Kaptan Jack Sparrow’dan 7 Pazarlama Taktiği

Johnny Depp

Paylaşmayı unutmayın.

Müthiş bir yeteneğe sahip olan Johnny Depp’in hayat verdiği Kaptan Jack Sparrow, hepimizin hayran kalarak izlediği bir karakter. Hareketleri, harika jest ve mimikleriyle süslediği konuşmaları hepimizi kendine hayran bırakıyor.

Kaptan Jack Sparrow

Peki, Karayip Korsanları’nın baş korsanı, muhteşem Kaptan Jack Sparow’un pazarlamacılar için bir öğretmen olacağı aklınıza gelir miydi? Bizce gelmeliydi. Çünkü iddia ediyoruz ki her hareketini bayılarak izlediğimiz Sparrow harika bir pazarlamacı!!

Bunu kanıtlamak için tek bir soru soracağız: Karayip Korsanları dendiğinde aklınıza kim geliyor? Bingo!

Ancak bunun ötesinde sıralayacağımız bazı özellikleri ile işimize yarayacak taktiklere sahip. Öyleyse şimdi tüm pazarlamacılara ilham verecek Sparrow taktiklerini sizlerle paylaşalım ve izleyeceğimiz videolar ile özlemimizi gidermeye çalışalım.

1 – Markanızı Kötüleyen Reklamlarla Başa Çıkma

Serinin “Kara İnci’nin Laneti” filminden bir sahne ile başlayalım:

Kaptan Norrington: Sen kesinlikle duyduğum en kötü korsansın!

Kaptan Jack Sparrow: Ama adımı duydunuz.

Taktik: Olumsuz görünen durumlarda bile yararınıza olabilecek şeyleri görmek için zihninizi eğitin!

Başkaları sizi yıldırmaya çalışırken cesaretinizi kaybetmeyin. Özellikle sosyal medya üzerinden markanızın itibarını zedeleyecek, sizi kötüleyen reklamlara karşı hızlı bir şekilde hareket etmelisiniz. Her şey bunlara nasıl tepki vereceğinize bağlı. Olumsuzlukları lehinize çevirin. Sizi kötüleyen bu reklam potansiyelinin nereden kaynaklandığını, problem haline dönüşmeden önce neler yapabileceğinizi anlamaya çalışın. Sonra bum!

2 – Konuşmakla Kalmayıp Eyleme Geç (Eylemler sözcüklerden daha yüksek sesle konuşur.)

Yine “Kara İnci’nin Laneti”nden geliyor:

“Geçerli olan kurallar şunlardır: Bir adamın yapabilecekleri ve yapamayacakları.”

Taktik: Hedefinize ulaşmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin!

Her şeyin yapabildiğiniz ya da yapamadığınız şeylerle ilgili olduğunu bilmelisiniz. Bakınız Kaptan Sparrow hedefinin ne olduğunu (Tortuga‘ya ulaşmak) ve ayrıca gemiyi kendisi alamayacağı için Will Turner‘a ihtiyacı olduğunu da biliyordu. Basit olmalı…

Markanızın hedefine ulaşması için kullanacağınız planlama ve taktiklerin işe yarayıp yaramayacağını görmek için büyük resme bakın. Gerçekleştirebileceğiniz bir eylem seçtiniz ancak bu markanızın hedefini karşılamıyor. Sizce bu eylemi sürdürmek doğru bir yaklaşım mı? Hiç sanmıyoruz.

3 – Mükemmel Anın Gelmesini Beklemeyin

Yine bir “Kara İnci’nin Laneti” sahnesi:

“Mükemmel anın gelmesini beklediysen, bu kadardı!”

Taktik: Kusursuz anı bekleyemeyin, o an şimdi!

Doğru pazarlama hamlesini yapmak için sabırla mükemmel anı bekleyenlerden misiniz? Doğru anda doğru hamleyi yapacak ve 10 dakikada milyonlar kazanarak bir gecede milyoner olacaksınız öyle mi? Öyle bir an olduğunu hiç sanmıyoruz.

“Mükemmel an” diye bir şey yoktur. Hemen harekete geçmelisiniz! Rüzgara karşı dikkatli olun ve maceraya yelken açın! Elinize geçen her fırsatı değerlendirin ve mükemmeli beklemeyin. Biri mutlaka işe yarayacaktır.

4 – Hedef Belirleyin

“Kara İnci’nin Laneti”nden (İnciler bitmiyor):

“Nereye istersek gideriz. Gemi budur işte. Sadece omurga, gövde, güverte ve yelkenler değildir. Bir geminin buna ihtiyacı vardır. Ama bir gemi… Siyah İnci aslında özgürlüktür.”

Taktik: Başarının zaman aldığının farkına varın.

Sizi hedefinize yaklaştıracak ayarlamalar yapmalı ve istikrarlı bir şekilde yol almalısınız. Kaptan sizsiniz rüzgarı arkanıza alıp doğru manevraları yaparak akıntıya kapılmadan ilerleyin. Özgürlük, istediğiniz herhangi bir şeyi yapmanızdır. Becerileriniz ile ve sıkı bir çalışmayla zirveye çıkabilirsiniz. Jack Sparrow’un pusulasını da aklınıza getirin!

5 – Soyut Değerleri Göz Önünde Bulundurun

“Kara İnci’nin Laneti”nden:

“Tüm hazineler gümüş ve altından meydana gelmez dostum!”

Taktik: Hazineniz markanızın ne anlama geldiği olsun!

Şirket değerleri ya da piyasa değeri iki bölümden meydana gelir: Nakit akışı ve kazanç gibi maddi değerler ve maddi olmayan değerler. Maddi olmayan değerlerin temelinde, şirketin gelecekte büyüyeceği üzerine verdiği sözü tutup tutamayacağı yönünde oluşan pazar algısı yer alır.

Var olan bir işletmenin saygınlığı maddi olmayan bir değerdir. Bir marka olarak öz değerlere sahip olmalı, çoğulculuğa düşmemelisiniz. Çünkü saygınlığınız yansıttığınız anlama ve bütünlüğünüze bağlıdır.

6 – Alternatif Çözümler Bulun

“Ölü Adamın Sandığı” filminde diyor ki:

“Anlaşmak varken neden savaşalım?”

Taktik: Hayalleriniz üzerine pazarlık etmemeniz gerektiğini ve hayallerinizin, sizi zirveye taşıması için özgür olmaları gerektiğini unutmayın!

İnsanlar sizi zayıf düşürmek için ilk olarak savaşmayı seçerler. Bu savaş, fiziksel bir mücadele değildir. Bu mücadele, tutarsız ve düşünülmeden yapılan gevezeliklerden oluşan, kafanızı karıştırmaya çalışan bir sarmaldır.

Ancak Jack Sparrow düşünce insanıdır; komik görünse de hareketleri ve konuşmaları çoğunlukla saçma sapan da olsa itiraf etmeliyiz ki hedefini hiç şaşırmıyor. O; harika bir planlamacı, stratejist ve harika bir uzlaşmacı! Çünkü o, tüm hamlelerini planlamış durumda.

Sparrow gibi olun, hayallerinizin peşinden gidin ve her şeyinizi önceden planlayın.

7 – Gelişime Açık Olun

“Gizemli Denizler” filminde Kaptan Sparrow der ki:

“Herkes bunu gördü mü? Çünkü bir daha yapmayacağım!”

Bu fazlasıyla şu demek oluyor: Hayatta tekrar yapılmaması gereken bazı şeyler vardır. Özellikle de hatalarınız.

Taktik: Rakibinizi tanıyın, sonraki hareketini bekleyin ve bunun için hazır olun.

Diğer yandan yenilik sadece ürün tasarımıyla ilgili olmayıp işin kritik bir parçasıdır. Stratejik yenilik, beklenmeyen pazar hareketlerini ve rakiplerin hareketlerini tahmin ederek yön değiştirmeyi içermektedir. Stratejik planlamada başarı, çoğu kez sürprizlerden gelir.

“Size bir kez zafer kazandıran taktikleri tekrar etmemeli, yöntemlerinizin sınırsız bir şekilde düzenlenebilmesine izin vermelisiniz.” (Sun Tzu/ Savaş Sanatı)

Son olarak söylemeliyiz ki bir yıldırımın bir yeri iki kez vurması pek olası bir durum değil (Biz söylemiyoruz, bilim söylüyor). Yani aynı taktiğin aynı sürprizi iki defa (en azından aynı pazardaki rakibe karşı) yaratması pek mümkün değildir.

Evet bunlar değerli taktikler çünkü korsanların korsanı Kaptan Jack Sparrow‘dan geliyor! Onun sırtının yere değdiğini hiç gördünüz mü? Biz görmedik.

Bu da bizden:

Taktik: Pusulanız, Sparrow pusulası yani kalbiniz olsun!

Kaynak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar