Netflix’ten Yazı Tipine Yepyeni Bir Hamle: Netflix Sans

netflix sans

Paylaşmayı unutmayın.

Netflix, birbirinden kaliteli yapımları izleyici ile buluşturmaya devam ederken kalitesini de her adımında yansıtmak istiyor. Şirket, şimdi de kendine özel bir yazı tipi geliştirdi: Netflix Sans. Netflix Sans, markanın ünlü logosundan esinlenen, temiz, fonksiyonel ve belki de hepsinden önemlisi ekonomik yeni bir yazı tipi. 

netflix sans

@adweek.com

Tasarım liderlerinden biri olan Noah Nathan, web sitesinde projeyi yayınladı. Yeni fontun “hem gösterim hem de işlevsellik amaçlı” sunulması gerektiğini söylüyor, ancak ciddi bir ekonomik bileşeni de var.

Özel bir yazı üzerinde çalışmak benim için her zaman bir rüyaydı ve bu muhteşem projenin bir parçası olmak için yeterince şanslıydım diyen Noah Nathan, bu konu hakkında şunları da söyledi: Netflix’in iş dünyasının genel yapısı sebebiyle, yazı tipi lisanslaması oldukça pahalı olabiliyor, Netflix, daha önce markalaşma çabaları için Gotham’ı kullanıyordu ve Netflix’in tüm uluslararası pazarlama kampanyaları için Gotham’a lisans verilmesi pahalılaşıyordu. Şirket, iki nedenden dolayı kendi yazı tipini oluşturmayı seçti: Netflix’e kendi benzersiz kimliğini kazandırmak, markanın estetiği için kendine has ve benzersiz bir öge yaratmak ve şirketin milyonlarca lira tasarruf etmesini sağlamak. Yazı karakterinin benzersiz özellikleri, hem gösterim hem de işlevsel amaçlara hizmet etmesi gerektiği için çok dikkatli seçildi. Temiz ve nötr çizgiler sanatı dikkat dağıtmadan ve fazlalığı ortadan kaldırmadan sunuyor.

İşte Daha Fazla Netflix Sans ve Alternatifleri

netflix sans

@adweek.com

Verimli, sinematik oranlar…

netflix sans

@adweek.com

“T” küçük harfinin üzerindeki kemerli kesim, markanın sembol ve sembolüne çok benzeyen sinemaskopik eğriden esinlenilmiş. Tasarım ekibi logoyu oluştururken de  50’li ve 60’lı yıllarda geniş ekranlı film çekimlerinde kullanılan anamorfik lensli CinemaScope’un logosundan ilham almıştı.

Netflix Sans’ın bir yazı tipinde olması gereken alternatifleri de mevcut. Font ailesi dikkat dağıtmamak adına minimal bir estetiğe sahip. Harf biçimleri ekran estetiğini, yararlı fonksiyonları, üst açılarda sinematik tasarımın izlerini, alt açılarda daha kompakt ve geometrik tasarımın izlerini taşıyor. Temiz, okunaklı ve nötr olan yazı tipi kullanıcının içeriğe, kullanılan cihazdan bağımsız olarak odaklanmasını hedefliyor.

 1- Thin

ince netflix sans

@adweek.com

2- Light

hafif netflix sans

@adweek.com

3- Regular

netflix sans regular

@adweek.com

4- Medium

orta boy netflix sans

@adweek.com

5- Bold

kalın netflix sans

@adweek.com

6- Black

black netflix sans

@adweek.com

Netflix Sans projesinin arka planında çalışanlar ise şöyle:
Tasarımcılar: Tanya Kumar, Noah Nathan
Ürün tasarım danışmanları: Andre do Amaral, David Gallagher
Entegre üretim: Monique Adcock, Tanya Kumar
Proje ortağı: Dalton Maag

Bu yazı tipi yılda milyonlarca dolar tasarrufa ve aynı zamanda Netflix’in marka değerine ve pazarlama başarısına katkı sağlayacak. Netflix Sans, Times New Roman’ın yerini alır mı bilemiyoruz -ki markanın böyle bir iddiası da yok- ancak kullanıcı dostu olması bizden Netflix Sans’a artı puan kazandırdı bile. 190’dan fazla ülkede 109 milyonun üzerinde üyeye sahip Netflix’in bu alanda da fark yaratacağına inanıyoruz.

kaynak

Bonus: Yukarıdaki belgesel ve diziler sizi Netflix için heyecanlandırıyorsa ”Bambaşka Bir  Netflix Listesi” ile sizi baş başa bırakıyoruz.

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar