Olimpiyat Sporcularından Hayatınıza Etki Edecek 7 Önemli Alışkanlık

Paylaşmayı unutmayın.

Tam 17 gün televizyonlarımızı renklendiren, 2930 atletin kıyasıya rekabet ettiği 2018 Kış Olimpiyatları’nı yeni bitirdik. Hepimiz olimpiyat yarışlarını hayranlıkla izledik. Görkemli açılış ve kapanış gösterileri, madalya törenleri ve tüm dünyanın sizi izlemesi harika bir şey! Ancak bu noktaya gelmenin bir de öncesi var. Olimpiyat sporcuları bu noktaya gelmeden önce gerekli alışkanlıkları geliştirmişlerdir. Herkes aynı yetenek ya da fiziksel avantajlara sahip olmayabilir ama bunlardan da önemlisi motivasyon ve gerekli alışkanlıkların devam etmesi. Belki bu yaştan sonra olimpiyat sporcusu olamayacağız ama dünyanın en iyi sporcularının ortak özelliklerinden hayatımıza dair alacağımız çok ilham olduğu bir gerçek.

Olimpik sporcuların en iyi performans için gerekli olan alışkanlıklarına gelecek olursak şöyle sıralayabiliriz:

Rahatsız Olmaktan Hoşnutlar

lindsey vonn 2010 olimpiyat kış oyunları

@olympic.org

Bir yarışta tüm unsurlara karşı yarışan sporcular bazen gerçekten can acıtıcı sonuçlar alabilirler. Alex Hutchinson’ın Endure: Mind, Body, and the Curiously Elastic Limits of Human Performance kitabında “Durdurma arzusuna karşı mücadeleyi sürdürme mücadelesi” diye anlattığı şey olimpik atletlerin kilit noktasıdır.  Örneğin Lindsay Vonn’un 2006 Torino Kış Olimpiyatları sırasında yaşadığı sakatlığın ardından kırık kemikleri  ve onca acının ardından kariyeri bitti sanılmıştı ancak o acı çekmekten korkmadı ve tüm zamanların en iyi kayakçılarından biri haline geldi.

Antrenmanları için Gerekli Olan Enerjiyi Almak için Yeterince Yemek Yiyorlar

2012 Londra Yaz Olimpiyatları Micheal Phelps

@RonaldMartinez/Getty Images

Kalori sınırlamayı tamamen unutun. Performanslarını devam ettirebilmek için gerekli olan enerjiyi almak adına yeterli miktarda yemek zorundasınız.  Bu demek değil ki dilediğinizi yeyin, sağlıklı olanı gereği kadar yemelisiniz.

2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde Micheal Phelps günde 12.000 kalori aldığını açıkladığında herkes çok şaşırmıştı. Ancak madalyaları topladığında aldığı tüm kalorileri antrenmanlarda harcadığını görmüş olduk!

Önce Biraz Kestirirler Sonra İyi Bir Uyku Çekerler

Mikaela Shiffrin

@marcotrovati /AP Images

Üst düzeyde performans gösterebilmek adına, daha kuvvetli kaslar inşa etmek için beyinlerini yeterince dinlendirmeli ve yeni becerileri kısa dönem hafızadan uzun vadeli hafızaya dönüştürmeliler; sonrasında bu beceriler içgüdüsel hale gelir.

ABD kayak takımının yıldızı  Mikaela Shiffrin her gece ortalama 9 saat uyusa da her gün 1 saat kestirmeye çalışıyor.

Pratik Mükemmel Yapmaz, Ancak Planlı Pratik Yapar

PyeongChang 2018 Pekin Kış Olimpiyatları

@olympic

En iyi atletler herkesten daha fazla antrenman yapar. Ancak onları mükemmel yapan şey sadece zaman değil; odak noktası.

Peak Performance kitabının yazarı Brad Stulberg açıklamasında “Sporcular yaptıkları her hamleye odaklanırken uygulamaya ihtiyaç duyuyorlar. Sonuçta, ilk etapta farkında değilseniz daha iyi şeyler yapamazsınız… Birinci sınıf atlet durumunda farkındalık ne kadar fazlaysa bu harekete hakim olma olasılığınız o kadar artar” diyor.

Size Yasal Bir Üstünlük Veren Bir Şey Bulun

Chloe Kim 2018 Pekin Kış Olimpiyatları

@JorgeSilva /Reuters

Herhangi bir sporun en üst düzeyinde, madalya kazanan ile podyuma giremeyen birisi arasındaki fark, yalnızca bir saniyenin veya birkaç inçlik havanın bir kısmı olabilir.

Tüm eğitim bittikten sonra sporculara diğerlerine karşı üstünlük sağlayacak bir avantaj vardır. Aslında çoğunlukla Plase Etkisi olarak açıklansa da her sporcunun kendine özel bir performans artırıcı faktörü var. Bazı sporcular acıyı azaltabilecek kasetlere güveniyor. Bazıları kendilerini daha hızlandıran formaları giyiyor. Bir diğer daha fazla dayanmasını sağlayacak beyin aygıtlarına güveniyor. Sonuçta hepsinin kendine ait bir yöntemi var.

Başarılı snowboardcu Chloe Kim gibi sinir yatıştırıcı olduğunu düşündüğünüz yiyecekler yiyebilirsiniz.

Düşündüğünden Daha Fazlasını Yapabildiğini Bil

Eliud Kipchoge 2016 Rio Yaz Olimpiyatları

@MatthiasHangst /Getty Images

Hutchinson’ın “Endure” adlı kitabında tartıştığı gibi, birçok uzman insan performansındaki sınırların zihinsel olduğu kadar fiziksel de olduğunu düşünüyor.

Başarılı atletler çeşitli sporlarda var olan engellerin üstesinden gelmek için gittikçe daha fazla kazanmaya nasıl devam ediyor olabilir?

Rio’da altın madalya kazanan ve 2017’de iki saatlik maraton bariyerini kırmaya çalışan ve buna herkesten daha yakın olan Kenya maraton koşucusu Eliud, bunu yapılabileceğine inanmanın 26.2 mil hızla daha hızlı bir şekilde ilerlemesine yardım ettiğini açıkladı. “Fark sadece düşünmek” dedi Kipchoge . “İmkansız olduğunu düşünüyorsun, bence mümkün!”

En İyi Sporcular Kendini Motive Eder

Katie Ledecky

@ChrisCoduto

En fazlasını elde edeceksen, orada olma isteğine ihtiyacın var. Her zaman bir şey elde etmek için dış baskı ve iç motivasyon arasında bir mücadele olacak. Ama iç motivasyonu geliştirmek tüm bu alışkanlıklar için anahtardır.

Micheal Phelps’in 20 yaşındaki 9 kez dünya şampiyonu olmuş Katie Ledecky için “Zaman ayırdığında ya da önemli bir dönüm noktası yazdığında, bunun olmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar.” demesi de hedefe odaklanmanın ne kadar önemli olduğunu açıklıyor.

 

Belki birer olimpiyat sporcusu değiliz ancak hayatta başarılı olabilmek adına onlardan alacağımız birçok ilham var gibi görünüyor! Bir başka ilham verici yazımız olan Başarılı İnsanların Boş Zaman Aktiviteleri‘ni de mutlaka okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar