Online Randevu Platformları Ruh Sağlığınıza Zarar Vermesin!

online randevu siteleri

Paylaşmayı unutmayın.

Sağa kaydırmalı mıyız, kaydırmamalı mıyız? Evet, bahsettiğimi şey, belki birçoğumuzun kullandığı veya hayatının bir kısmında kullandığı online randevu platformları! Modern çağın randevulaşma sisteminin temelini oluşturan bu siteler insanlarla tanışmanın en kolay ve yaygın yolu haline gelmiş durumda. E-Harmony’ye göre dünyanın %40’ı tarafından kullanılan bu siteler, aynı zamanda çok kullanışlı da bulunuyor. Pew Research Center’ın yaptığı araştırmaya göre araştırmaya katılanların %59’u internet ortamında tanışmanın yüz yüze tanışmaktan bir farkı olmadığını ve insanlarla tanışmanın iyi bir yolu olduğunu söylüyorlar. Ne kadar internet üzerinden tanışmak kolay ve etkili olsa da bazen çok yorucu olabilir. Dahası bu siteler yüzünden akıl sağlığınıza zarar verebilir, özgüveninizi sarsabilirsiniz.

@glamour

Peki, bu sitelerin en sağlıklı şekilde nasıl kullanırız? İşte size yardımcı olabilecek birkaç tüyo!

Özgüveninize zarar vermemeye dikkat edin.

@bustle

2016’da yapılan bir araştırmaya göre Tinder kullanıcılarının daha düşük bir özgüvene sahip oldukları fark edildi. “Bunun temel sebebi online randevunun bir tür rekabet gibi görülmesi olabilir.” diyor davranış bilimci Clarissa Silva. Herkes belli kriterlere sahip kendine uygun insanlar arıyor, dünyadaki herhangi bir insan gibi. Buna ulaşmak isterken de istediği karşılığı alamayınca özgüveni sarsılıyor. Evet, sınırsız seçeneğiniz olduğunu düşünebilir ve siz istediğinizi bulamamış olabilirsiniz fakat bu sorunun sizde olduğunu göstermez. Cevap alamamış olmanızın birden fazla nedeni olabilir ve bunların birçoğunun sizinle hiçbir alakası olmayabilir. Kendinizi cevap sayınıza veya cevabın kimden geldiğine göre yargılamayın. Online randevu platformları, sizin podyuma çıkıp değerlendirildiğiniz bir platform değil, sadece insanlarla tanışmanın bir yolu.

Kiminle konuştuğunuza dikkat edin.

Doğru insanı arıyorsanız daha dikkatli olmalısınız ve amaçlarınız doğrultusunda ilerlemelisiniz. Eğer ciddi bir ilişki arıyorsanız o platformda sadece eğlence amacıyla bulunan insanlardan uzak durmalısınız veya basit bağlayıcı olmayan bir ilişki arıyorsanız sonrasında “Belki güzel bir yerlere gidebilir.” gibi düşüncelere girmemelisiniz. En sonunda sürpriz yaşamak istemiyorsanız kiminle hangi amaçla konuştuğunuza dikkat edin.

@bustle

İhtiyacınız olduğunda ara verin.

Sınırsız seçeneğinizin olması her zaman iyi bir şey değil. İlk başlarda size eğlenceli ve heyecan verici gelebilir ama bir yerden sizi yormaya başlayacaktır. Bunu engellemek adına kendinize limit koyabilirsiniz. Tanışmak istediğiniz insan sayısını belirli bir sayıda tutarsanız, hem randevularınızın kalitesini arttıracaktır hem de onlar hakkında daha hızlı ve doğru fikirler elde etmenizi sağlayacaktır. Unutmayın önemli olan sayısı değil, sizin için ne kadar doğru bir insan olduğu!

@powerofpositivity

Reddedilmeye hazır olun.

Online randevuda da olabileceği gibi yüz yüze randevularda da olabilecek bir durum bu. Dışarıya çıktığınız her insanla çok iyi anlaşacaksınız diye bir kural yok. Reddedilmek de ikinci veya üçüncüyü randevuya çıkmak kadar normal bir durum. Özellikle Tinder gibi platformlarda her seferinde geri dönüş beklemekten kaçının. Eğer yanlış giden her buluşmada sizde bir sorun olduğunu düşünmeye başlarsanız işin içinden çıkamayabilirsiniz. Unutmayın, herkes birbiriyle iyi anlaşmak zorunda değil!

@thriveglobal

Büyük beklentilere girmeyin.

Online randevulaşma ve sosyal medya çok küçük detaylara aşırı önem vermenize yol açabilir. Hoşlandığınız insanın birkaç ay sonra sizin fotoğrafınızı beğenmesi illa ki sizden hoşlandığı anlamına gelmeyebilir ya da 3 aydır konuşmadığınız insanın size bir sabah “Günaydın” yazması, “Evet, artık ciddi bir ilişkiye hazırım.” demek olmayabilir. Tabii ki her zaman beklentilerinizi düşük tutun, demiyoruz sadece bir şeylere atlamadan önce iyice düşünün.

@pixabay

Kendi değerinizi bilin.

Ne istediğinizin farkında olun ve ona göre davranın, daha azına razı olmayın. Online randevu platformları içerisinde türlü türlü insanlarla karşılaşabilirsiniz. Ortak düşüncelere ve isteklere sahip olmadığınız insanlarla boşu boşuna konuşmayı sürdürmeyin. Sabırlı olun ve doğru insanla tanışmayı bekleyin. Unutmayın sizin gerçek dünyada da bir hayatınız var. Zamanınızı gereksiz yere harcamayın. 

@pixabay

Kısacası online randevu platformları, size ve akıl sağlığınıza ciddi etkide bulunabilir ama bu böyle olmak zorunda değil. Doğru bir şekilde kullanırsanız siz de bu platformların sizi etkilemesine izin vermeyerek yararlarından faydalanabilirsiniz. Unutmayın o platformlar sizi doğru insanla buluşturmak için yaratılmış dünyalar. Gerçek dünyada da bir hayatınız olduğunu unutmayın ve gerektiğinde ara verin. Belki de en önemlisi kendi değerinizi bilin ve insanların sizi değiştirmesine izin vermeyin.

Online randevu platformları demişken ilgileniyorsanız Yalnızlara Sevgililer Günü Hediyemiz HATER! yazımız ilginizi çekebilir.

Sağlıkla kalın!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar