Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

nesli-tukenmekte-olan-hayvanlar

Paylaşmayı unutmayın.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar – Bize sunulan bu dünyada bazı türler için zaman tükeniyor. Kaçak avlanma, habitat tahribatı ile büyük bir soruna sebep olan insanlar ve doğa ananın iklim değişikliği bazı türleri zor durumda bırakıyor. İnsanoğlu kendilerine yaşam alanı yaratmak için hayvanların yaşam alanlarını kaldırmaları veya insan kaynakları olarak gördükleri hayvanları, ganimet için avlamaları çaresiz hayvanların sonunu getiriyor. İnsan hatası olan bu sorumsuzluğun, tehlikede bıraktığı hayvanlar.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

-Cross River Goril

Goriller Dna’larının %98.3’nü insanlara benzeyen bu büyüleyici yaratıklardır, bizim gibi duyguları hissedebiliyorlar, bazen bizim gibi davranabilir ve hatta gülebilirler. Batı gorilinin bir alt türü olan Cross River Goril i verilere göre vahşi doğada yaklaşık150 ila 180 sayıları arasında kaldığı biliniyor. Nijerya ve Kamerun da bulunan bu tür, kaçak avlanma, hastalık, habitat kaybı ve düşük üreme oranlarına sahip olmasından dolayı türleri tehlikede.

nesli-tukenmekte-olan-hayvanlar
Jiří Mikoláš adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

-Koala

Bu tatlı ve tembel hayvanların sayıları o kadar azaldı ki, artık “işlevsel olarak nesli tükenmiş” olarak kabul ediliyor. Avustralya’da bulunan ”koala vakfı” 80.000 den az koala kaldığını ve yeni nesli desteklemek için yeterli olmadığı açıklamasını yapmıştı. 1890-1927 yılları arasında 8 milyon koala kürk için vurularak londra’ya gönderilmişti.Koalalar türünü desteklemek için yeterli sayıda üreyememesi, iklim değişikliği sonucu oluşan ısı dalgaları, her türlü hastalıkta yaşayamaması ve ormansızlaşmadan gibi nedenlerden türleri çok büyük tehlikededir.

nesli-tukenmekte-olan-hayvanlar
Ethan Brooke adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

-Saola

Saola, dünyadaki en nadir büyük memelilerden biridir. İlk olarak 1992 yılında Vietnam’daki keşfedildi. Yalnızca 1992’de keşfedilen bu tür o zamandan beri vahşi ortamda yalnızca üç kez fotoğraflandı. ‘Asya Tek boynuzları’ olarak bilinirler bu türün keşfi o kadar heyecan verici bir olay ki, 20. yüzyılın en muhteşem zoolojik keşiflerinden biri olarak anılıyor. Bu nadir ve gizemli güzellikler hakkında çok az bilgi vardır.

nesli-tukenmekte-olan-hayvanlar
Foto: William Robichaud

-Pangolin

Pangolin, türüne bağlı olarak derilerini kaplayan büyük koruyucu pullara sahip ve bu özelliği ile bilinen tek memelilerdir. İçi boş ağaçlarda veya yuvalarda yaşarlar ve uzun dillerini kullanarak yakaladıkları karıncalar ve termitlerle beslenirler. Asya ve Afrika’nın iki kıtasında toplam sekiz tür bulunur. Bu tatlı türün toplam sekiz türü vardır ve tamamı ulusal ile uluslararası hukuk kapsamında korunmaktadır.

https://qz.com/india/1500980/watch-how-endangered-pangolins-are-hunted-in-indias-assam/

Nesli tükenmekte olan hayvanlar deyince aklımıza pandalar geliyor. Yıllarca süren başarılı çalışmalar, dev pandaların neslinin çoğalması ve doğal alan yaratılması sonucu nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinden çıkarılmıştır. Eğer insanlık olarak da kendimizi değiştirmezsek ileride bu listeye daha çok hayvan gelir. Kadim dostumuz hayvanların psikolojimize faydalarını buradan okuyabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar