Pazarlama Sektöründe Başarı Mı? Kadınlar Kitabını Yazar!

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama sektöründe başarı, on yıl önce ve hatta beş yıl önce başarı olarak adlandırdığımız şeylerden çok farklı. Yeni yolların denenmesi ve yaratıcılık için daha fazla yolun olması, bu değişimi tetikleyen unsurların başında geliyor. Bugün ise pazarlamada başarı; uzun dönemde marka yaratmak hakkında stratejik olarak düşünürken kısa dönemde taktiksel inisiyatifleri dengelemeyi gerektirir. Yani günümüzde pazarlama alanında başarılı olmak istiyorsanız bütün yükü omuzlamak yerine gerekli yerlerde sorumluluğu paylaşmalı ve bir strateji geliştirmelisiniz.

Pazarlama alanında lider pozisyonlardaki kadınlar için ise başarının yörüngesi biraz farklılaşıyor. Şöyle ki, çoğu sanayi alt sektörü için kadınlar tarafından yürütülen üst yönetim rolleri sadece %25 ile sınırlı kalıyor. Bunun örneklerini reklamcılık, reklam teknolojileri, medya ve daha birçok alanda görebiliyoruz. Kendilerini profesyonel olarak tanımlayan kadınlar, daha sessiz meslektaşları ile karşılaştırıldıklarında çoğunlukla “talepkar” olarak yorumlanıyor.

Başlıkta yazmış olduğumuz gibi her sektörde yollarında başarıyla yürüyen kadınlar, pazarlama sektöründe başarılı olmanın da kitabını yazabilirler. Biz burada, yapılan gözlemler ışığında, uluslararası markaların üst kademelerinde çalışan kadınları başarıya götüren dört adımı inceliyor olacağız.

Başlıyoruz…

1.Sistemli Düşünme

Sistemli düşünme için bir bilgi altyapısı ve bir hedef olmalıdır. Ulaşmak istenilen hedefe giden yolda bir plana bağlı kalmaksızın dağınık bir biçimde ilerleme bir seçimdir. Fakat o yolda iyi bir sistematik ile ilerlemek, hedefe hem daha hızlı hem de daha verimli bir biçimde ulaşmaya imkan tanıyacaktır.

Sistemli düşünmek rasyonel düşünüp rasyonel planlar yapmaktır. Hayal kurmak çok önemlidir ve herkesin hayalleri olmalıdır. Ancak planlar yaparken gerçekçi olmak gerekir. Gerçekçi planlar yaparak sistemli düşünme yoluyla başarının kapısını aralamış oluruz.

2.İş Tanımının Ötesine Geçmek

Başarılı kadın liderler için gerek yeni bir girişim başlatmak gerekse bir projeye dahil olmak için görev çağrısının ötesine geçmek risk almak anlamına gelmektedir.

Verilen görevi yapmak ile o görevi, aldığın inisiyatifle daha verimli bir şekilde yapmak farklıdır. Tabii ki bazen mükemmele ulaşmak isterken kötüye doğru yol alınabilir. Ancak başarılı kadınların ortak özelliği, verilen görevi ya da üstlendikleri görevi anlatılanın ötesinde risk alarak güzelleştirmeleridir. “Kadın eli değmesi” deyimi iş dünyasında da bu şekilde kendini göstermektedir.

3.Yeni Şeyler Denerken Korkusuz Olmak

İnsanlık tarihinde, hedefine korkuyla yol alarak ulaşmaya çalışan hiçbir insan başarıya ulaşamamıştır. Tarihte olduğu gibi günümüzde de hep risk alanlar, korkusuz olanlar konuşulur. Bu yüzden başarısız olma korkusuyla yeni şeyleri denemekten kaçınılmamalıdır. Bunun yerine hedefe odaklanmalı, sonunda başarısız olunduysa da bunu tecrübe hanesine yazarak yola devam edilmelidir.

 

Denemezsen hiçbir şey değişmeyecek fakat, denemeye devam edersen daha güzel şeylerin olma ihtimali hep olacak. Zira zamanında Coco Chanel böyle düşünmeseydi, belki hayatımızda moda diye bir kavram olmayacaktı. Aynı şekilde Helena Rubinstein vazgeçip çalışmayı bıraksaydı belki de kozmetik kavramı ile hiç tanışmayacaktık. Mark Twain’in de dediği gibi “Gemi limanda güvendedir ama gemiler limanda beklemeleri için yapılmaz!”.

4.Cesur Seçimler Yapmak

Seçim yaparken kendinden emin olan ve daha cesur kararlar alan kadınların –özellikle pazarlama gibi bir sektörde- daha başarılı oldukları su götürmez bir gerçek. Zira kolay olanı seçenler değil, cesur seçimlerin sahipleri konuşulur ve büyük başarıyı yakalarlar.

 

kadınlar

Pazarlama sektöründe “hayır” kelimesini bir cevap olarak kabul etmeyen kadınlar, erkeklerden cinsiyet eşitliğine vurgu yapan sözler duydukça daha mutlu oluyorlar ve başarılı olmak için daha çok çaba gösteriyorlar. Halihazırda pazarlama dünyasının tarihsel gelişimine bakıldığında, kadınların sektör içindeki varlıklarının ve başarılarının artışını görmek mümkün.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar