Nedir Bu Düşünce Liderliği?

Paylaşmayı unutmayın.

Düşünce liderliği, son yıllarda özellikle pazarlama alanında çok önemli bir hale geldi. “Düşünce lideri” terimini, ilk olarak 1876’da Amerikalı filozof Ralph Waldo Emerson’ı tanımlamak için kullanıldığını düşünürsek; aslında kavramın çok da yeni olmadığını anlayabiliriz. O zamandan beri, Düşünce Liderliği iş bağlamında, endüstriler hakkındaki görüşlerini seslendiren şirket liderlerini tanımlamak için kullanılmıştır. 

Esasen bu kavram; hangi sektörde olursanız olun, işinizde uzmanlık seviyenizi ispatlayarak itibarınızı artırmak anlamına geliyor. Yani temelde düşünce lideri; uzmanlaşmış olduğu alanda otorite olarak tanınan, uzmanlığına ihtiyaç duyulan ve çoğunlukla bunun karşılığını alan kişi ya da kuruma verilen isimdir.

2019 yılına geldiğimizde; düşünce liderliğine dahil olmak pazarlamanın en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor. Bu, yakın zamanda global iletişim devi Edelman tarafından yayınlanan bir çalışmada kanıtlandı. Şimdi gelin bu çalışmaya bir göz atalım.

1. Düşünce Liderliği Yükselişte

Edelman, çalışmalarında tüm karar vericilerin yüzde 58’inin haftalık olarak düşünce liderliği içeriklerini okumak için 1-3 saat harcadığını öne sürdü. Kurucular ve şirket liderleri artık makaleler, web seminerleri veya haftalık podcast’ler yayınlayarak kendilerini sektörel konuşmalara aktif olarak katkıda bulunan ve yükselten bir kişi olarak konumlandırmanın etkili bir yol olduğunun farkına vardılar. 

Her ne kadar birçok kişi düşünce liderliği pazarlamasının etkili bir yol olduğunu düşünse de tam tersini savunanlar da az sayılmaz. Bunun temel nedeni; içerik yayımlandıktan sonra bu yatırımın net ve hızlı bir geri dönüşü olmamasıdır. Belirli bir noktaya düşünce liderliği tanımının içerik pazarlama veya dijital pazarlama türlerinden pek de farklı sayılmadığını düşünen insanlarda mevcut. Fakat kim ne dersin yapılan Edelman’ın araştırması net bir bilgi ortaya koyuyor: Düşünce liderliği popülerliğini arttırıyor. Araştırmaya göre; 200 ya da daha az çalışanı olan şirketlerin yüzde 43’ü, 2018’deki düşünce liderliğini pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olarak görüyor.

2. Düşünce Liderliği Doğru Yapıldığı Zaman…

Hangi pazarlama stratejisini kullanırsak kullanalım, doğru yaparsak iş yaparız diyebilirsiniz; fakat durum pek de öyle değil. Önceden düşünce liderliğinin somut başarısına ilişkin, müşteri vaka incelemesi örneklerinden başka bir kanıt mevcut değildi. 

Çok sayıda vaka çalışması birinci şahıs içeriğinin potansiyelini göstermeye yardımcı olmuştur; ancak düşünce liderliği pazarlamasının etkilerini ispatlayan göreceli olarak az sayıda çalışma olmuştur. (Şimdiye kadar)

Çalışmanın sonuçlarına göre; karar vericiler, potansiyel satıcıları ve iş ortaklarını değerlendirmek için düşünce liderliğini kullanıyor. Ülke genelindeki karar vericilerin yüzde 55’i, “birlikte çalışmayı düşündükleri bir kuruluşu incelemek için” düşünce liderliği içeriğini kullanıyor.

Ayrıca, düşünce liderliği farklı alanlarda iş fırsatları da kazandırıyor. Satıcılar, düşünce liderliğinin yeni ve mevcut iş fırsatları kazanmasındaki doğrudan etkisine kuşkuyla baksa da, sadece yüzde 26’sı bunun doğru olduğuna inanıyor, iş karar vericilerin neredeyse yüzde 60’ı doğrudan düşünce liderliği çabalarına bağlanıyor. 

3. Düşünce Liderliği Birden Fazla Pazarlama Alanının İçindedir

Diğer pazarlama biçimlerinin aksine, düşünce liderliğinin birkaç farklı kullanım durumu vardır. Yeni başlayanlar için düşünce liderliği, hem kişisel hem de kurumsal açıdan halkla daha iyi bir ilişki kurmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu sayede düşünce liderliği sizi ve şirketinizi güvenilir olarak konumlandırır.

Ayrıca, Edelman’ın araştırması; düşünce liderliğinin fırsat yaratma ve mevcut müşterilerle büyümeyi sağlamadaki kritik rolünü göstermektedir: düşünce liderliği bir kuruluşla yapılan iş miktarını yüzde 55’e kadar arttırmaktadır.

Ama bunu yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Yüksek kaliteli birinci şahıs içeriği düzenli aralıklarla yayınlamak; kamuoyuna sektör lideri olarak kim olduğunuz, sizin ve kuruluşunuzun neyi temsil ettiği, vizyonunuzun ne olduğu gibi içerikleri geleneksel formatlarda anlatması zor olabilir. Ama daha önce söylediğimiz gibi doğru yaptığınız zaman karşılığını mutlaka alacaksınız.

Düşünce liderliği tırmanışta ve yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar nitelikte. Tabi şunu söylemekte fayda var: şirketinizin CEO’sundan yayımlanmış tek bir makale, size çok fazla geri dönüş sağlamayacak. Düşünce liderliğini etkili olarak kullanmak istiyorsanız; sektörünüzde aktif ve ilgili kalmanız gerekiyor. Düşünce liderliği süreklilik ister, sizde bu sürekliliği sağlarsanız avantajlarını kısa zamanda görmeye başlarsınız. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar