaştığı engeller ve itirazlarla sadece kendisinin başa çıkmak zorunda olmadığını ve bunların aşılabileceğini görerek, bahanelerinden sıyrılmış oluyor.

reklamlarda hikaye kullanımı

@denysnevozhai

5 – Reklamlarınızda.

Reklam nerede olursa olsun genelde pahalı bir seçenektir ve şirketler bu yüzden reklamlarında direkt olarak ana konuya değinirler ve harekete geçirici mesajlarını verip, reklamlarını sonlandırırlar. Ancak reklamlar, hikayeler içerdiğinde çok daha güçlü olabilirler. Örneğin, Treehouse adlı şirket reklamları ile muhteşem işler ortaya çıkartıyor. Web sitelerinde “Stories” kısmı var ve burada bulunan başarı hikayeleri ile Facebook ve diğer mecralarda reklamlarını oluşturuyorlar.

Kısacası insanlarla bağ kurmak istiyorsanız onlara, kendilerini bulacakları, özdeşim kuracakları bir hikaye anlatın. Farkı göreceksiniz!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar