Örneklerle Deneyimsel Pazarlama Kavramı

deneyim pazarlaması

Paylaşmayı unutmayın.

“Denemeden almam!” diyen biz tüketiciler için vazgeçilmez olan “Deneyimsel Pazarlama” kavramından bahsedelim biraz.

Şöyle ki; bugün biz tüketiciler rasyonel karar alan bireyler olmaktan çok duygusal karar alan bireyler haline gelmiş durumdayız. Bunun anlamı şu şekilde açıklanabilir: Tüketiciler yalnızca işletmelerin kendilerine sağladıkları ürün ya da hizmetin fonksiyonel değeriyle ilgilenmiyorlar. Tüketiciler bu değerlerle birlikte işletmelerin kendilerinde uyandırdığı duygular ve hafızalarında yer edinecek unutulmaz anılar gibi ek değerlerle de ilgileniyorlar. İşte bu ek değerler modern pazarlamada işletmeler tarafından “deneyim” oluşturarak sağlanmaya çalışılıyor.

deneyim pazarlaması nedir

@ShaneAlbuquerque

“Modern tüketiciler ürünleri tüketmeyip; aksine ürünlerin anlamlarını tüketmektedir.”

Baudrillard

Bu cümlede “ürünlerin anlamı” ifadesi “ürünlerin tüketicilerde oluşturdukları deneyimler” olarak açıklanabilir. Dolayısıyla denilebilir ki; bugün müşterilerin, işletmelerden eşsiz ve unutulmaz deneyim beklentilerinin olduğu düşüncesi benimsenmiştir. Tüketiciler bir ürünü ya da hizmeti sadece kendilerine sağladığı faydalardan dolayı satın almamakta, o ürün ya da hizmetin hafızalarında bıraktıkları hoş deneyimlerle de ilgilenmektedir.

deneyimsel pazarlama

@pupil

Sonuç olarak deneyim kavramının günümüz pazarlama anlayışını şekillendirdiği söylenebilir. Bu nedenle işletmelerin rekabet avantajı sağlamaları için dikkat etmesi gereken başlıca unsur olarak ele alınmaktadır.

Şimdi birkaç deneyim pazarlaması örneğini sizlerle paylaşalım:

1-Apple Store

Apple Mayıs ayında dünya çapında sunulacak, eğitimli ekip üyeleri, belirli şehirlerde dünya çapında sanatçılar, fotoğrafçılar ve müzisyenler tarafından yürütülecek “Today at Apple” adı altında uygulamalı atölye çalışmaları başlatacağını duyurdu.

60’tan fazla konuda sunulacak olan “Today at Apple” atölye çalışmaları kısaca şöyle açıklanabilir:

Fotoğraf ve Çizim Yürüyüşleri

Fotoğraf yürüyüşleri ile insanlar fotoğraf çekmekten hareketli videolar çekmeye kadar çeşitli atölye çalışmalarına katılabilecekler.

Deneyimsel pazarlama

@Apple

Çizim yürüyüşlerinde ise katılımcılar gözlem yaparak resim çizmeyi, sulu boya ve fırça teknikleri gibi birçok konuyu öğrenebilecekler. Bu atölye ile katılımcılar, teknikleri uygulamalı olarak öğrenerek yerel topluluklarla da etkileşim kurabiliyor.

apple ile çizim

@khairulnizam

Çocuk Saati

Sphero robotları ile kodlama, GarageBand ile müzik yapma ve iMovie ile film kurgulamayı içeren atölye çalışmaları ile çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarının harekete geçirilmesi planlanıyor.

Today at apple çocuk saati

@Apple

Kodlama Atölyeleri

Kodlamaya yeni başlayanlar, etkileşimli ve eğlenceli bir şekilde eğitim alabilsinler diye tasarlanmış olan iPad uygulaması Swift Playgrounds ile isteyen herkes kodlama dünyası ile tanışabilecek.

today at apple kodlama atölyeleri

@apple

Profesyonel Seri

İleri düzey kullanıcılar, renk düzeltme ve derecelendirme, post prodüksiyon, ses miksleme ve duygu katmak için kurgulama gibi birçok konuda Final Cut Pro X ve Logic Pro X dünyasının derinliklerine dalabilecekler.

today at apple profesyonel seri

@apple

Perspektifler ve Performanslar (Belirli mağazalarda)

Kendi alanında etkili sanatçıların ve müzisyenlerin yaratıcı süreçlerinden bahsettiği veya yeteneklerini canlı performanslarla paylaştığı programlar şeklinde tasarlanmış.

Today at Apple profesyonel seri

@apple

2-IKEA Otel

İsveç Älmhult’ta yer alan otel, IKEA mobilyaları ile döşenmiş durumda. İnsanlar tarafından olumlu yorumlar alan IKEA otel 2011’den bu yana müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

deneyimsel pazarlama

@IKEA

Bu otel sayesinde hem IKEA mobilyaları deneyimlemiş hem de otel ihtiyacınızı karşılamış oluyorsunuz. Mobilyalardan memnun kalmanız durumunda 2 km ilerideki IKEA mağazasına giderek alışverişinizi gerçekleştiriyorsunuz. IKEA, mobilyalarının tanıtımını yapmak için gerçekten iyi bir yol bulmuş diyebiliriz. Bir taşla iki kuş!

deneyimsel pazarlama

@IKEA

3-Sedona Concept

Sedona bisikletin İstanbul Yeniköy’de bir kafe – bisiklet mağazası bulunuyor. Bu mekan bisiklet kiralamanıza ve bisikletinizin bakımını yaptırmanıza imkan veriyor.

deneyimsel pazarlama

@sedonaconcept

Bisikletiniz varsa sürerken molanızı burada verebilir, kahvenizi içerken dilerseniz bisikletinizin bakımını yaptırabilirsiniz. Ya da saatlik ve günlük seçenekleri ile bisikletinizi kiralayabilirsiniz. İyi bir fikir gibi görünüyor!

BONUS:

Bonus olarak sizlere keyifli ve akıllıca olduğunu düşündüğümüz bir deneyimsel pazarlama örneğini video olarak sunmak istedik. TNT Tv’nin Belçika’da gerçekleştirmiş olduğu bir deneyimsel reklam örneği:

Teknoloji ilerledikçe işletmelerin rakipleri arasından sıyrılmaları giderek zorlaşıyor. Rekabet kızıştıkça sanıyoruz ki karlı çıkan taraf biz tüketiciler oluyoruz. Her zaman deneyime açığız ve bu tür güzel hareketleri bekliyoruz.

Bir başka deneyimsel pazarlama örneği için Kartondan Demo Gözlük: Quattrocento yazımıza da göz atabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar