Nestle – 100 Yılı Aşkın Lezzet

nestle

Paylaşmayı unutmayın.

Nestle – Günümüz gıda sektörünün yükselen firmalarından biri olan Nestlé 1866’da kuruldu. Kurulduğu günden itibaren izlediği şirket politikası, zamanında uyguladığı yaratıcı stratejiler, doğru yatırım ve bununla beraber doğru üretim gibi hassasiyetle oluşturulmuş bir iş bilinci sayesinde bu gün Néstle genel bağlamda iş dünyasının, dar bağlamda gıda sektörünün liderlerinden biridir.

Bugün dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan Nestlé  ilk kurulduğu yıllarda yalnızca bebeklere yönelik gıdalar üretmekteydi. Örneğin bebek maması. Zamanla ürün yelpazesini çeşitlendiren firma çikolata, kahve, yoğurt, su ve dondurulmuş yiyecekler gibi farklı ürünleride portföyüne ekleyerek piyasadaki pazar payını arttırdı bu sayede de dünyanın dört bir yerinden binlerce insana istihdam imkanı sundu. Dünya çapında iş yapan bu global marka yalnızca kendi adıyla iş yapmadı pazardaki büyük şirketlerle de ortak girişimlerde bulunup ortak ve güvenilir bir imaj yarattı. Bu imajı hem kendi kullandı hem de beraber çalıştığı firmalar kullandı. Bu durum pek tabii Néstle’nin etkileyici bir küresel müşteri kitlesine ulaşmasını sağladı. Her geçen gün büyümesinin ve bugünün gıda sektöründe ve iş dünyasında kilit bir rolünün olmasının temel sebebi ise şirketin yeniliklere açık duruşu ve gıda sektörünün standartlarını artırmaya yönelik motivasyonudur.

Nestle Kim Tarafından ve Nasıl Kuruldu?

1866 yılında İsviçre’de Anglo-Swiss adı ile Avrupa’nın ilk konsantre süt üretim tesisi kuruldu. Fabrikanın sahipleri kardeş olan Charles ve George Page’di. Bu iki kardeş Avrupa’nın endüstri şehirlerinin sağladığı büyük pazar kaynağını verimli bir şekilde kullandılar. İsviçre elbette o dönem fazla miktarda taze süt üretti bu sayede de 19. yüzyıldan bu yana süt bazlı ürünlerin pek çoğunun üretiminin yapıldığı yer oldu. Fakat işletme sahipleri süt ürünlerini İsviçre’de ürettilerse de bu ürünler bütün Avrupa’da satışa sunuluyordu.

Buradan kaynaklanmış olacak ki 1873’te İngiltere’de de konsantre süt fabrikası açıldı. Nestlé’nin kurucusu olan Henri Néstle kariyerine bir eczacının asistanı olarak başladı. Fen ve kimya eğitimi almış olan Henri Néstle her daim öğrenmeye açık, en yeni nediri takip eden meraklı ve bir o kadarda yetenekli biriydi. Gıda sektöründen tutunda çimento üretimine kadar pek çok alanda çalışmış ve kendini keşfetmeye çalışmıştı. 1867 de Henri bebekler için içeriği besleyici olan süt, buğday unu ve şeker karışımı bir mama üretti.

O dönem epeyce yüksek olan bebek ölümlerinin önüne geçen ve onlarcasının hayatını kurtaran bu mama anne sütü ile beslenemeyen bebeklerin tüketimi için geliştirilmişti. Geliştirdiği ürün Farine Lactee(sütlü un) olarak adlandırıldı. Farine Lactéé nin satışları beklenenin çok üstünde çıkınca büyük çaplı üretime geçildi. Henri her sabah bu mamayı yapmak ve taze bir şekilde satışa sunmak için süt satın aldı. 1869 da artık bu yöntem de pratiklğini kaybetti işler çok büyümüştü. Artık sütü toptancıdan satın alıyor ve fabrikasına getirtiyordu. 1875 yılında yani ürünün ilk tanıtımının üzerinden yalnızca 8 sene geçtikten sonra Néstle ürünleri dünyanın dört bir yanına dağılmıştı. 19.yüzyılın sonlarında Néstle ve Anglo-Swiss Konsantre Sür Üretim Şirketi kıyasıya bir rekabet içindeydi. Bu rekabet 1905 yılında iki İsviçre şirketinin ortaklığı ile son buldu.

Nestle Logosu

Henri Nestlé logo kullanarak bir marka yaratan ilk İsviçreli üreticilerden biriydi ve ilk Nestlé logosu 1868’de oluşturuldu.  Henri bu şirketin logosunu oluştururken kendi aile isminden ilham aldı. “Nest” Almancada kuş yuvası anlamına gelmektedir. Nestlé logosu üzerinde bir anne tarafından beslenen üç yavru kuş resmedilmiştir. Bu görsel şirketin üretiği bebek maması ürünlerine de gönderme yapıyor. Gözümüzün alıştığı bu logo yıllar içinde görsel açıdan minik değişikliklere uğrasa da esas formunu korumuştur.

Yeniliklerin Öncüsü

Nestlé kuruluşu itibariyle her zaman ürün çeşitliliğini arttırma ve insanlara yeni lezzetler sunma çabası içerisinde olmuştur. Yeniliklerini dünya çapında yapmaya çalışan Nestlé’nin bu politikası elbette Türkiye için de geçerlidir. 1932’de ilk fıstıklı çikolata Damak, 1968’de ilk sürme çikolata olan Chokella, 1984’te ilk hazır kahve olan Nescafe üretime sunulmuştur.2001 yılında Nestle Pure Life markasıyla su üretilmiş beş sene sonra bu marka Erikli ile birleştirilmiştir. 2011 itibariyle de kahvaltılık gevreklerini türkiye de üretmeye başlamıştır.

Bunlara ilaveten kendi çıkış noktası olan bebek maması üretimi ile ilgili de bir çalışma yapmış 2012 yılında Pfizer Nutrisyon’u global olarak satın alımış ve Türkiye’nin bebek maması SMA markasını bünyesine katmıştır. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar