Her Yönü ile Niş Pazarlama Stratejisi Nedir?

niş-pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Her Yönü ile Niş Pazarlama Stratejisi Nedir? – Diğer işletmeler ve rakiplerle aşırı doygun hisseden bir sektörde iseniz,  markanızı öne çıkarmak bazen imkansız görünebilir. Küçük işletmeler ise büyük reklamların arkasında kaldıkları için görünmekte zorlanırlar. Ancak markanızı kalabalık bir pazarda farklılaştırmanın cevabı çoğu zaman hedef kitlenizdir. Farklı bir segment için işletme yürütmeniz ve onlara farklı şekilde pazarlama sunmanız hem ucuz hem etkili bir yoldur. Niş pazarlama bunun için yaratılmış fikirdir. Küçük gölde büyük balık olmak yerine, büyük gölde küçük balıklar olmayı tercih edersiniz bu pazarlamayla.

Niş Pazarlama Nedir ?

Niş pazarlama, benzersiz bir hedef pazara odaklanan bir reklam stratejisidir. Bir ürün veya hizmetten faydalanabilecek herkese pazarlama yapmak yerine, bu strateji yalnızca tek bir gruba – niş bir pazara – veya tekliflerden en fazla yararlanabilecek potansiyel müşterilerin kitlesine odaklanır.Niş pazarları büyük ölçüde göz ardı edilen bir kitleyle sadakat ve gelir oluşturmanın bir yolu olarak takip ediyorlar.

Strateji Nasıldır ?

Niche Marketing - Definition, Meaning, Advantages, Ideas
@marketing91

Mesela Genel bir temizlik hizmeti sunmak yerine, bir girişimci sadece zemin cilalama hizmetleri sunarak bir niş stratejisi sürebilir. Bir başka örnek ise Hindistan’da çeşitli sinema salonlarında yatar koltuk sayısı çok az. Herkes normal bir biletin maliyetinin 5x-6x katı ödeyerek bir film izlemek istemez. Bu nedenle, hedef kitle çok farklıdır ve salon sadece şirketin özellikle lüks alanlarda hedef kitleye ulaşabileceğini düşündüğü yerlerde açıktır.

Niş Pazarlama Neden Önemlidir ?

Niş pazarlama genellikle kötü hedeflenen veya hiç hedeflenmeyen pazar kitlelerine odaklanır. Kullanılmayan bir kitlede yer alan fırsatlardan yararlanan işletmeler, başarı akışı için kapıları açabilir. Pazarlamacılar, belirli segmentlerdeki tüketicilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek hedeflenecek nişleri tanımlar. Bir pazarlama kampanyasını niş bir kitleye verimli bir şekilde uyarlamak çok önemlidir. Hizmet edilmemiş bir pazar segmentine mal ve hizmet sunmak, rekabet gibi giriş engellerini azaltır.

Niş Pazarın Faydaları Nelerdir ?

nis-pazarlama-stratejisi-nedir
@disruptiveadvertising
  • Azalan Rekabet: Küçük işletmeler belirli bir niş pazarın farkında olmayabilir ve büyük işletmeler bu pazarla uğraşmak istemeyebilirler. Bunun genellikle uzun vadeli bir durum olmadığını unutmayın; bir işletme karlı bir niş kurduktan ve inceledikten sonra, diğerleri hızla harekete geçecektir.
  • Odaklanmış İş Çabaları:Daha dar bir kitlenin hedeflenmesi, işletmelerin çabalarını belirli müşteri ihtiyaçlarına yönelik hizmetlere odaklanmalarına olanak tanır.
  • Uzmanlık Sağlama: Belirli bir ürün veya hizmette uzman olarak tanınmak, bir işletmeyi müşterileri tarafından önerilme olasılığını artırır.

Bir Niş Geliştirme Nasıl olur ?

nis-pazarlama-stratejisi-nedir
Niche marketing

Bir işletme, niş pazarlarını özenle araştırarak, hangi benzersiz segmentlerin mevcut olduğunu belirleyebilir ve yenilerinin nerede başarılı bir şekilde geliştirilebileceğini keşfedebilir. Belirli bir kitlenin taleplerini kârlı bir şekilde karşılamak, uzmanlaşmaya, kalite güvencesine ve kişinin hedef kitlesiyle iletişime bağlıdır.

Niş pazarlama ve marka bilinci oluşturma, kitlenizin segmentlerini olumsuz bir şekilde izole edebilir gibi görünse de, özellikle iyi hedefleme ile bunun gerçekleşme olasılığı düşüktür. Bunun yerine, bölümlenmiş niş stratejileri oluşturarak ve belirli ilgi alanlarına hitap eden içerik oluşturarak, ilişki kurmak istediğiniz kesin müşterilerle daha iyi bağlantı kurabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar