Pazarlama Otomasyonu Nedir?

pazarlama otomasyonu

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde işletmelerin temel yapılarından biri pazarlamadır. Bir işletme, en mükemmel ürün veya hizmeti ortaya çıkarsa da pazarlamadığı sürece kendine katkı sağlayamayacaktır.

Tarihler ilerledikçe pazarlama yöntemleri daha da değişerek işletmeler arasında soğuk savaş yaşanmasına sebep olmuştur. İşletmeler, soğuk savaş stratejilerini; kendilerine, ürünlerine ve müşterilerine fayda sağlayabilecekleri şekilde oluştururlar. Bu stratejiler aynı zamanda onların pazarlama metotlarını meydana getirir.

Bugüne kadar birçok pazarlama metodu bulunup uygulanmıştır. Bu metotlar arasında şüphesiz pazarlama otomasyonu; en kolay şekilde, doğrudan ve az masraf ile çok kazanç elde edilmesine imkan sağlayan metottur.

Pazarlama Otomasyonu“nu daha iyi anlamak için öncelikle “otomasyon” kavramını anlamalıyız.

Otomasyon Nedir?

Otomasyon, kelime anlamı olarak insan emeğinin makinelere doğru kaydırılmasıdır.

İnsan hatasının, üretim ve hizmet sektöründe büyük yer edindiğini biliyoruz. Büyük firmalara ve fabrikalara bakınca da makineler yardımıyla hata oranının azaldığını ve insan faktörünün makineleri kullanma ve bakımını yapma tarafına kaydırıldığını görürüz.

makine

@MustangJoe

Pazarlamaya otomasyon eklenmesi insan elinden çok makinelerle yapılan bir sistem olarak görülse de aslında gerçek öyle değil. Çünkü makineler yardımıyla en doğru bilgi, insan emeğinin desteğiyle harmanlanması ve yönetilmesi ile oluşur.

Pazarlama Otomasyonu nedir?

Pazarlama otomasyonu; hedef kitleniz ile doğru platformda ve uygun içerikle iletişim kurmanızı sağlayarak satın alma sürecinin hızlı şekilde tamamlanmasına yönelik bir pazarlama yöntemidir.

Pazarlama otomasyonu, şirketler için fırsat eşitliği getirmiştir. Bunun anlamı; küçük bir şirket veya büyük bir şirket olabilirsiniz ama internet ortamında herkes eşittir. Pazarlama otomasyonu sayesinde doğru müşteri kitlesine ulaşıp, doğru kampanyalar yaparak istediğiniz karı elde edebilirsiniz.

Pazarlama Otomasyonunun Avantajları Nelerdir?

Yeni Üyelik Kazanabilirsiniz

Sitenize girmiş herkes potansiyel müşteridir. Bu kişileri üye olmaya sevk edebilir ve ihtiyacınız olan bilgileri alarak sadık müşteri durumuna getirebilirsiniz.

website, üyelik

@fancycrave1

Üye olmaya sevk etmenin birçok yolu bulunur. Bunlar arasında en yaygın olanları; sitenize girenlerden üye olanlara özel kampanyalar yoluyla fayda sağlamak olabilir. Faydalı bilgiler ve blog yazıları paylaşmak müşterilerinizi geliştireceğinden işletmenizi takip etmek isteyeceklerdir.

Sayfa Trafiğinizi Arttırabilirsiniz

Uzun zamandır sitenize uğramayan müşterileriniz veya müşteri potansiyeli olan kişilere özgü kampanyalar düzenleyerek, bu kampanyaları da mail adreslerine yollayıp onları sayfanıza yönlendirerek sayfa trafiğinizi artırabilirsiniz.

Alışveriş Oranını ve Müşteri Memnuniyetini Artırabilirsiniz;

Alışveriş yapan kişilerin büyük bir kısmı alışverişi yarıda bırakıyor ve çoğu ise tamamlamıyor. Pazarlama otomasyonu sayesinde alışverişin hangi kısımda bırakıldığını ve neden bırakıldığını görerek, müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Böylece sorunları çözüme kavuşturabilir ve hatta müşterilerin çoğu aynı kısımda alışverişi bırakıyorsa bu konunun nedenlerini arayabilirsiniz.

Müşteri odaklı bir pazarlama metodu olduğu için her ürün veya hizmet satışından sonra müşterilerinize kısa anket gönderebilir; ürün hakkında yorumlarını alarak hizmet kalitenizi arttırabilirsiniz.

Müşterilerinize Özel Olduklarını Hissettirebilirsiniz

Müşterilerinizi; doğum günleri, anneler günü, babalar günü gibi özel günlerde “müşteriye özel kampanyalar” yaparak sadık hale getirebilirsiniz.

Doğru Hedef Kitlesi ve Doğru Platformla Kazancınızı Arttırabilirsiniz

Tüm pazarlama yöntemleri açısından önemli olan aşama, doğru hedef kitlesine doğru platformda seslenmektir.

pazarlamada doğru hedef kitle

@skeeze

Doğru hedef kitleyi, ürettiğiniz ürün veya hizmeti satın alacak kişilerin; yaş, cinsiyet, ekonomik durum, coğrafi konum ve bunun gibi birçok bilgi ışığında oluşturmalısınız. Doğru hedef kitle, zaman ve para kaybını önlerken, doğru kişilere kendinizi tanıtmanızı sağlayacaktır.

Doğru Platformu Bulun

Çok kanallı pazarlama yöntemi ile işletmenize en uygun sosyal mecraları seçerek müşteri portföyünüzü genişletebilirsiniz.

pazarlama platformları

@LoboStudioHamburg

Pazarlama otomasyonu, kısacası insanlara değer verip onları anlamaya yönelik bir pazarlama girişimidir. Bu yöntemler doğrultusunda, küçük firmalar fırsat eşitliğinden yaralanacak ve büyüyecektir. Bu yolla hem firmaların hem de insanların fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar