Öz Denetim ve Hedeflere Ulaşmanın Yolları

oz-denetim-ve-hedeflere-ulasmanin-yollari

Paylaşmayı unutmayın.

Öz Denetim ve Hedeflere Ulaşmanın YollarıÖz denetim en basit tabirle; insanların kendisi ve dünya arasında ideal bir uyum yakalayabilmek için kendini yönetmesi olarak açıklanabilir. Yani, başarılı olma ve hedeflere ulaşabilme için sıkı bir öz denetime sahip olmak oldukça faydalıdır. Öz denetim; kendini kontrol altında tutabilme, hazları erteleyebilme ve vazgeçebilme, irade gücü, öz disiplin gibi çok sayıda kavramın bir araya gelmesiyle birlikte oluşmaktadır. 

Öz Denetim ve Hedeflere Ulaşmanın Yolları

Faydaları Nelerdir bu Öz Denetimin?

Öz denetimin faydaları konusuna değinecek olursak hayatın neredeyse her alanında etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Birçok insanın sağlıklı beslenme, düzenli ders çalışma, düzenli spor yapma ya da düzenli uyku gibi birçok hedefleri oluyor. İşte bu hedefleri hayata geçirebilmenin ve en iyi şekilde gerçekleştirebilmenin yolu öz denetimden geçmektedir. 

Photo by Alex Radelich on Unsplash

Hedeflediğiniz şeyler uğruna birtakım şeylerden vazgeçmeniz gerekmektedir. Örneğin; düzenli bir şekilde ders çalışmak için sosyal hayattan bir nebze olsun ödün vermek gerekir. İşte bu noktada öz denetim devreye giriyor. Güçlü bir öz denetim yetisi sayesinde hedeflerinizi gerçekleştirme için yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler hakkında net fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bunları iyi bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu farkındalık sayesinde de başarıya giden yolda büyük bir adım atabilirsiniz. 

Öz denetim konusunda birçok çalışma yapılmıştır. Denetim kabiliyeti yüksek olan kişilerin diğer insanlara göre daha mutlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Peki, öz denetimi arttırma yolları ve bu denetim sürecini efektif bir hale getirmenin yolları nelerdir?

Öz Denetimi Arttırmanın Yolları

Öz denetimi arttırmak, daha öncede ifade etmiş olduğumuz gibi başarıya giden yolda bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir. Her şey düşünme ve planlamatan ibaret değil. Bunu hayata geçirebilme için irade ve kararlılığa ihtiyaç vardır. Yani bir anlamda öz denetime. Öz denetim gücünüzü arttırmak ve hedeflerinize daha kolay ulaşmak için şunları yapabilirsiniz;

1) Motivasyon Kaynağınızı Bulun

Hedefiniz için sizi motive eden şeyi bulun. Farz edelim ki zayıflamak istiyorsunuz. Zayıflamak için nedeniniz ne? Bu isteğin nedeni sağlıklı bir yaşam sürme ya da yaz tatilinde gönül rahatlığıyla bikini giyebilme gibi birçok şey olma ihtimali vardır. Motivasyonunuzu oluşturacak kaynağı iyi bir şekilde belirleyerek, gerekli öz denetime sahip olmak için temeli oluşturabilirsiniz.

Photo by Xan Griffin on Unsplash

2) İsteklerinizi Ertelemeyi Öğrenin

Bu denetim nasıl kazanılır sorusuna verilecek ilk yanıtlardan birisi de istek ve hazları ertelemeyi öğrenmek olacaktır. Ayrıca yüksek bir not ortalamasıyla okulu bitirmek ve başarılı bir akademik kariyere sahip olmak istiyorsanız, saatlerce bilgisayar başında oyun oynama keyfinizden ödün vermeniz gerekecektir. Hayat, yapılan ve yapılacak olan seçimler doğrultusunda ilerler. Son olarak hayatınızın önceliklerini belirleyin ve bu yolda kararlı bir şekilde ilerleyin.

Photo by Randy Tarampi on Unsplash

3) Hayat Amaçlarınızı Kovalayın

Hayatı daha yaşanır bir hale getirmenin en iyi yollarından birisi hayat amacının peşinden koşmak olacaktır. Sizi hayata bağlayan şey ne? Hayatta sizi en çok mutlu eden ve yaşamın tadına ulaştıran şeyleri analiz edin. Diğer yandan bunlar mutlu bir çevre yaratma, toplumun daha bilinçli bir hale gelmesini sağlama gibi şeyler olma ihtimali vardır. Sizi hayata bağlayan nedenleri bulun. Ek olarak bu nedenlerin öz denetim seviyesini arttırma yolunda sizi iteklemesine izin verin.  

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar