Pazar Araştırması Yapmak ya da Yapmamak!

Paylaşmayı unutmayın.

Mekan fark etmeksizin tüketicilerin kalplerini ve zihinlerini (duygusal olarak cüzdanlarını) yakalayacak, onları esir edecek bir ürün fikriniz var… Belki de kimse tarafından akıl edilememiş, umutsuzca ihtiyaç duyulan bir hizmet aklınıza geldi… İşte şans kapınızı çaldı! Çekinmeden, geriye bakmadan ileri atılma zamanı! Durun! Vitesi artırmadan önce yapmanız gereken bir şey var: Ürününüzün veya hizmetiniz için bir pazar olup olmadığını belirlemek. Tabii bununla da kalmıyor, varsa ince ayar gerektiren şeyleri de saptamanız gerekiyor. Ne yapmalıyım, diye soruyorsunuz değil mi? Çok basit! Pazar araştırması.

pazar araştırması

@parentmap

Birçok işletme olumsuz geribildirim almaktan korktuğu için ürün geliştirme sürecindeki bu önemli adımı görmezden gelir. Onlar ürünlerinin veya hizmetlerinin kusursuz olduğuna inanmak isterler ve öyle kabul ederler. Bir diğer grup işletme de piyasa araştırmasını es geçiyor çünkü pahalı olduğunu düşünüyor. Hak veriyoruz, başlangıç maliyetlerine ayrılacak bütçenin pazar araştırması için kullanılması elbette kolay değil ancak pazar araştırması ile ürününüz kazanacaktır ve kaymağını mutlaka alacaksınızdır. Ürününüzü idama mahkum etmeyin!

Pazar Araştırması Yöntemleri

Pazar araştırması yürütülürken birincil ve ikincil olmak üzere iki tür veri toplanır. Birincil veriler, potansiyel müşterilerden gelen bilgilerdir. Bunlar doğrudan kaynaktan gelir ve anketler, odak gruplar vb. yöntemlerle elde edilebilir. İkincil veriler ise devlet kurumları, ticaret dernekleri ve yerel ticaret odanız gibi kuruluşlardan istatistik, rapor, çalışma ve diğer verileri toplamayı içerir.

İkincil Araştırma

Araştırmaların büyük çoğunluğunu ikincil araştırma oluşturur. Pazar araştırması için çok para harcarken artınız girişimcilerin ücretsiz bir şekilde temin edilebilmesidir. Başlamak içinse yerel kütüphane ve İnternet iyi birer mecra. Buralarda işletmeniz için iyi referanslar elde edeceksiniz. Devlet istatistik özetleri de tüketici pazarına ilişkin bilgiler edinmek için sizleri bekliyor.

ikincil araştırma yöntemleri

@DariuszSankowski

Dernekler

İşletmenizin kayıtlı derneğe bağlı diğer işletmeler ile görüşmek, bölge veya müşteri tabanı ile ilgili kayıt dışı bilgiler elde etmek için en değerli yöntemlerden biridir. Sektörünüzle alakalı derkenleri araştırın, çoğu dernek ücretsiz bilgi sağlayacaktır. Ayrıca şuanki ve gelecekte oluşacak eğilimler ve satın alma modelleri ile ilgili bilgi edinmek için de derneklerin yayınlarını takip edebilirsiniz. Her yıl çıkarılan yeni dergileri ve bültenleri kaçırmamalısınız!

Devlet Rehberliği

Devlet kurumları piyasa araştırmalarının paha biçilmez bir kaynağıdır, çoğu ücretsizdir. Hemen hemen her ilçe hükumeti, nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki dağılım ve rakamları yayınlamaktadır. Bu yayınlar ile nerede ne kadar insan yaşıyor öğrenebilirsiniz. Bu noktada azalan, durgun veya küçük nüfuslu bölgelere dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü ürününüzün veya hizmetinizin ihtiyaç duyduğu şey genişleyen nüfusa sahip bir bölge!

Haritalar

Ticaret alanlarının haritaları ticaret odaları, ticaret geliştirme komisyonları, endüstriyel kalkınma kurulları ve yerel gazete ofislerinden edinilebilir. Bu haritalar ile bölgelerin erişilebilirliğine hakim olmanıza yardımcı olur. Erişim, pazar alanınızın sınırlarını belirlemesinde önemli bir noktadır.

ticari haritalar

@piviso

Liseler ve Üniversiteler

İşletme bölümleri “gerçek dünyada” çalışmak, bilgi toplamak ve mastafsız bir araştırma yapmak için can atan öğrencilere sahiptir. Ayrıca işletme okulları uzmanlar açısından büyük bir kaynaktır. Birçok işletme profesörü danışmanlık yapmaktadır ve bazıları ücretsiz pazarlama, satış, stratejik planlama veya finansal bilgi sunmaktan mutluluk duyacaktır.

Kuruluş Toplulukları

Yerel ticaret odaları veta iş geliştirme ajansları yararlı bilgi kaynaklarıdır. Yer seçimi, demografik raporlar ve yerel işletme dizinleri sizler için ücretsiz olacaktır. Ayrıca pazarlama konularında daha iyi araştırmalar yapmanız için seminerler de sunabilirler.

Çevrimiçi olmak

Teknolojinin her alanı ele geçirdiği günümüzde girişimciler, online hizmetler ile pazar araştırmalarının çoğunu bilgisayarları ile gerçekleştirebilmektedir. İlgili veri tabanlarına erişim olanağı sunan çevrimiçi hizmetlerle başlayabilirsiniz. Zamanınız yoksa ihtiyacınız olan verileri sizler için toplayacak işletmeler bulabilirsiniz. Adgager bunun için var öyle değil mi?

Bir girişim fikriniz varsa pazar araştırmasının gerekliliği konusunda sanıyoruz aynı şeyleri düşünüyoruz. Zorlu bir süreç olsa da uzun vadede düşünüldüğünde olmazsa olmaz bir adım!

Online pazar araştırması konusunda bilgi almak isterseniz de Adgager’da Araştırma Nasıl Başlatılır? yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar