Online İş Görüşmelerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Paylaşmayı unutmayın.

Online İş Görüşmelerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz? – Online mülakatlar arık işe alım süreçlerinin bir parçası haline geldi. Bazı şirketler online görüşmeyi yüz yüze görüşmeden önceki bir aşama gibi kullanıyorken bazıları işe alım sürecini direkt online görüşme üzerinden gerçekleştiriyor. İkinciye zoraki bir örnek olarak Covid-19 sürecindeki iş görüşmelerini verebiliriz. Şartlar gereği son birkaç aydır şirketlerde işe alım süreçleri online iletişim ağları üzerinden yapılan görüşmelerle ilerliyor.

Yüz yüze iletişim yerine sanal bir ekrandan biriyle iletişmek üstelik ona kendini ifade etmek elbette kolay değil. Bu noktada dikkat etmeniz gereken belli başlı husular var. Gelin hep beraber bunları gözden geçirelim.

Online İş Görüşmelerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

online-is-gorusmelerinde-nelere-dikkat-etmeliyiz?
@unsplash

Öncelikle online görüşmelerde durumu sizin açınızdan avantaja çevirebilecek nokta buluşma yerini seçebiliyor oluşunuzdur. Görüşmelerinizi üzerinizdeki stresi ve gerginliği azaltacak şekilde kendinizi rahat hissettiğiniz mümkünse kalabalık ve gürültülü olmayan bir ortamda yapmaya gayret gösterin. Ayrıca seçtiğiniz mekanın Internet bağlantısının iyi olması da önemli. Görüşme esnasında elbette aksaklıklar yaşanabilir ama bu aksaklıkların sizden kaynaklanması -en azından sizin için- gerginliği arttırır. Bu gerginlik ile beraber iletişimin kesintiye uğraması görüşmenin akışını bozar, kendinizi iyi ifade edememenize sebep olur.

online-is-gorusmelerinde-nelere-dikkat-etmeliyiz?
@unsplash

Bunların yaşanmaması için Internet bağlantınızı görüşme öncesinde kontrol etmenizde fayda var. Mobil Internetinizi herhangi bir aksaklık durumu için hazırda bulundurmaya çalışın. Görüşme sadece Internet bağlantısı yüzünden değil kullandığınız cihaz dolayısıyla da aksayabilir. Bu tip bir duruma karşın yanınızda tablet, telefon ya da yedek bir bilgisayar bulundurmanız iyi olacaktır.

Arka Plan Seçimi

Görüşme sırasında arkanızdaki fonu ve etrafınızdaki objeleri hem kendi konforunuza göre hem de karşı tarafın dikkatini dağıtmayacak şekilde seçip yerleştirmelisiniz. Ayrıca görüşme günü için kendi görüntünüz de çok önemli. Görüşmeyi online olarak yapsanız bile görümeye gider gibi giyinmeniz ve bakımlı olmanız bu işi ve karışınızdaki kişiyi/kişileri önemsediğinizi gösterir, onlar üzerinde olumlu bir etki yaratır.

online-is-gorusmelerinde-nelere-dikkat-etmeliyiz?
@unsplash

Görüşme öncesinde kullanacığınız kanalı, görüşme esnasındaki beden dilinizi ve cevaplarınızı bir arkadaşınızla prova etmek de sizi görüşmeye hazırlayacaktır. Yüz yüze iletişimlerimizde kullandığımız jest ve mimiklerimiz kendimizi daha rahat ifade edebilmemizi sağlar. Bunu online görüşmelere de taşımalıyız. Kurduğumuz göz kontaklarını ve ses tonumuzu ayarlayabilmeliyiz. Heyecanlı olabilirsiniz ama bunun ses tonunuza yansıtamamay gayret gösterin. Ayrıca sorulan soruları yanıtlarken dikkatimizin ekranda dağılma ihtimali yüksek. Kısa cümlelerle kendinizden emin şekilde en net cevapları vermeye çalışın. Uzun konuşmalar karşılıklı dikkat dağınıklıklarına ve konunun odağının sapmasına sebep olabilir.

Bildirimleriniz Kapatın

 Görüşme sırasında rahatsız edilmemek adına bütün bildirimlerinizi ve aramalarınızı kapatmanız oldukça önemli. Ayrıca ilave etmek istediklerinizi, sorularınızı unutmamak adına yanınıza not alabilirsiniz. Her ihtimale karşı CV’nizi yanınızda bulundurmanız ise iş tecrübeniz, eğitiminiz ile alakalı yönlendirilen sorulara en kesin cevapları vermenizi sağlar.

@unsplash

Görüşme sırasınca karşı tarafla aranızdaki mesafeyi korumaya özen gösterin. Bu noktada görüşmenin başında görüşmeyi daha sağlıklı sürdürebilmek adına birbirinize nasıl hitap edeceğinizi belirlemelisiniz. Başvuru yaptığınız işe ve organizasyon modeline uygun olacak şekilde bir hitap seçmeniz gereklidir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar